Ο Χανιώτης μαθητής που σκίτσαρε για την Ευρώπη και έφερε πρωτιά στην Ελλάδα

ο-χανιώτης-μαθητής-που-σκίτσαρε-για-τη-122449

skitso.venianakisΜε ένα σκίτσο καθαρά πολιτικό, όπως ο ίδιος λέει, ο 15χρονος Κώστας από το γυμνάσιο Αλικιανού, κέρδισε τον πρώτο έπαινο, στον πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό γελοιογραφίας και κόμιξ, με τίτλο «οι νέοι σκιτσάρουν για την Ευρώπη».

Η Ευρώπη, από την ελληνική μυθολογία μέχρι τη σύγχρονη πολιτικό-οικονομική πραγματικότητα, πάνω στον -μεταμορφωμένο σε ταύρο Δία- που την κουβαλά αλλά και την κατευθύνει, την εξουσιάζει «μαινόμενος» ενώ από τα ρουθούνια του βγαίνει… γερμανικός καπνός.

Και από πάνω, χαρτονομίσματα, τα ευρώ που βρίσκονται γύρω και πάνω από την ιδέα της ενωμένης Ευρώπης.

venianakis«Συνειδητά ήθελα να το πολιτικοποιήσω», λέει στο zarpa.gr, ο Κώστας Βενιανάκης. Ο ίδιος ασχολείται από μικρός με το σκίτσο και λαμβάνει πολύ συχνά μέρος σε ανάλογους διαγωνισμούς «Δεν το κάνω για να κερδίσω, το κάνω για τη συμμετοχή», λέει και δηλώνει ότι δεν έχει σκοπό να αφήσει το σκίτσο!

Ο διαγωνισμός

Η Educartoon, το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου «Ιστορική Έρευνα, Διδακτική και Νέες Τεχνολογίες» και η επιστημονική ένωση «Νέα Παιδεία», με αφορμή το Έτος Ευρωπαίου Πολίτη 2013, διοργάνωσαν Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Γελοιογραφίας-Κόμικς με θέμα «Οι νέοι σκιτσάρουν για την Ευρώπη» (Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος 2013). Ο διαγωνισμός οργανώθηκε με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Συμμετείχαν μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων από όλη την Ελλάδα και από Ελληνικά σχολεία της Ευρώπης με πάνω από 1000 έργα, ατομικά ή ομαδικά.

Η κριτική επιτροπή αποτελείτο από τους :

Νίκο Νίκα, υπεύθυνο σχεδιασμού της Educartoon,

Κώστα Αγγελάκο, επίκουρο καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου και διευθυντή της Νέας Παιδείας,

Μιχάλη Κουντούρη, σκιτσογράφο,

Ελένη Ορνεράκη, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων στο Εργαστήριο Ελευθέρων Σπουδών Ορνεράκης,

Νατάσα Μερκούρη, φιλόλογο, μέλος του ΔΣ της Νέας Παιδείας,

Αλεξάνδρα Αραγιάννη, ιστορικό – μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Π.Μ.Σ. «Ιστορική έρευνα, Διδακτική και Νέες τεχνολογίες» (Ιόνιο Πανεπιστήμιο).

Η τελετή απονομής των βραβείων και των επαίνων θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 1 Φεβρουαρίου 2014, στις 11.00, στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα (αίθουσα κινηματογράφου).

Φωτογραφία: haniotika-nea.gr

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook