Καταγγελίες για εταιρείες που «Ταΐζουν τα παιδιά μας με τα σκουπίδια τους!»

καταγγελίες-για-εταιρείες-που-ταΐζο-53269

ΦΡΟΥΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑΣοβαρές καταγγελίες για εταιρείες που ταΐζουν μαθητές των σχολείων με σάπια φρούτα, παρουσιάζοντας δήθεν φιλανθρωπικό έργο κάνει με ανακοίνωση που έδωσε στην δημοσιότητα η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Χανίων.

Στην ανακοίνωση της η Ομοσπονδία σημειώνει μεταξύ άλλων ότι την ώρα «που οι φτωχοί και μεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι βλέπουν την παραγωγή τους να μένει απούλητη, που πάνω από μισό εκατομμύριο παιδιά ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας, που το φαινόμενο του υποσιτισμού μεγαλώνει στα σχολεία, βρίσκουν την ευκαιρία διάφοροι χορηγοί και Μ.Κ.Ο. να παρουσιάσουν το «φιλάνθρωπο» πρόσωπό τους στα σχολεία με τις πλάτες του ίδιου του Υπουργείου Παιδείας. Μέσα από το περιβόητο πρόγραμμα «Προώθησης της κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία» του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης το οποίο η συγκυβέρνηση επιχειρεί να εμφανίσει σαν δράση ενάντια στον υποσιτισμό, μοιράστηκαν σάπια φρούτα σε μαθητές δημοτικού σε διάφορα σχολεία σε όλη την Ελλάδα (Αγρίνιο, Χαλκίδα κα).»

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της Ομοσπονδίας αναφέρει:

«Την ίδια στιγμή που οι φτωχοί και μεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι βλέπουν την παραγωγή τους να μένει απούλητη, που πάνω από μισό εκατομμύριο παιδιά ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας, που το φαινόμενο του υποσιτισμού μεγαλώνει στα σχολεία, βρίσκουν την ευκαιρία διάφοροι χορηγοί και Μ.Κ.Ο. να παρουσιάσουν το «φιλάνθρωπο» πρόσωπό τους στα σχολεία με τις πλάτες του ίδιου του Υπουργείου Παιδείας. Μέσα από το περιβόητο πρόγραμμα «Προώθησης της κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία» του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης το οποίο η συγκυβέρνηση επιχειρεί να εμφανίσει σαν δράση ενάντια στον υποσιτισμό, μοιράστηκαν σάπια φρούτα σε μαθητές δημοτικού σε διάφορα σχολεία σε όλη την Ελλάδα (Αγρίνιο, Χαλκίδα κα).

Το πρόγραμμα των 3.000.000 ευρώ της ελληνικής κυβέρνησης και της ΕΕ διανομή φρούτων στα δημοτικά σχολεία συνεχίζεται, παρά τις προηγούμενες έντονες αντιδράσεις και την παρέμβαση εισαγγελέα, για να μπορέσει η εταιρεία ΣΠΑΝΟΣ Α.Β.Ε.Ε.Τ να διαθέσει τα σάπια ισπανικά φρούτα που της έχουν μείνει από πέρσι. Δεν είναι όμως μεμονωμένο το περιστατικό αυτό, όλοι θυμόμαστε ότι δύο χρόνια πριν μοιράστηκαν «ύποπτες» σταφίδες, ενώ καθημερινά με αφορμή τη ραγδαία αύξηση της φτώχειας και της ανεργίας, πολλές εταιρείες όπως η DOLE, η ΦΑΓΕ, η COCA COLA, η pizza fun, αλλά και φιλάνθρωπα ιδρύματα όπως του Νιάρχου ταΐζουν τα παιδιά μας στα σχολεία σκουπίδια με σκοπό να βγάλουν ακόμα περισσότερα κέρδη, να ξεφορτωθούν την σαβούρα που τους έχει ξεμείνει και να δείξουν στα παιδιά το πόσο ¨φιλεύσπλαχνοι¨ και ¨φιλάνθρωποι¨ είναι.

Είναι τα ίδια τσακάλια που μέσα από την εφαρμοζόμενη πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων τα προηγούμενα χρόνια:

•Έκαναν εισαγωγές χυμού πορτοκαλιού από την Βραζιλία και την Αργεντινή την στιγμή που τα πορτοκάλια μας και άλλα φρούτα σάπιζαν στα χωράφια η πουλιόνταν σε τιμές πολύ κάτω του κόστους παραγωγής.

•Αγόραζαν το λάδι σε εξευτελιστικές τιμές εισάγοντας ταυτόχρονα λάδι για να μπορέσουν να ρίξουν και άλλο την τιμή και ταυτόχρονα να το νοθεύσουν. (1500 τόνους το 2011 στην Κρήτη)

•Κατάφεραν να φτάσουν την ψαλίδα παραγωγού-καταναλωτή στο αιγοπρόβειο γάλα στο 400%.

•Που θέλουν εργαζόμενους με μισθούς 400 ευρώ οι οποίοι αντικειμενικά αδυνατούν να αγοράσουν τρόφιμα που να καλύπτουν τις διατροφικές τους ανάγκες.

Θέση είναι ότι πρέπει να παρέχεται δωρεάν, σωστή, επαρκής, υγιεινή, διατροφή, σε όλους τους μαθητές – σπουδαστές, σε όλα τα σχολεία, σε όλες τις βαθμίδες, από την πρωτοβάθμια και την προσχολική έως την πανεπιστημιακή εκπαίδευση, με τη δημιουργία των αντίστοιχων υποδομών και την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού.

Στον 21ο αιώνα είναι άμεση ανάγκη και σαφής δυνατότητα να σιτίζονται όλοι οι μαθητές – σπουδαστές. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι μελέτη της ΑΣΟΕΕ καταγράφει τη δυνατότητα αυτή, προσδιορίζοντάς την και οικονομικοτεχνικά, λέγοντας ότι αν σιτιζόντουσαν όλοι οι μαθητές δημοτικού της χώρας για έναν ολόκληρο χρόνο η συνολική επιβάρυνση του ΑΕΠ θα ήταν 0,22%! Είναι λοιπόν ζήτημα άμεσης προτεραιότητας.

Η υγιεινή και ασφάλεια όλων των παιδιών, η σωστή και πλήρης διατροφή τους είναι υπόθεση διεκδίκησης όλων των αγροτικών συλλόγων, των συνδικάτων, των λαϊκών επιτροπών, των συλλόγων γονέων, σπουδαστών, αυτοαπασχολούμενων, γυναικών, συνταξιούχων.

Διεκδικούμε:

1.Δωρεάν Σίτιση για όλα τα παιδιά σε όλα τα εκπαιδευτικά Ιδρύματα

2.Εγγυημένες τιμές σε όλα τα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα

3.Μέτρα προστασίας της ντόπιας παραγωγής από τις εισαγωγές ομοειδών προϊόντων, τις νοθείες και τις ελληνοποιήσεις.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook