Έτσι θα γίνει το Κουμ Καπί! | Δείτε σε φωτος τη μελέτη που πήρε το 1ο βραβείο

έτσι-θα-γίνει-το-κουμ-καπί-δείτε-σε-φωτ-114831

Koum.Kapi-exterior-render-1Με καθυστέρηση μηνών και αρκετά μακρυά από το αρχικό χρονοδιάγραμμα… το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χανίων, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, για την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης του Κουμ Καπί!

Koum.Kapi-exterior-render-2

Βλέποντας τις φωτογραφίες, είναι δύσκολο να πιστέψεις ακόμα και στα ίδια σου τα μάτια, αφού θέλει μεγάλη φαντασία για να «δεις» το Κουμ Καπί που ξέρουμε πίσω από την πλακόστρωτη παραλιακή ζώνη, με τους ποδηλατοδρόμους, τις πεζοδρόμους τα φωτοβολταϊκά πάνελ και το «πράσινο»!

Koum.Kapi-exterior-render-3

Το zarpa.gr, σας παρουσιάζει την αρχιτεκτονική μελέτη που πήρε το πρώτο βραβείο και εκπονήθηκε από την ομάδα ενός ντόπιου αρχιτέκτονα, του καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης, Δημήτρη Τσακαλάκη.

KoumKapi-exterior-render-4

KoumKapi-exterior-render-5

KoumKapi-exterior-render-6Το σχέδιο, πραγματικά εντυπωσιακό… Ας ελπίζουμε ότι θα το δούμε να υλοποιείται! Γιατί στην Ελλάδα και ειδικά στην Ελλάδα της κρίσης, από τη μελέτη ως την υλοποίηση, η απόσταση είναι αρκετά μεγάλη και μετριέται όχι μόνο σε χρόνο αλλά κυρίως σε χρήμα.

KoumKapi-exterior-render-7Οι φωτογραφίες είναι από την ιστοσελίδα http://www.3dworks.gr/ της νικήτριας αρχιτεκτονικής ομάδας που αποτελείται από τους: Δημήτρης Τσακαλάκης , αρχιτέκτων

συνεργάτες:

Γ.Δασκαλάκης ,αρχιτέκτων

Α.Τερεζάκη, αρχιτέκτων

Α.Καψάλης , φοιτητής αρχιτεκτονικής

Β.Καραγιάννη ,φοιτήτρια αρχιτεκτονικής

Ε.Σταθοπούλου,φοιτήτρια αρχιτεκτονικής

ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ :

Θεοφάνης Καραμπάς , Αν. Καθηγητής Παράκτιας Μηχανικής κ ́ Προστασίας Ακτών,Τμήμα Πολ.Μηχ. ΑΠΘ
KoumKapi-detail

Δείτε ΕΔΩ την απόφαση από τη Διαύγεια

 

 

15 thoughts on “Έτσι θα γίνει το Κουμ Καπί! | Δείτε σε φωτος τη μελέτη που πήρε το 1ο βραβείο

  1. Η πρόταση αυτή ισοπεδώνει τον χαρακτήρα του Kουμ Kαπί, την ιστορία του, αγνοεί τον περίγυρο και την υπάρχουσα κατάσταση.

    Η πρόταση θυμίζει τους σταθμούς μετρό της Αθήνας πράγμα που επιβεβαιώνει την έλλειψη ταυτότητας στο σχεδιασμό.

    Αυτά από μόνα τους, είναι μέγιστες συνθετικές αρχιτεκτονικές επιλογές τις οποίες δεν αντιλαμβάνεται το αδαές κοινό με αποτέλεσμα να ενθουσιάζεται με πετυχημένα φωτορεαλιστικά και μεγαλεία που φαντάζουν μελλοντικά και φέρνουν ελπίδα στα χρόνια της κρίσης.

    Η αυτοκαταστροφική επιθυμία «Έτσι θα γίνει το Κουμ Καπί» προκαλεί τρόμο ενώ ταυτόχρονα μας θυμίζει το χάσμα που έχει επιφέρει η εξιδίκευση.

    Η κοινότητα των αρχιτεκτόνων ελπίζω να προστατεύσει τον τόπο από μία λάθος επιλογή, ώστε ο χώρος να αναπτύσσει το πνεύμα των πολιτών χωρίς να το οδηγεί σε έκπτωση της κουλτούρας που είδη έχει.

    Θέλει ευαισθησία για να ανιχνευτεί η ταυτότητα της περιοχής και να αναδειχθεί, όχι να ισοπεδωθεί με μία αρχιτεκτονική γλώσσα passe partout που θα μπορούσε να ταιριάζει είτε στο Kουμ Kαπί, είτε στο κέντρο της Αθήνας, είτε στο Μπρούκλιν, είτε στη Βαγδάτη.

  2. κυρια Ντουρουντακη δεν μπορω να καταλαβω δεν θελετε να γινει ενα τοσο μεγαλο εργο εδω στα χανια??Γιυτο το λογο ολα τα μεγαλα εργα τα εχει παρει το Ηρακλειο,επειδη μονοι μας βγαζουμε τα ματια μας.Την μια φταιει το νοσοκομειο το παλιο,παει να γινει κεντρο υγειας αστικου τυπου το κατακρινουν,εγινε ενα ωραιο εργο στα κουνουπιδιανα στην αριστοτελους μια απο τα ιδια,και τωρα ακουω και εσας να λετε γιατηνμελετη του κουμ καπι.ημαρτον ποια!!!!!

  3. Παιδια σαν πτυχιουχος Αρχιτεκτονας Τοπιου η προταση αναπλασης ερχεται σε συγκρουση με τον χαρακτηρα και την ταυτοτητα της περιοχης.Σαν προταση ειναι μοντερνα καλη μεν αλλα οχι για την πολη μας κ σιγουρα οχι για την περιοχη.Υπαρχουν τοσα ιστορικα σημεια,τα ενετικα τοιχοι τα οποια ουτε καν αναδεικνυουν για να μην πω για το «πρασινο¨που ειναι μετρημενο στα δαχτυλα του ενος χεριου.Τσιμεντο και μεταλλο.Αυτο πια ονομαζουμε αναπλαση.Ε δεν ειναι ομως!

  4. Πλατεία Ελευθερίας δεν είχαμε στα χανια ,και μάλλον θα αποκτήσουμε , η μελέτη μοιάζει καταπληκτικά με το έκτρωμα της πλατείας ελευθερίας (κλοπυ παστε) του ηρακλείου (καθημερινώς »μνημονεύεται ο εμπνευστής»), που είναι το πράσινο βρε βόδια? το τσιμέντο τι να το κάνουμε ? εχει σκεφτει κανενα φωτεινό μυαλό ότι το τσιμέντο και το σίδερο διαβρώνονται εύκολα δίπλα στην θάλασσα? έχει σκεφτεί κανείς τα κόστη συντήρησης αυτου του τσιμεντοπαρκου? Τι είναι αυτά τα ΡΕΖΙΛΙΚΙΑ? ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΩ ΟΤΙ ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ? Ευγε παντως για την προσπάθεια να αποκτήσουμε Πλατεία Ελευθερίας και στα Χανιά , για τους μη γνωρίζοντες( Η πιο πρόσφατη διαμόρφωση της πλατείας Ελευθερίας θέλησε να προσδώσει στο κέντρο του Ηρακλείου μοντέρνα άποψη και τον αέρα της ευρωπαϊκής μεγαλούπολης. Πλακοστρώνεται με μάρμαρο, αποκτά παγκάκια μινιμαλιστικής αντίληψης ενώ διατηρεί μερικά από τα δέντρα (ευκάλυπτους) και διακοσμείται με μεταλλικούς πυλώνες που συμβολίζουν κατάρτια πλοίων, υπενθυμίζοντας την ναυτική ιστορία του Ηρακλείου. Ο κόσμος του Ηρακλείου ποτέ δεν αποδέχτηκε τη νέα αυτή μορφή της Πλατείας Ελευθερίας και έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για την αλλαγή της) . Υπάρχει καμία ομοιότητα με την μελέτη του Κουμ καπη??? και που να δείτε και φώτο χαχαχαχαχα

  5. O Λογος που οι τουριστες ερχονται στα Χανια και που οι ντοπιοι αγαπανε την πολη τους ειναι ο χαρακτηρας της, και η ιστορια της που εχει αφησει τα σημαδια της οπου και αν κοιταξεις.
    Σε ολη την Ευρωπη και τα αλλα μερη της Ελλαδας εκτος απο το Ηρακλειο ολοι κανουν το παν για να διατηρηθει ο παραδοσιακος χαρακτηρας της πολης τους και εμεις εδω θα τσιμεντοποιησουμε τα παντα με αυτον τον τροπο ?
    Αντε με το καλο να κανουμε και μια μελετη για το Ενετικο λιμανι τοτε ……

  6. Η πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου και η Ομόνοια στα χειρότερά τους!!! Με τσιμέντο και σίδερο θα ομορφύνουμε την πόλη μας; Αντί να είναι συνέχεια της Πύλης της άμμου και να την ενώνει με την ιστορική συνοικία και τα εκεί κτίρια, εγκαθιστούν στη μέση μια «σύγχρονη» αλλά ξένη προς την περιοχή υπερκατασκευή τσιμέντου. Αν αυτή βγήκε πρώτη στο διαγωνισμό, θα ήθελα πραγματικά να δω και τις υπόλοιπες προτάσεις. Αισθητική μηδέν. Ιστορική συνέχεια, ανύπαρκτη. Τσιμεντώστε τα πάντα να τελειώνουμε.

  7. η εικόνα του μελλοντικού κουμ καπι με στεναχωρεί ιδιαίτερα….πραγματικά είναι πολύ κρίμα σε μια πόλη σαν τα χανιά που προσωπικά την θεωρώ απο τις πιο ομορφες στην Ελλαδα, γεγονος για το οποιο οφειλεται και το ενετικο στοιχειο της , να γινονται τετοια εκτρωματα…δε λεω ωραιο σαν ιδεα αλλα σιγουρα δεν εχει θεση σε μια τοσο γραφικη πολη σαν τα χανια.!!!νομιζω οτι ενα πολυ σημαντικο πραγμα που πρεπει να λαμβανει υποψη του ενας αρχιτεκτονας οταν κανει τετοια εργα ειναι και το που τα τοποθετει Το μερος και η ιστορια καθε τοπου ειναι αυτο που κανει καθε πολη ξεχωριστη και πρεπει να μενει ζωντανο στον χρονο…!ενα αλλο πολυ θλιβερο στοιχειο του έργου ειναι το ατελειωτο τσιμεντο…..βλεπω και την καινουργια παραλια της θεσσαλονικης που εχει μετατραπεί σε μια τεραστια ευθεια απο τσιμεντο και αυτο σε μια πολη οπου τα παρκα εκλειπουν…..Πραγματικα δεν μπορω να καταλαβω πως εγκρινονται τετοια εργα…αν μη τι αλλο αυτο που εχουμε αναγκη σαυτες τις γριζες πολεις που ζουμε ειναι εστω λιγο πρασινο……!!!!!!

  8. Αρχιτεκτονική είναι η τέχνη και η εφαρμοσμένη επιστήμη της σχεδίασης και της υλοποίησης διαφόρων κατασκευών, όπως κτηρίων και γεφυρών, με έμφαση στην εργονομία και στην αισθητική τους. Ακόμα ψάχνω να βρώ σε τι απ όλα εχει πέσει μέσα η μελέτη , μάλλον θα απευθύνεστε σε μαο μαο , το σωστό θα ήταν μια πιο οργανωμένη αντίδραση για το διαφαινόμενο »έγκλημα» που πάει να γίνει , ναι στην ανάπτυξη αλλά με σεβασμό στο υπάρχων ύφος , θεωρώ ότι ακόμα και ενα ανθοπωλείο θα έκανε πολύ καλύτερη πρόταση !! Ας μας πούν πόσα λεφτά ξοδεύτηκαν σε μελέτες , και πόσα χρήματα σπαταλήθηκαν μέχρι τώρα για να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα ,δυστηχως ο κατήφορος ειναι πρώτα πνευματικός … το ζαρπάκι θα ήταν το καλύτερο βραβείο , πάντως αν ακούσετε κανένα ζαρπάκι θα είναι απο των άγιο Βασίλη χοχοχοχο

  9. Οταν δεν μπορούμε να κρατήσουμε μια διδικασία όπως ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός στο ύψος της και οι απευθείας αναθέσεις όταν γίνονται «νόμιμα» δεν είναι κακή ιδέα! Οι αξιολογότατοι επιστήμονες της κριτικής επιτροπής και οι φορείς του Δήμου δεν σεβάστηκαν τη κόπο και τα έξοδα τόσων νέων αρχιτεκτόνων και κουρέλιασαν στην κυριολεξία τη διαδικασία αξιολόγησης η οποία κινήθηκε έξω απο κάθε νόμιμο πλαίσιο. Οι δεσμευτικοι όροι που είχαν τεθεί δεν ελήφθησαν υπόψιν ούτε στο ελάχιστο κατα τη διαδικασία της αξιολόγησης απο την επιτροπή ως όφειλε. Αηδία!

  10. Εξαιρετική η μελέτη ομάδας Χανιωτών νέων Αρχιτεκτόνων (νομίζω είναι οι μόνοι Χανιώτες που διακρίθηκαν), προσαρμοσμένη ωραία στο περιβάλλον, απλή και καθαρή λύση, με ομαλή πρόσβαση στην θάλασσα, με χρήση υλικών φυσικών υλικών όπως πέτρα , ξύλο. Είναι η μελέτη που καταλαβαίνεις ότι οι συντάκτες της έχουν απολαύσει την βόλτα τους πολλές φορές στο Κουμ Καπί και ξέρουν τι χρειάζεται να γίνει στην περιοχή…Είναι η μελέτη που θα ήθελε κάθε απλός γνωστικός Χανιώτης να δει να πραγματοποιείται στο Κουμ Καπι!! Όμως δυστυχώς της δόθηκε μόνο η 3η Μνεία…

  11. Φτού φτού σας χανιώτες να μη σας ματιάσω! Ίδια η Θεσσαλονίκη θα γίνετε..!!! επιτέλους θα γίνει το όνειρό μου πραγματικότητα.. πάντα ήθελα να ενώσω αυτές τις δύο πόλεις μιας και είμαι από κεί και την αναπολώ συχνά! Τώρα όμως θα βγαίνω για βόλτα στο κούμ καπί και θα περιμένω να συναντήσω το Μέγαρο..πού θα πάει νομίζω ότι θα συμβεί και αυτό! ¨Ενα μέγαρο -με το αντίστοιχο κονδύλι του φυσικά- χρειάζεται αυτός ο τόπος και θα γίνει αυτό που λέμε… Greek salad!! Εύγε και πάλι μπράβο τους! http://4.bp.blogspot.com/-DsiItLoeli4/Ubt8EH9d46I/AAAAAAAABog/SakNc4W45LA/s1600/%CE%9D%CE%AD%CE%B1+%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%B19.JPG

  12. Κανονήστε να φτιάξετε κι άλλη μπούρδα μοντερνιά επειδή την πρότειναν κάποιοι φοιτητές, άσχετοι και ανίδεοι με την ιστορία και τον χαρακτήρα της παλιάς πόλης των Χανιώ. Στα Δικαστήρια το έκτρωμα δεν σας φτάνει??? Ψευτομοντέρνοι κακομοίρηδες….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook