Ο τουρισμός «κρατά» την οικονομία της Κρήτης – «Καταρρέουν» οι κατασκευές | Μεγάλη Έρευνα

ο-τουρισμός-κρατά-την-οικονομία-της-61233

Το zarpa.gr, δημοσιεύει τη μεγάλη έρευνα της Global Trust για την κρητική οικονομία, η οποία αξιοποιώντας τα οικονομικά στοιχεία των 841 Ανώνυμων Εταιρειών της Κρήτης, εξάγει πολύτιμα συμπεράσματα σχετικά με την πορεία της οικονομίας του νησιού μέσα στα χρόνια της ύφεσης (2008-2012), παρέχοντας τη δυνατότητα συγκρίσεων ανά κλάδο και ανά νομό και προχωρά λίγο παραπέρα, σε προβλέψεις για το μέλλον.

Η «μελέτη εκπονήθηκε από τον οικονομολόγο Μανόλη Δαμιανάκη, τον αναλυτή Ιωάννη Χατζηεμμανούλ και στελέχη της εταιρείας  Global Trust.

Όπως φαίνεται, το 2012 ο τομέας του τουρισμού έχει αυξήσει σημαντικά τη συμμετοχή του στην κρητική οικονομία.

 

pinakas16

Μεγάλος χαμένος ο κατασκευαστικός κλάδος

Ο τομέας των κατασκευών και ακίνητης περιουσίας επηρεάστηκε έντονα αρνητικά και στην Κρήτη, όπου συρρικνώθηκε στο μισό.

Ειδικά στην Κρήτη, η αγορά εξοχικής κατοικίας από αλλοδαπούς που αποτελούσε δυναμικό τομέα ανάπτυξης, σχεδόν μηδενίστηκε.

Ο κύκλος εργασιών μειώθηκε κατά  47,6% από 250,8 σε 131,5 εκατ. Ευρώ και

από 8,7 εκατομμύρια ευρώ κέρδη προ φόρων το 2008 «γύρισε» σε ζημίες 11,3 εκατομμύρια ευρώ το 2012, με αύξηση των συνολικών υποχρεώσεων κατά 31 εκατομμύρια ευρώ (από 345 σε 376)

Συνεπώς, επήλθε και σημαντική μείωση  της συμμετοχής του κλάδου ακίνητων στο συνολικό κύκλο εργασιών από 8% σε 4,6%, γεγονός με σημαντικές επιπτώσεις και σε άλλους κλάδους, που τον καθιστά αναμφίβολα «αρνητικό πρωταγωνιστή της περασμένης πενταετίας.

Σημαντική επιδείνωση στη βιοτεχνία – βιομηχανία 

Ο τομέας της βιοτεχνίας – βιομηχανίας παρουσιάζει επιδείνωση των βασικών του μεγεθών με μικρή μείωση της συμμετοχής του στη συνολική επιχειρηματική δραστηριότητα.

Η μείωση στο κύκλο εργασιών είναι 10,9%, στα κέρδη προ φόρων και αποσβέσεων το 30% και στα κέρδη προ φόρων, το 80%. Αντίστοιχα, οι συνολικές του υποχρεώσεις αυξήθηκαν κατά 11,3%.

Η συμμετοχή του βέβαια, παραμένει σημαντική στην τοπική οικονομία, φτάνοντας το 25%.

Ο τομέας του εμπορίου όπως αναμενόταν παρουσιάζει χειρότερη εικόνα.

Οι πωλήσεις μειώθηκαν, κατά 23,3% από 982,2 εκατομμύρια ευρώ, στα 753,7. Επίσης, από 37,3 εκατομμύρια κέρδη προ φόρων και αποσβέσεων  συρρικνώθηκε σε 7,8 και κέρδη προ φόρων από 17,2 εκατομμύρια σε ζημίες που φτάνουν τα 13,9.

Η μείωση των πωλήσεων έφερε μείωση και των υποχρεώσεων με μικρότερους όμως ρυθμούς. Σημαντικές διαφοροποιήσεις προκύπτουν και ανά κατηγορία εμπορίου.

Ρουχισμός και είδη καλλωπισμού στην Κρήτη, είχαν μείωση μέχρι και 40%, ενώ πολύ καλύτερη είναι η εικόνα στα τρόφιμα, όπου η μείωση κατά μέσο όρο είναι 15%.

Παρά τη μείωση της συμμετοχής του κλάδου στις συνολικές πωλήσεις, από 34% σε 26,6%, το εμπόριο παραμένει σημαντικός πυλώνας της τοπικής οικονομίας.

Ο κλάδος των Μέσων Μεταφοράς σημειώνει επίσης, μεγάλη μείωση, που σε μεγάλο βαθμό εξηγείται από τη μείωση των εισοδημάτων μισθωτών και συνταξιούχων. Οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 20,7%, τα αποτελέσματα προ φόρων και αποσβέσεων από 32,6 εκατ. Ευρώ κέρδη, «γύρισαν» σε ζημίες 62,5 εκατ. Ευρώ.

Ο κλάδος των υπηρεσιών, χαρακτηριζόμενος από μεγαλύτερη ευελιξία, κατάφερε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της οικονομίας, διατηρώντας στα ίδια επίπεδα τον κύκλο εργασιών του. Κατάφερε να αυξήσει τα κέρδη προ φόρων και αποσβέσεων με σημαντική όμως παράλληλη αύξηση των υποχρεώσεών του, από  107,9 Εκατομμύρια σε  173,5 εκατομμύρια ευρώ.  Η συμμετοχή του το 2012 στον συνολικό κύκλο.

Περισσότερα ΕΔΩ

Περισσότερα στοιχεία ανά νομό ΕΔΩ

Ολόκληρη η έρευνα ΕΔΩ

 

 

 

Εργασιών ήταν 4,6.

One thought on “Ο τουρισμός «κρατά» την οικονομία της Κρήτης – «Καταρρέουν» οι κατασκευές | Μεγάλη Έρευνα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook