Ένας Κρητικός είναι ο ανερχόμενος επιστήμονας της χρονιάς… στη Γερμανία!

ένας-κρητικός-είναι-ο-ανερχόμενος-επι-157157

askoxilakisΆρωμα Κρήτης είχε το σημαντικό βραβείο που δόθηκε στο 20ό συνέδριο Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας. Εκεί είχε συγκεντρωθεί η αφρόκρεμα των ακτινολόγων και ακτινοθεραπευτών των πανεπιστημιακών και δημόσιων νοσοκομείων της χώρας, ωστόσο, ο κρητικός Βασίλειος Ασκοξυλάκης, λέκτορας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης παρέλαβε το βραβείο για τον νέο, ανερχόμενο επιστήμονα στο συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο.

«Το βραβείο αποτελεί μεγάλη τιμή και αναγνώριση αλλά και επιπλέον κίνητρο για περισσότερη και εντατικότερη δουλειά. Είμαι ευγνώμων απέναντι σε όσους με στήριξαν στην πορεία μου» λέει μιλώντας στο protothema.gr ο κ. Ασκοξυλάκης, από τη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ όπου βρίσκεται με υποτροφία του Γερμανικού Ιδρύματος Έρευνας. Συγκινημένος δηλώνει όμως και επειδή «μοιράστηκα τις διακρίσεις αυτής της διοργάνωσης με δύο τόσο καταξιωμένους Έλληνες γιατρούς που αποτελούν πρότυπα για τους νεότερους επιστήμονες».

Η «σωτήρια» ακτινοθεραπεία που εφαρμόζουν οι Έλληνες ειδικοί

Την επιστημονική προσφορά των καταξιωμένων γιατρών κ.κ. Ζαμπόγλου και Μπαλτά έχουν «εισπράξει» χιλιάδες ασθενείς στη Γερμανία, μεταξύ των οποίων και πολλοί Έλληνες. Η τρισδιάστατη βραχυθεραπεία, η ακτινοθεραπευτική μέθοδος που οι δύο καθηγητές με τους συνεργάτες τους ανέπτυξαν, συνίσταται στο εξής: ο καρκίνος ακτινοβολείται στην καρδιά του όγκου χάρη σε ένα σύμπλεγμα από βελόνες-καθετήρες, μέσω των οποίων εισέρχεται η ακτινοβολία στα επιθετικά, «κακά» κύτταρα, αφήνοντας ανέπαφα τα «καλά».

Το αποτέλεσμα είναι να αυξάνεται το θεραπευτικό όφελος, ενώ παράλληλα να μειώνονται οι παρενέργειες.

Η βράβευση από τη γερμανική Εταιρία Ακτινολόγων – Ακτινοθεραπευτών τους αιφνιδίασε ευχάριστα αλλά σίγουρα δεν τους ξένισε. Διότι οι διακεκριμένοι επιστήμονες γνωρίζουν πια, έπειτα από τη μακρόχρονη σταδιοδρομία τους στη Γερμανία, ότι οι γερμανοί αναγνωρίζουν την εργατικότητα και την απόδοση. Και στα συγκεκριμένα πεδία οι δύο Έλληνες ξέρουν πως έχουν λάβει άριστη βαθμολογία.

«Δεν ήταν απολύτως απρόσμενη αλλά σίγουρα ήταν συγκινητική η βράβευσή μας. Οι Γερμανοί δεν είναι συμπλεγματικοί με τους ικανούς, τους ταλαντούχους, τους εργατικούς. Προσωπικά το αισθάνομαι και το εισπράττω χρόνια τώρα, ότι ξέρουν πώς να αξιοποιήσουν έναν ικανό άνθρωπο, ότι έχουν δημιουργήσει ένα σύστημα υποδομών μέσα στο οποίο μου επέτρεψαν να ξεδιπλώσω τις όποιες ικανότητές μου» λέει στο protothema.gr ο κ. Ζαμπόγλου.

Η Εθνική Γερμανίας το έκανε όπως το… γερμανικό ΕΣΥ

Γλαφυρός και μέσα στο πνεύμα του Μουντιάλ ο καθηγητής παραλληλίζει τον τρόπο που λειτουργεί το σύστημα υγείας με την Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της χώρας: «αυτό που είδε όλος ο πλανήτης στο Μουντιάλ με την Εθνική ομάδα της Γερμανίας στους αγώνες της και κυρίως σε εκείνον με τη Βραζιλία είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς προγραμματίζουν, δουλεύουν, αποδίδουν. Δεν βασίζονται μόνο σε μεμονωμένους ανθρώπους, σε χαρισματικά άτομα. Έχουν σύστημα, μεθοδικότητα και πειθαρχία, επάνω σε αυτά χτίζουν την εμφάνισή τους».

Η πειθαρχία και η εργατικότητα χαρακτηρίζει πάντως και τους Έλληνες γιατρούς που έχει στην κλινική του – από τους 17 γιατρούς οι 10 είναι Έλληνες στην Ογκολογική κλινική. Μάλιστα, στην εθνικότητα των γιατρών οφείλεται και η ανεπίσημη ονομασία της κλινικής: την ονομάζουν «Γκρίχενμπαχ Κλίνικουμ» κατά παράφραση του «Οφενμπαχ Κλίνικουμ». Σημαντικό αριθμό Ελλήνων συνεργατών έχει και ο κ. Μπάλτας, έχοντας μετατρέψει κι αυτός με τη σειρά του το τμήμα του σε ένα επιστημονικό φυτώριο Ελλήνων και όχι μόνο ειδικών.

Για τον κ. Μπάλτα η ελληνική παρουσία στην αλλοδαπή τα τελευταία χρόνια γίνεται συνώνυμη της κρίσης: «πληθώρα νέων συναδέλφων επικοινωνούν μαζί μου στην προσπάθειά τους να βρουν πρόσβαση στη γερμανική αγορά εργασίας, σε πανεπιστημιακούς και κλινικούς χώρους Φυσικής Ιατρικής, ακόμη και στη βιομηχανία ιατρικής τεχνολογίας. Όλοι αυτοί μου μεταφέρουν την Ελλάδα της κρίσης» είχε πει χαρακτηριστικά σε πρόσφατη συνέντευξή του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook