Δήμος Χανίων | Γιατί αδιαφορούν για το «Τούρκικο Νεκροταφείο»;

δήμος-χανίων-γιατί-αδιαφορούν-για-το-109119

tourkiko.nekrotafeio1Σε μια εποχή και ειδικά σε μια πόλη, όπου οι χώροι πράσινου σπανίζουν, ο Δήμος Χανίων, εξακολουθεί να μένει άπραγος, μπροστά στην υπόθεση «επίταξης» ολόκληρου πάρκου, στα Παχιανά, για λογαριασμό… δύο κατοίκων, υιοθετώντας μια αξιοπερίεργη στάση απέναντι στη διεκδίκηση δημοτικής περιουσίας και στο πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας.

Πρόκειται για το λεγόμενο «Τούρκικο Νεκροταφείο» στη συμβολή των οδών Ελλωτίας και Μανδηλαρά, ένα πάρκο συνολικής έκτασης 700 τ.μ. που ουσιαστικά αχρηστεύθηκε το 2004, όταν η τότε Δημοτική Αρχή, άνοιξε στο βόρειο τμήμα του, δρόμο, πλάτους 3 μέτρων, για να πηγαίνουν στο σπίτι τους… δύο κάτοικοι της περιοχής.

Έτσι και η έκταση του πάρκου μειώθηκε δραματικά και η ύπαρξη δρόμου στο σημείο, θέτει σοβαρό θέμα ασφαλείας για τα παιδιά. Ο δε δρόμος χρησιμεύει ουσιαστικά ως»ιδιωτικό πάρκινγκ».

Η τεχνική υπηρεσία του δήμου τότε, είχε βασιστεί σε δικαστική απόφαση του 1989 που δικαίωνε τους δύο κατοίκους, οι οποίοι έπεισαν το δικαστήριο ότι δεν είχαν άλλο τρόπο πρόσβασης στα σπίτια τους (δουλεία διαβίβασης), αφού… από το 1926 χρησιμοποιούσαν το δημοτικό ακίνητο (χρησικτησία)

Οι κάτοικοι της περιοχής βεβαίως δεν παραιτήθηκαν, συνεχίζοντας με επιμονή και μεθοδικότητα τη συλλογή στοιχείων, αφού γνώριζαν πολύ καλά, ότι ο ισχυρισμός αυτός ήταν ψευδής. 

Επανέφεραν το αίτημά τους ξανά και ξανά (κάθε φορά με νέα στοιχεία) μέχρι που παρουσίασαν, στον Καλλικρατικό πλέον δήμο Χανίων, έγγραφα που αποδεικνύουν ότι τα δύο επίμαχα σπίτια, όχι απλά έχουν πρόσβαση και από άλλο δρόμο αλλά έχουν πάρει δουλεία διαβίβασης με δικαστική απόφαση….το 1988! Δηλαδή, έναν χρόνο πριν από την επίμαχη απόφαση δικαστική απόφαση, γεγονός που την καθιστά ευθέως αμφισβητήσιμη.

Τότε, υπήρξε και η θετική γνωμοδότηση από τη Νομική Υπηρεσία του Δήμου που υποστηρίζει  (στο έγγραφο με αρ. πρωτ. 69100) ότι η δουλεία διαβίβασης «δύναται να αποσβεστεί επειδή παύει ο λόφος ύπαρξής της».

Γιατί επιμένουν;

Μετά απ’ όλα αυτά, θα περίμενε κανείς, το θέμα να λήξει. Χρειαζόταν απλά μια θετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανιών, με την οποία στη συνέχεια ο Δήμος θα προσέβαλε δικαστικώς την απόφαση του 1989, για να γίνει άρση της «δουλείας διαβίβασης» και ο δρόμος να ξαναγίνει πάρκο.

Αυτό όμως δεν συνέβη και εξακολουθεί να μην έχει συμβεί.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, σε συνεδρίασή του τον φετινό Ιούνιο, αποφάσισε ομόφωνα «να μην επέλθει καμία αλλαγή» (απόφαση που εν μέρει εξηγείται από το ότι η συγκεκριμένη απόφαση χαρακτηρίζει ως ‘πεζόδρομο’ το συγκεκριμένο δρόμο).

Οι κάτοικοι, εξακολουθούν να μην καταλαβαίνουν το «γιατί», η Δημοτική Αρχή δεν κάνει αυτό που πρέπει, για να προστατεύσει την περιουσία της.

«Το πάρκο είναι το μοναδικό της περιοχής και δεν καταλαβαίνουμε τι κρύβεται πίσω από την εμμονή του Δήμου, να μην προχωρά στη διεκδίκησή του», είπε, μιλώντας στο zarpa.gr, ο κ. Γιώργος Τζαμπατζάκης, εκ μέρους των κατοίκων.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook