Μας δουλεύουν… Μας δίνουν λιγότερα λεφτά, σε περισσότερες δόσεις

μας-δουλεύουν-μας-δίνουν-λιγότερα-λε-77854

Λιγότερα λεφτά, σε περισσότερες δόσεις συνοδεία περισσότερο στοχευμένων ελέγχων από συγκεκριμένων ορόσημων αποφάσισε και για αυτή την καταβολή στο πλαίσιο του προγράμματος το Εurogroup.

stournaras lagarnd

Οι υπουργοί, μετά από ισχυρή άρνηση της Γερμανίας, απέρριψαν την πρόταση της Κομισιόν για δόση 4,8 δισ. σε δύο τμηματικές καταβολές, πλέον των ποσών του ΔΝΤ και των κερδών από ελληνικά ομόλογα (σύνολο 8,1) και ενέκριναν μόνο ότι υπήρχε στο αρχικό σχέδιο, δηλαδή 3 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση θα περάσει διπλές εξετάσεις τόσο μέσα στον Ιούλιο για να λάβει τα 2,5 από αυτά, όσο και ως τον Οκτώβρη για το υπόλοιπο μισό δισ. Αν τις περάσει θα μπορέσει να λάβει επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ από κέρδη επί ελληνικών ομολόγων των κεντρικών τραπεζών τον Ιούλιο, και άλλο μισό δισ. τον Οκτώβρη. Το ΔΝΤ θα εξετάσει το ραπόρτο της τρόικας και θα λάβει τη δική του απόφαση για 1,8 δισ. ευρώ στις 29 Ιουλίου, όπως ανέφερε η Κρ. Λαγκάρντ.

Το σύνολο των χρημάτων αγγίζει τα 6,8 δισ. ευρώ και φυσικά συνοδεύεται από ισχυρή αιρεσιμότητα. Ως τις 19 Ιουλίου η κυβέρνηση πρέπει να περάσει ένα πολυνομοσχέδιο με ούτε λίγο, ούτε πολύ 25 άρθρα, σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα. Μεταξύ των άρθρων βρίσκονται η φορολογική διοίκηση, η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, η υπόθεση των δαπανών υγείας, όχι όμως και η κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων.

«Οι στόχοι της κινητικότητας, εντάσσονται στα milestones του Οκτωβρίου (που θα κριθούν όμως Σεπτέμβρη), μαζί με την αναδιάρθρωση της ΛΑΡΚΟ, της ΕΛΒΟ, της ΕΑΣ, την πληρωμή μιας μερίδας arears (χρωστούμενων του δημοσίου σε ιδιώτες), της πληρωμής των χρεών των δήμων σε ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ και την αναμόρφωση του κώδικα των δικηγόρων», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Στουρνάρας εμφανίστηκε ικανοποιημένος γιατί έκλεισε το δημοσιονομικό κενό και έχουμε νέα συμφωνία για την κινητικότητα, ενώ για το 2014 δεν θα εφαρμοστεί το μέτρο της έκτακτης εισφοράς για το έλλειμμα του ΟΑΕΕ και η μείωση στις συντάξεις των αξιωματικών.

Ακόμα ανοικτό το θέμα του ΦΠΑ στην εστίαση

Όπως είπε ο Γ. Στουρνάρας «τις επόμενες 10 μέρες θα μελετηθεί το θέμα του ΦΠΑ στην εστίαση και αν αυτό συμφωνηθεί θα εφαρμοστεί από την 1η Αυγούστου. Είναι κάτι που θα το ξέρουμε τις επόμενες 10 μέρες».

Σύμφωνα με τον υπουργό οικονομικών θα συσταθεί μάλιστα και μια συγκεκριμένη επιτροπή που θα μελετήσει το θέμα. Στις Βρυξέλλες υπάρχει ακόμα απορία για την επιμονή της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο θέμα, κάτι που αποτυπώνεται στο λεκτικό της κοινής ανακοίνωσης ΔΝΤ, ΕΚΤ και ΕΕ.

Ο υπουργός οικονομικών πάντως δεν συσχετίζει την απόφαση για το ΦΠΑ με τον εισαγωγή του φόρου πολυτελείας, καθώς ο δεύτερος μπαίνει για το γενικότερο δημοσιονομικό κενό. Ο ΦΠΑ 13% θα κοστίσει στο δημόσιο 100 εκατομμύρια και θα ισχύσει από την 1η Αυγούστου όπου όλα τα τουριστικά πακέτα που θα έχουν ήδη πουληθεί.

Η όλη εμμονή δυσαρεστεί ιδιαίτερα την τρόικα και δη την Κομισιόν, που θα σκεφτεί πολύ αν θα «ευλογήσει» μια τέτοια απόφαση της κυβέρνησης.

 

Πηγή: real

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook