Χανιά | Έτσι θα γίνει το Ενετικό Λιμάνι με τα σκιάδια! Photos

χανιά-έτσι-θα-γίνει-το-ενετικό-λιμάνι-191776

Μπορεί ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός να μην έδωσε νικητή, όμως η τοποθέτηση σκιαδίων στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων θα προχωρήσει με μια συνθετική μελέτη, η οποία θα συνδυάζει στοιχεία των τριών μελετών που διακρίθηκαν και οι οποίες θα εξαγοραστούν από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο.

Η επιτροπή αξιολόγησης, έκρινε μεν ότι καμία από τις δέκα μελέτες που κατατέθηκαν δεν ανταποκρινόταν  καθολικά επιτυχώς στις απαιτήσεις του διαγωνισμού, εντόπισε όμως, σε τρεις από αυτές, εξελίξιμες μορφές στεγάστρων.

Το zarpanews.gr, σας παρουσιάζει τα στοιχεία που πρόκειται να αξιοποιηθούν από την κάθε μελέτη, ώστε να προκύψει ο τελικός σχεδιασμός, βάσει του οποίου θα προχωρήσει το έργο την «σκιαδίων – στεγάστρων και αισθητικής αναβάθμισης όψεων» στο Ενετικό Λιμάνι, από τον Φιρκά μέχρι το Νεώριο Μόρο.

  • Οι μελέτες που διακρίθηκαν

Η πρώτη εξαγορά αφορά την μελέτη που εκπόνησε ο Παναγιώτης Ρούπας, Αρχιτέκτων Μηχανικός Ε.Μ.Π (GP01010101) ως μία μορφή στεγάστρου σε επαφή με τις όψεις και μεταβαλλόμενο βάθος σκίασης:

exagora1-2exagora1-1

 

Η δεύτερη μελέτη, ανήκει στην Αρχιτέκτονα PhD Σοφία Βυζοβίτη, επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και στους συνεργάτες τους, Σωτηρία Αλεξιάδου και Ευτύχιο-Νικόλαο Ευθυμίου (NV19072009) και τον σύμβουλο Ιορδάνη Στυλίδη και εξαγοράζεται ως μία μορφή αποσυρόμενου, κινητού στεγάστρου πτυχωτής δομής:exagora2-1 exagora2-2 exagora2-4 exagora2-3 Η τρίτη μελέτη, εκπονήθηκε από την ομάδα «Office25Architects» με επωνυμία Ε. Βουράκης – Α. Περπατίδης – Α. Χρυσομάλλης Ο.Ε.  (00000000XA) και διακρίθηκε ως μία μορφή στεγάστρου που ορίζει μια διακριτή περιοχή κοινόχρηστου χώρου σε απόσταση από τα κτίρια (φώτο εξωφύλλου): exagora3-1 exagora3-2 exagora3-3a                                exagora1-2

Τις δέκα μελέτες που κατατέθηκαν, αξιολόγησε επταμελής επιτροπή από ειδικούς με την βοήθεια ειδικών αρχαιολόγων και μηχανικών και υπό την εποπτεία του συλλόγου καταστηματαρχών. Πρόεδρος της επιτροπής, είχε οριστεί η καθηγήτρια στην σχολή Αρχιτεκτονικής και νυν Πρόεδρος της ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ, Αμαλία Κωτσάκη.

Υπενθυμίζουμε ότι η εφαρμογή της προηγούμενης μελέτης για τοποθέτηση σκιαδίων στην περιοχή, εκκρεμεί από το 2006, λόγω δικαστικών προσφυγών από επιχειρηματίες της περιοχής. Κάτι τέτοιο εκτιμάται ότι δεν θα επαναληφθεί, καθώς η συγκεκριμένη διαδικασία αυτήν τη φορά προχώρησε σε συνεργασία με τους καταστηματάρχες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δημοτικό Λιμενικού Ταμείου Χανίων, «στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα το Δ.Λ.Τ.Χ. θα καλέσει τους εμπλεκόμενους φορείς και τις υπηρεσίες προβάλλοντας τις προτάσεις σε συζήτηση, αναζητώντας και την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει για την αισθητική και πολεοδομική αναβάθμιση του λιμένα».

Παράλληλα, στις αρχές του νέου έτους, πιθανότατα στα τέλη Ιανουαρίου – αρχές Φεβρουαρίου, οι μελέτες θα παρουσιαστούν σε ειδική εκδήλωση.

Παράλληλα, το αμέσως επόμενο διάστημα, ξεκινά από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και τον Δήμο Χανίων, η προσπάθεια για εξεύρεση χρηματοδότησης του έργου.

zarpanews.gr

5 thoughts on “Χανιά | Έτσι θα γίνει το Ενετικό Λιμάνι με τα σκιάδια! Photos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook