ΠοδηΛάτρεις στα Χανιά… ετών 10: «Φτιάξαμε κουλτούρα, περιμένουμε τις υποδομές»

ποδηλάτρεις-στα-χανιά-ετών-10-φτιάξα-170378

podilatreis 10hroniaΣτα Χανιά φέτος, η Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο, την ερχόμενη Δευτέρα, συμπίπτει με τα 10α γενέθλια της συλλογικότητας που δημιουργήθηκε για επαναφέρει στην πόλη την κουλτούρα του ποδηλάτου και να διεκδικήσει υποδομές για μια πόλη βιώσιμη. Δέκα χρόνια μετά, οι ποδηλάτες είναι πια εκατοντάδες, το «πρόσωπο» της πόλης πιο εχθρικό από ποτέ και οι «ΠοδηΛάτρεις» ετοιμάζουν εκδηλώσεις για να γιορτάσουν, να ευαισθητοποιήσουν αλλά και να διεκδικήσουν από τον Δήμο να αναλάβει επιτέλους την ευθύνη που του αναλογεί.

  • ΔΕΣ ΕΔΩ την σελίδα της εκδήλωσης που θα ξεκινήσει στις 5:30 το απόγευμα στην Πλατεία Αγοράς και θα καταλήξει στο Ρολόι, με πλούσια δρώμενα για όλες τις ηλικίες

«Ξεκινήσαμε με την ίδια αγάπη για το ποδήλατο και το ίδιο όραμα, βλέποντας, τότε, ότι η πόλη μας δεν ακολουθούσε αυτά που έκαναν άλλες πόλεις στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα. Προτείναμε στην δημοτική αρχή να κάνει αυτά που βλέπαμε να συμβαίνουν. Προτάσεις και μελέτες έτοιμες, άμεσα εφαρμόσιμες και τεκμηριωμένες. Σε αυτά τα δέκα χρόνια άλλαξε τέσσερις φορές Δημοτική Αρχή όμως δεν έχει αλλάξει τίποτα. Δυστυχώς δεν θέλουν να ασχοληθούν με τα σοβαρά προβλήματα αυτής της πόλης», μας λένε, σε συνέντευξη τύπου που διοργάνωσαν στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο.

Καλή διάθεση αλλά… μικρό καλάθι

Τώρα, βλέπουν πολύ θετικά το σχέδιο που προεκλογικά είχε καταθέσει ο Δήμαρχος, για το δίκτυο ποδηλατοδρόμων και το παραλιακό μέτωπο που θα συνδέει τον αστικό ιστό με τους Αγίους Αποστόλους και δηλώνουν πρόθυμοι να συνεργαστούν. Ήδη έχουν διαπιστώσει καλές προθέσεις από τη νέα Δημοτική Αρχή που προτίθεται να αναλάβει την φετινή διοργάνωση της Δευτέρας. «Όμως μετά από τόσα χρόνια είμαστε επιφυλακτικοί έως και καχύποπτοι. Περιμένουμε έργα που θα αναβαθμίσουν ουσιαστικά την ποιότητα ζωής στην πόλη, μέσα από μια συνολική μελέτη, με περιαστικά πάρκινγκ, ποδηλατοδρόμους και δίκτυο ΜΜΜ κι όχι ψηφοθηρικές ενέργειες» λένε, όχι μόνο για τα ποδήλατα αλλά και για τους πεζούς, για τους γονείς με τα καροτσάκια για τα άτομα με κινητικά προβλήματα.

imera horis autokinito

Μια διαφορετική οπτική της πόλης

Την Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου, οι ΠοδηΛάτρεις θα πραγματοποιήσουν την καθιερωμένη ποδηλατική πορεία που θα ξεκινήσει στις 5:30 το απόγευμα από την Πλατεία Αγοράς και στη συνέχεια θα συμμετέχουν στο κάλεσμα του Δήμου, στην κλειστή για τα οχήματα οδό Δημοκρατίας (Παπανδρέου) και Πλουμιδάκη (Ρολόι)
Παράλληλα, σε σημεία της ίδιας οδού θα υπάρχει ανοιχτή συζήτηση, προβολές, συναυλίες νεανικών συγκροτημάτων, βιωματική δράση με το Αθλητικό Σωματείο ΑμεΑ Αρίων Χανίων και δρώμενα με την αθλητική ομάδα του Ορίζοντα. Με αυτούς τους τρόπους συμμετέχουμε ως συλλογικότητα που κλείνει 10 χρόνια στην Εβδομάδα Βιώσιμης Κινητικότητας.

Στο κάλεσμά τους, παροτρύνουν όλους τους πολίτες, «να αφήσουν σπίτι τα αυτοκίνητα τους, να χρησιμοποιήσουν τα πόδια τους, το ποδήλατό τους, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα πατίνια τους… και να έρθουν στην ποδηλατοβόλτα μας και στα δρώμενα στη Δημοκρατίας – που θα μπορούν να κινηθούν με ασφάλεια ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ, στέλνοντας το μήνυμα ότι αξίζουμε μία καλύτερη πόλη από αυτή που ζούμε καθημερινά».

Για περισσότερες πληροφορίες podilatreis.gr

zarpa.gr

 

4 thoughts on “ΠοδηΛάτρεις στα Χανιά… ετών 10: «Φτιάξαμε κουλτούρα, περιμένουμε τις υποδομές»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook