Χανιά | «Στου κουφού την πόρτα» | Καμία απάντηση από το Υπουργείο στον Βιρβιδάκη για το ΔΗΠΕΘΕΚ

χανιά-στου-κουφού-την-πόρτα-καμία-α-138412

dipethe_kritisΕρώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών κ. Αργύρη Ντινόπουλο και Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνο Τασούλα με θέμα «Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης» κατέθεσε την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014, ο βουλευτής Χανίων της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Βιρβιδάκης.

Στην ερώτησή του ο κ. Βιρβιδάκης αναφέρει:

«Στις 30 Ιουλίου 2014 κατέθεσα την με αριθμό πρωτοκόλλου 1524/30-7-2014 Ερώτηση με θέμα «Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης» σε συνέχεια της 6070/7-2-2014 παλαιότερης Ερώτησής μου με το ίδιο θέμα.

Στην με αριθμό πρωτοκόλλου 1524/30-7-2014 Ερώτησή μου ανέφερα μεταξύ άλλων τα εξής:

‘‘…Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης Ανώνυμη Εταιρεία ιδρύθηκε το 1986 και αποτελεί μετεξέλιξη της Εταιρείας Θεάτρου Κρήτης (Ε.ΘΕ.Κ.) που το 1974 ξεκίνησε τη λειτουργία της, με ιδρυτή το μεγάλο θεατράνθρωπο Αλέξη Μινωτή και μία ομάδα Κρητών. …

Σήμερα λειτουργεί ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης  Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α..

Η παράγραφος 8 του άρθρου 265 του νόμου 3463/2006 προβλέπει:

>.

Εάν το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης δεν εξαιρεθεί από την παραπάνω διάταξη θα οδηγηθεί σε υποχρεωτική λύση με αποτέλεσμα να χαθεί ένας φορέας παραγωγής πολιτισμού ιδιαίτερα σημαντικός για την Περιφέρεια της Ελλάδος αλλά και την προβολή της στο εξωτερικό.»

Και ερωτούσα τους αρμόδιους Υπουργούς: «Εάν σκοπεύουν να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες ενέργειες για να διασφαλιστεί  η συνέχιση της λειτουργίας του Δημοτικού Περιφερειακού  Θεάτρου Κρήτης  και αν ναι σε ποίες;».

Στην με Α.Π. 200/2014 /4-3-2014 απάντησή του ο τότε Υπουργός Εσωτερικών κ. Ιωάννης Μιχελάκης μεταξύ άλλων αναφέρει:

«…Τέλος σημειώνεται ότι το Υπουργείο Εσωτερικών, τελώντας σε γνώση του ζητήματος, θα μελετήσει τη δυνατότητα τυχόν νομοθετικής πρωτοβουλίας για τη διευθέτησή του.»

Κατά τη συζήτηση του Σχεδίου Νόμου « Επείγουσες Ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών» κατέθεσα εμπρόθεσμη τροπολογία με την οποία πρότεινα: ‘‘Η παράγραφος 8 του άρθρου 265 τροποποιείται ως εξής:

«8. Οι ανώνυμες εταιρείες Ο.Τ.Α. συγχωνεύονται, διασπώνται ή λύονται σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις του κ.Ν 2190/1920, όπως ισχύει.

Οι ανωτέρω, ανώνυμες εταιρείες Ο.Τ.Α. με εξαίρεση τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.) λύονται υποχρεωτικώς, αν για τρεις συνεχείς εταιρικές χρήσεις μετά διετία από την ίδρυσή τους είναι ζημιογόνες ή, αν για ισάριθμες φορές εντός δεκαετίας τα ίδια αυτών κεφάλαια, όπως προσδιορίζονται στο υπόδειγμα ισολογισμού που προβλέπεται από το άρθρο 42γ του κ.Ν. 2190/1920, όπως ισχύει, γίνουν κατώτερα του πενήντα τοις εκατό (50%) του μετοχικού κεφαλαίου.

Στην περίπτωση εφαρμογής του άρθρου 47 του κ.Ν. 2190/1920, τυχόν αύξηση του εταιρικού κεφαλαίου που καταβάλλεται από τους Ο.Τ.Α. δεν μπορεί να υπερβαίνει ποσοστό μεγαλύτερο του ενός δεύτερου (1/2) αυτού.»’’.

Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί της αρχής του Σχεδίου Νόμου, στις 3 Απριλίου 2014 ανέφερα μεταξύ άλλων τα εξής:

«…Έχω καταθέσει μία τροπολογία για το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης. Θεωρώ ότι δεν μπορεί η ίδια νομοθεσία που διέπει τη λαχαναγορά και το γκαράζ του Δήμου Χανίων να αφορά και τον πολιτισμό. Αυτά δεν μπορούν να γίνονται. Θα πρέπει, λοιπόν, να ξεκαθαριστεί το θέμα. Δεν μπορεί το εμπόριο να βρίσκεται κάτω από τις ίδιες νομοθετικές διατάξεις με τον πολιτισμό.»

Ενώ κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής των τροπολογιών στις 7 Απριλίου 2014 ανέφερα μεταξύ άλλων τα εξής:

«…Ας έρθουμε τώρα σε ό, τι αφορά την τροπολογία που έχω καταθέσει για το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης. Όπως είπα και την προηγούμενη Πέμπτη, δεν μπορεί η ίδια νομοθεσία που διέπει τη λαχαναγορά και το γκαράζ στο Δήμο Χανίων να διέπει τον πολιτισμό.

Κύριε Υπουργέ, θα παρακαλούσα να κάνετε δεκτή την τροπολογία -αν νομίζετε ότι θέλει βελτίωση, βεβαίως- για να συνεχίσει να υπάρχει ένας σημαντικός φορέας παραγωγής πολιτισμού με μακρά πορεία και σημαντικές παρουσίες και στο Φεστιβάλ Αθηνών και στο εξωτερικό αλλά και με μία πορεία που ξεκίνησε από τον Αλέξη Μινωτή.

Από εκεί και πέρα θέλω ακόμη να τονίσω –και να υπενθυμίσω- ότι σε ερώτηση που είχα καταθέσει πήρα την απάντηση ότι το Υπουργείο μελετά νομοθετική πρωτοβουλία. Εάν για οποιονδήποτε λόγο, η δική μου τροπολογία δεν είναι επαρκής, βεβαίως περιμένουμε μία άλλη τροπολογία, μία άλλη νομοθετική ρύθμιση η οποία θα λύσει το πρόβλημα, διότι διαφορετικά το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης θα πεθάνει.»

Τελικά, η τροπολογία δεν έγινε δεκτή και έτσι το πρόβλημα που αφορά την ύπαρξη του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Κρήτης παραμένει.

Επειδή, υπάρχει η δέσμευση του Υπουργείου στην με Α.Π.: 200/2014/4-3-2014 απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών ότι γνωρίζουν το ζήτημα και ότι μελετούν τη δυνατότητα νομοθετικής Πρωτοβουλίας για διευθέτησή του,…’’

Και ερωτούσα

«Προτίθενται να προχωρήσουν σε συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία για να διασφαλισθεί η ύπαρξη και της συνέχιση της λειτουργίας του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Κρήτης και αν ναι πότε και σε ποια;»

Στην με αριθμό πρωτοκόλλου 1032/2014/22-8-2014 απάντησή του ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Αργύρης Ντινόπουλος αναφέρει τα εξής:

«Σε απάντηση της ανωτέρω Ερώτησης, που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Κυριάκος Βιρβιδάκης με θέμα «Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης», διευκρινίζεται ότι στην πρόθεση του Υπουργείου Εσωτερικών ήταν η μελέτη της δυνατότητας για τη λήψη σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας.

Σε κάθε περίπτωση, αφ’ ενός μεν το ζήτημα έχει τεθεί εκ νέου υπόψη της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών αφ’ ετέρου δε, μη υπάρχοντος σχετικού αιτήματος από το ενδιαφερόμενο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., αναζητώνται στοιχεία από την οικεία Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.»

Στην με αριθμό πρωτοκόλλου ΥΠ.ΠΟ.Α./ΓΡ.ΥΠ./Κ.Ε./88/22-8-2014 απάντησής της η Υφυπουργός Πολιτισμού κα. Αγγελική Γκερέκου αναφέρει:

«Σε απάντηση της με αριθμ. Πρωτοκόλλου 1524/30-7-2014 Ερώτησης του Βουλευτή κ. Κυριάκου Βιρβιδάκη και σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες υπηρεσίες σας γνωρίζουμε τα εξής:

Τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.) αποτελούν επιχειρήσεις των ΟΤΑ. Χρηματοδοτούνται από τους ΟΤΑ, καθώς και από το ΥΠ.ΠΟ.Α. σύμφωνα με Προγραμματική Σύμβαση (που συνυπογράφεται και από την Περιφέρεια).

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης είναι ένα από τα 15 συνολικά, που λειτουργούν στη χώρα. Είναι το μόνο που έχει τη νομική μορφή Ανώνυμης Εταιρείας ΟΤΑ (με μετόχους αρκετούς δήμους της Κρήτης).

Η αρμοδιότητα της γενικής εποπτείας των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. (πέραν των ρυθμίσεων της εκάστοτε Προγραμματικής Σύμβασης), δεν ανήκει στο ΥΠΠΟΑ, αλλά στο συνερωτώμενο Υπουργείο Εσωτερικών, καθόσον πρόκειται για νομικά πρόσωπα που ανήκουν στους ΟΤΑ ά βαθμού.

Στο άρθρο 265, παρ. 8, του Ν. 3463/2006 προβλέπεται ότι οι Ανώνυμες Εταιρείες ΟΤΑ «Λύονται υποχρεωτικώς, αν για τρεις συνεχείς εταιρικές χρήσεις μετά διετία από την ίδρυσή τους είναι ζημιογόνες κ.λπ». Σε περίπτωση ανάληψης νομοθετικής πρωτοβουλίας προκειμένου να εξαιρεθεί η Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης από τις διατάξεις του άρθρου αυτού, το ΥΠ.ΠΟ.Α. δεν μπορεί παρά να είναι σύμφωνο.»

Από τις παραπάνω απαντήσεις συμπεραίνεται ότι επί της ουσίας δεν υπάρχει αντίρρηση για την ρύθμιση του θέματος με σχετική νομοθετική πρωτοβουλία.»

Επειδή έχουν περάσει περίπου δύο μήνες από την αποστολή από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης στο Υπουργείο Εσωτερικών του αιτήματος του ενδιαφερόμενου ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.

Επειδή το θέμα πρέπει να επιλυθεί σύντομα διότι σε αντίθετη περίπτωση το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης θα οδηγηθεί σε υποχρεωτική λύση, ο κ. Βιρβιδάκης ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς:

«Πότε θα προχωρήσουν σε συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία για να διασφαλιστεί η ύπαρξη και η συνέχιση λειτουργίας του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Κρήτης;»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook