Κάτοχοι διδακτορικών από το Νότο, σερβίρουν καφέδες στο Βορρά

κάτοχοι-διδακτορικών-από-το-νότο-σερβ-104672

servitoros«Ο μπάρμαν που σας σερβίρει τον ποτό σας μπορεί να έχει καλύτερη εκπαίδευση από εσάς». Αυτό γράφει η βρετανική εφημερίδα Independent που αναφέρεται στην λεγόμενη «χαμένη γενιά» της Ευρώπης, δηλαδή τους νέους που κατακλύζουν την Βρετανία προκειμένου να βρουν ένα καλύτερο αύριο.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι πολλοί νέοι από τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση μεταναστεύουν στην Βρετανία και αν και είναι κάτοχοι ακόμη και διδακτορικών καταλήγουν να σερβίρουν καφέδες. «Είναι αυξημένες οι πιθανότητες ότι το άτομο που σας σερβίρει έχει υψηλή ειδίκευση σε κάτι πιο ουσιαστικό από τον καφέ. Με φοιτητές και απόφοιτους από τις χώρες που έχουν χτυπηθεί από την κρίση στην Ευρώπη να μεταναστεύουν στη Βρετανία με την ελπίδα να βρουν δουλειά το άτομο που σερβίρει τον καπουτσίνο σας μπορεί να έχει διδακτορικό» γράφει, μεταξύ άλλων, η Independent.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, πολλοί από τους νέους ανακαλύπτουν ότι η ζωή στη Βρετανία για έναν μετανάστη μπορεί να είναι εξίσου δύσκολη. Ως παράδειγμα φέρνει τον 25χρονο Ισπανό που εργάζεται σε αλυσίδα με καφέδες και μοιράστηκε την απόγνωση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Το όνομα μου είναι Μπέντζαμιν Σέρα. Έχω δύο πτυχία και ένα μάστερ και καθαρίζω τουαλέτες. Όχι δεν είναι αστείο» έγραψε ο 25χρονος και αμέσως η ανάρτηση αναπαράχθηκε περισσότερες από 31.000 φορές στο twitter.

Ο 31χρονος Ραφαέλ Φερνάντεζ από την Ισπανία μοιράζεται την απόγνωση του συμπατριώτη του σε συνέντευξη του στην εφημερίδα. «Φυσικά τον καταλαβαίνω γιατί κάνουμε δουλειές για τις οποίες έχουμε υπερβολικά προσόντα. Αυτό συμβαίνει κάποιες φορές εξαιτίας της γλώσσας και κάποιες φορές εξαιτίας της έλλειψης εμπειρίας ή επειδή δεν έχεις δουλέψει ξανά στη Βρετανία. Κάποια στιγμή γίνεσαι απελπισμένος και βαριέσαι. Αλλά δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να συνεχίσεις» λέει ο Ραφαέλ Φερνάντεζ που μετανάστευσε στη Βρετανία το 2010. μόλις είχε τελειώσει 5 χρόνια πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στη δημοσιογραφία αλλά ξεκίνησε να εργάζεται ως σερβιτόρος στο Λονδίνο και στη συνέχεια πήρε μία θέση σε ξενοδοχείο.

Το ίδιο λέει στην Independent και ο 26χρονος Φερνάντο Μαριάνο από την Πορτογαλία που σπούδασε ηθοποιός. Κατάφερε να εργαστεί μόλις δύο χρόνια πριν την κρίση και στη συνέχεια έπρεπε να μετακομίσει στο Λονδίνο προκειμένου να εργαστεί. Αποφάσισε να σπουδάσει εκ νέου σε βρετανικό πανεπιστήμιο προκειμένου να αυξήσει τις πιθανότητες του να βρει δουλειά. Δηλώνει ότι είναι απογοητευμένος από το γεγονός ότι δεν έχει καμία ευκαιρία. «Είναι αλήθεια αυτό για την χαμένη γενιά. Ένας φίλος μου είναι μάνατζερ σε ένα πολύ γνωστό εστιατόριο του κεντρικού Λονδίνου. Έχει πτυχίο και μάστερ αλλά ακόμη και με όλη αυτή την εκπαίδευση εργαζόταν ως φύλακας στην Πορτογαλία. Ήρθε εδώ και έπρεπε να εργαστεί στα εστιατόρια. Τα πηγαίνει καλά τώρα και μαθαίνει για το κρασί αλλά έπρεπε να ξεχάσει τον αρχικό επαγγελματικό προσανατολισμό του» είπε ο Φερνάντο Μαριάνο.

Από την Ελλάδα η 25χρονη Δήμητρα Δημητροπούλου παραδέχθηκε ότι η εκρηκτική ανεργία στη χώρα μας την οδήγησε να αναζητήσει δουλειά στη Βρετανία. Αρχικά εξομολογείται ότι ήταν δύσκολο ακόμη και βρει μία εργασία μερικής απασχόλησης. «Οι μοναδικοί που μπορούσαν να βρουν δουλειά είτε ήξεραν κάποιον είτε είχαν προηγούμενη εμπειρία. Πολλοί γνώριμοι μου όσο κι αν ήταν επιτυχημένοι στις πατρίδες τους δεν κατάφεραν ποτέ να βρουν δουλειά στη Βρετανία. Ειλικρινά οι περισσότεροι επέστρεψαν στο σπίτι τους μέσα σε έναν χρόνο» είπε η Δήμητρα Δημητροπούλου.

Πηγή: real

 

 

One thought on “Κάτοχοι διδακτορικών από το Νότο, σερβίρουν καφέδες στο Βορρά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook