Στρατηγικές έρευνας και καινοτομίας

στρατηγικές-έρευνας-και-καινοτομίας-1531

Οι στρατηγικές έρευνας και καινοτομίας για «έξυπνη εξειδίκευση» ήταν το αντικείμενο της τεχνικής συνάντησης, που διοργάνωσαν στο Επιμελητήριο Ηρακλείου η Περιφέρεια Κρήτης και η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη διαμόρφωση του τοπικού αναπτυξιακού σχεδιασμού, που η Περιφέρεια θα υποβάλει προς έγκριση στα αρμόδια κέντρα λήψης αποφάσεων.

Στην εισαγωγική ομιλία του ο κ. Αρναουτάκης, τόνισε ότι τη νέα προγραμματική περίοδο, μας δίνεται η ευκαιρία:

-να επικεντρωθούμε στους χαμένους κρίκους της αναπτυξιακής αλυσίδας

-να δημιουργήσουμε ένα πιο ανταγωνιστικό παραγωγικό σύστημα με ισχυρές διαπεριφερειακές διασυνδέσεις και

-ν’ αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που προκλήθηκαν από την παρατεταμένη κρίση και τις επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες από τις πολιτικές προσαρμογής.

Ο ίδιος ανέφερε ότι το περιφερειακό σύστημα έρευνας και τεχνολογίας, που μας έχει δώσει στο παρελθόν πολλές επιτυχίες, επιστημονικές διακρίσεις, διεθνή αναγνώριση και αποδοχή «Θέλουμε τώρα να μας προσφέρει λύσεις σε κρίσιμα αναπτυξιακά και κοινωνικά ζητήματα».

Πρέπει -πρόσθεσε- να εργαστούμε όλοι μαζί έτσι ώστε το περιφερειακό σύστημα έρευνας και τεχνολογίας να προσανατολιστεί στο επόμενο διάστημα σε τρεις βασικές κατευθύνσεις:

-να υποστηρίξει τους κλάδους υψηλής εξειδίκευσης της τοπικής οικονομίας (πρωτογενής τομέας και τουρισμός)

-να προσελκύσει ξένες άμεσες επενδύσεις από άλλες περιφέρειες που θ’ αξιοποιήσουν πατέντες που έχουν αναπτυχθεί από το ερευνητικό δυναμικό και

-να διαθέσει τα δικαιώματα πατεντών σε τρίτους σε άλλες περιφέρειες με δυνατότητες ανάπτυξης διασφαλίζοντας όμως εισροές και για την περιφερειακή οικονομία.

Ο Περιφερειάρχης, εξέφρασε την βεβαιότητα του ότι χωρίς την συμβολή της Περιφέρειας Κρήτης, δεν μπορεί να υπάρξει στροφή στην «έξυπνη εξειδίκευση.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook