Οι μαγικές ιδιότητες του Botox: Ποιες ασθένειες μπορεί να θεραπεύσει

οι-μαγικές-ιδιότητες-του-botox-ποιες-ασθέν-166650

botox-660Η θεραπεία με Botox συμπληρώνει φέτος 25 χρόνια από τότε που εγκρίθηκε πρώτη φορά για ιατρική χρήση. Αν και είναι καλύτερα γνωστή ως θεραπεία κατά των ρυτίδων, πέρυσι περισσότερα από τα μισά περιστατικά ήταν για μη-καλλυντικές χρήσεις.

H πρώτη του χρήση ήταν ως θεραπεία για σπασμούς στο μάτι, καθώς το ενεργό συστατικό του, η αλλαντική τοξίνη, δρα αναστέλλοντας το σήμα των νεύρων που συσπώνται, παραλύοντας τους προσωρινά.

Σήμερα, χρησιμοποιείται ευρέως σε παιδιά που πάσχουν από ακαμψία των άκρων από εγκεφαλική παράλυση, ενώ φέτος Κέρδισε την έγκριση από το τον Οργανισμό Προϊόντων Υγείας και Φαρμάκων του Ηνωμένου Βασιλείου (MHRA) για την αντιμετώπιση κινητικών προβλημάτων μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Το Botox έχει πλέον επίσημα εγκριθεί για 12 παθήσεις και αυτό, μαζί με άλλες αλλαντοτοξίνες διερευνώνται για περισσότερες από 20 ιατρικές χρήσεις.

«Είναι πραγματικά ένα φαινόμενο των ναρκωτικών» επισημαίνει ο Δρ Μέρβιν Πάτερσον, γιατρός αισθητικός ο οποίος δουλεύει με το Botox για περισσότερα από 15 χρόνια.

Από την κορυφή μέχρι τα νύχια, ακολουθούν μερικές από τα καθημερινές ασθένειες που το Botox μπορεί να θεραπεύσει, σύμφωνα με την Daily Mail.

Εφίδρωση

Η Υπεριδρωσία, ή ακραία εφίδρωση, συχνά δεν μπορεί να ελέγχεται μόνο με αντιιδρωτικά. Ωστόσο πολλαπλές, επιφανειακές ενέσεις Botox έχει αποδειχθεί με μελέτες ότι μειώνουν την εφίδρωση κατά περισσότερο από 50% σε 8 στους 10 ασθενείς. Μάλιστα στους μισούς ασθενείς τα αποτελέσματα κράτησαν περισσότερο από επτά μήνες.

Πώς λειτουργεί;

Το Botox προσωρινά εμποδίζει την έκκριση των χημικών που ενεργοποιούν τους ιδρωτοποιούς αδένες. Περίπου 12 έως 20 τρυπήματα σε περιοχές όπως οι μασχάλες, τα χέρια, τα πόδια και το πρόσωπο δίνουν τη λύση.

Πόνος στις αρθρώσεις

Το Botox έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να βοηθήσει σε πόνο γόνατο, τον ώμο και στον πόνο του ισχίου που προκαλείται από οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδή αρθρίτιδα και ψωριασική αρθρίτιδα. Σε μια μελέτη ασθενών με αρθρίτιδα του ώμου, μία θεραπεία με Botox βελτίωσε τον πόνο κατά 38% σε σύγκριση με 9% που είχε μια ένεση εικονικού φαρμάκου (Placebo). Σε ξεχωριστές μελέτες, ο καθηγητής Μπάζμπεκ Ντάβλεντοφ στο Πανεπιστήμιο του Sheffield έχει δημιουργήσει μια σύντηξη της αλλαντικής τοξίνης με στοιχεία από το μικρόβιο του τετάνου για να δημιουργήσει μία νέα παυσίπονη ένεση.

Πώς λειτουργεί;

Το Botox μπορεί να μπλοκάρει τα σήματα των νεύρων που μεταδίδουν μηνύματα πόνου στον εγκέφαλο. Μπορεί επίσης να χαλαρώσει τους μυϊκούς σπασμούς και το σφίξιμο γύρω από τις αρθρώσεις. Το υβρίδιο τετάνου τοξίνης φαίνεται να σταματά τα σήματα πόνου που αποστέλλονται από το νωτιαίο μυελό προς τον εγκέφαλο.

Ακράτεια

Πολλές γυναίκες υποφέρουν από ακράτεια, ιδιαίτερα μετά την απόκτηση παιδιών ή την εμμηνόπαυση. Οι γυναίκες με ένα συγκεκριμένο τύπο που ονομάζεται επιτακτική ακράτεια έχουν πρόβλημα να φτάσουν έγκαιρα στην τουαλέτα, όταν αισθάνονται την ανάγκη να ουρήσουν. Το Botox μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα σε περισσότερο από το 90% των ασθενών για διάστημα έως ένα έτος

Πώς λειτουργεί;

Πιστεύεται ότι η επιτακτική ακράτεια οφείλεται σε σπασμούς του λείου μυός της ουροδόχου κύστης – Το Botox εγχέεται στο τοίχωμα της ουροδόχου κύστης και μειώνει τη δραστηριότητα αυτή χωρίς να την παραλύσει εντελώς και αυξάνει την ικανότητα αποθήκευσης του.

Πόνοι στα πόδια

Η πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι μια φλεγμονή στο πέλμα του ποδιού που κάνει τους πάσχοντες να αδυνατούν να περπατήσουν για μήνες χωρίς πόνο. Αλλά μία μελέτη από το Μεξικό διαπίστωσε ότι το Botox προσφέρει ταχεία ανάρρωση.

Πώς λειτουργεί;

Εξι μήνες μετά τις ενέσεις, οι ασθενείς έδειξαν ταχύτερη και καλύτερη αποκατάσταση από ότι εκείνοι που έκαναν ενέσεις στεροειδών.

Σημάδια και ουλές

Μετά από ένα τραύμα από χειρουργική επέμβαση, όπως μια καισαρική ή έναν τραυματισμό, ορισμένοι τύποι δέρματος αναπτύσσουν παχιές ουλές. Το Botox μπορεί να τις μειώσει.

Πώς λειτουργεί;

«Η μείωση της δύναμης έλξης σε μια πληγή σημαίνει λιγότερη ένταση στη γραμμή συρραφής, η οποία μεταφράζεται σε λιγότερο ουλώδη ιστό,» εξηγεί ο Δρ Πάτερσον. «Δοκιμές με Botox σε κύτταρα που προέρχονται από χηλοειδή τραύματα παρουσίασαν μικρότερη παραγωγή των αυξητικών παραγόντων που διεγείρουν ουλές.»

Οσφυαλγία

Ο πόνος στην πλάτη κοστίζει αμέτρητες αναρρωτικές άδειες κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Λι, σύμβουλο νευροχειρουργό στο νοσοκομείο Spire Bushey (spirebushey.com) ο πόνος αυτός προκαλείται από μυϊκή δυσκαμψία ή σπασμούς. Το Botox έχει αποδειχθεί σε αρκετές μικρές μελέτες ότι ανακουφίσει τον πόνο για μέχρι και τέσσερις μήνες περίπου στο 60 % των ασθενών.

Πώς λειτουργεί;

Το Botox μπλοκάρει την επικοινωνία μεταξύ των νεύρων και των μυών, ώστε ο μυς δεν μπορεί να συρρικνωθεί. Ετσι οι σπασμοί σταματούν ή μειώνονται σημαντικά.

Ημικρανία

Ασθενείς που υπέστησαν κατά μέσο όρο 20 ημέρες ημικρανίας το μήνα έκαναν ενέσεις σε συγκεκριμένες περιοχές της κεφαλής και του λαιμού. Μετά από ένα χρόνο, το 70% είχε πάνω από 50% λιγότερα κρούσματα.

Πώς λειτουργεί;

Κανείς δεν ξέρει με ποιον ακριβώς τρόπο λειτουργεί το Botox για την ημικρανία, αλλά μπορεί να μειώσει την απελευθέρωση των νευροδιαβιβαστών, χημικών ουσιών στον εγκέφαλο που προκαλούν ημικρανίες.

Τρίξιμο Δοντιών

Πρόκειται για ακούσιο σφίξιμο των μυών της γνάθου, συνήθως στον ύπνο. Μπορεί να βλάψει μόνιμα τα δόντια και επίσης προκαλεί πονοκεφάλους και πόνο στο σαγόνι. Το Botox απέδειξε ότι είναι αποτελεσματικό και σε αυτή την περίπτωση.

Πώς λειτουργεί:

Το Botox τοποθετείται στο μασητήρας, τον κύριο μυ για το μάσημα. Η ανακούφιση έρχεται σε λίγες μέρες και λειτουργεί στην πλειονότητα των ανθρώπων. Αλλες ενέσεις συνήθως χρειάζονται 3 μήνες για να «πιάσουν»

iefimerida.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook