Ένα αριστερό εξτρέμ για το ελληνικό ποδόσφαιρο

ένα-αριστερό-εξτρέμ-για-το-ελληνικό-πο-219995

erotimatiko_ellinikoΠάει και αυτό το ποδοσφαιρικό Σαββατοκύριακο. Αναβάλλεται προσωρινά και για μια εβδομάδα το πρωτάθλημα. Για τρίτη, αν δεν κάνω λάθος, φορά σε αυτή τη σεζόν. Δραστικό , όμως, μέτρο που επαναλαμβάνεται δεν συνιστά τόλμη αλλά διάλειμμα σε οπερέτα. Μια αναδρομή στη παλινδρομική φάρσα πού ενσωματώνει όλες τις προηγούμενες παλινωδίες, υπαναχωρήσεις, προχειρότητες, υστεροβουλίες της επίσημης πολιτείας απέναντι στη γηπεδική βία. Και μια αναπαραγωγή όλων τω κλισέ για τη πάταξή της.

Αναρωτιέμαι τι παραπάνω πρόσθεσε ο νέος υφυπουργός αθλητισμού Σταύρος Κοντονής από όσα κατά καιρούς είχαν προτείνει οι σχετικά πρόσφατοι προκάτοχοί του Γιάννης Ανδριανός και Πάνος Μπιτσαξής; Τα τουρνικέ , το ηλεκτρονικό εισιτήριο, τις κάμερες κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης, τη μετατροπή των συνδέσμων σε λέσχες; Αυτά υπάρχουν σε ψηφισμένα από τη Βουλή νομοσχέδια εδώ και μερικά χρόνια.

Όσο για τη πρόθεσή του να προχωρήσει στη κάθαρση του ποδοσφαίρου, αυτήν την ακούω από τότε που ήταν στο πόστο του η Φάνη Πάλη , ο Ανδρέας Φούρας και ο Γιώργος Ορφανός. Και αντί της εξυγίανσης και της λειτουργικής εντιμότητας που υπόσχονταν , η κοινωνία επιβαρύνθηκε , χάριν πολιτικού κόστους, με χαρισμένα χρέη, χαρισμένα γήπεδα, μαϊμού φορολογικές διευκολύνσεις και τζογαδόρικες επιδοτήσεις προς τις ΠΑΕ.

Τι να ξαναλέμε τώρα ; Ότι ψηφίζονται νόμοι που ποτέ δεν εφαρμόζονται, ότι εξαγγέλλονται μέτρα που ποτέ δεν υλοποιούνται ; Ότι σπανίως αποκαλύπτονται οι ηθικοί αυτουργοί της ποδοσφαιρικής βίας εντός και εκτός γηπέδων; Ότι στη χάση και στη φέξη τιμωρούνται με αστείες ποινές οι μηδαμινοί φυσικοί αυτουργοί της; Ότι χαϊδεύονται τα αλαζονικά, ανέλεγκτα αφεντικά των ισχυρών ομάδων που συμπεριφέρονται σαν οπαδικοί φύλαρχοι οι οποίοι θεωρούν ότι βρίσκονται υπεράνω κανόνων και νόμων ;

Αν πραγματικά η κυβέρνηση της Αριστεράς θέλει να βαδίσει στο δύσκολο και απαιτητικό δρόμο της κάθαρσης του εξαχρειωμένου ελληνικού ποδοσφαιρικού προϊόντος, θα πρέπει να αναδείξει τις ηθικές της καταβολές και το αξιακό της φορτίο. Πρώτα απ’ όλα οφείλει να βάλει στην άκρη τα σπασμωδικά, πεπερασμένης αξίας και χρησιμότητας μέτρα των αναλώσιμων κυβερνητικών προκατόχων της.

Με μια βδομάδα αναστολή της γηπεδικής δράσης δεν αποτρέπονται παράγκες και στημένα ματς , δεν καταπολεμούνται τσαμπουκάδες και μπραβιλίκια, δεν εξαφανίζεται η ομερτά και η λαμογιά. Ούτε, ακόμα, με ένα εξάμηνο σχεδιασμό με πεπατημένες λύσεις λύνεται το πρόβλημα .

Μόνο με άμεσες πολιτικές παρεμβάσεις, συναίσθηση ευθύνης και υπέρβαση εαυτού μπορεί να εξαλειφθεί οριστικά η διαφθορά και να εξουδετερωθεί η ανισονομία που εκμαυλίζουν το ελληνικό ποδόσφαιρο και αποτελούν τις κύριες γενεσιουργές αιτίες της γηπεδικής βίας.

Σίγουρα θέλει κότσια, ρεαλισμό, ρηξικέλευθες δράσεις και αυτοπεποίθηση για κερδηθεί ο σεβασμός και να αναπτερωθεί το φρόνημα των σκεπτόμενων , δηλαδή των πολλών που παράτησαν τη κερκίδα, φιλάθλων . Ας τολμήσει , λοιπόν, ταχύτατα η Αριστερή κυβέρνηση να σαρώσει τις παθογένειες και να επαναφέρει τον υγιή ανταγωνισμό σε μια διοργάνωση που αρνείται πεισματικά να αυτοκαθαρθεί.

Ας ξηλώσει με μιας όλα τα πειθαρχικά όργανα και τις επιτροπές των διοργανωτριών αρχών, ας στείλει σπίτι τους όσους δικάζουν ιδιοτελώς και τιμωρούν με δύο μέτρα και δύο σταθμά, ας αποδομήσει την ΕΠΟ αλλάζοντας τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών της, ας διαλύσει και την ΚΕΔ. Κυρίως, όμως, ας συμβάλει ώστε να επιταχυνθεί η παραπομπή στη δικαιοσύνη των δεκαέξι υψηλόβαθμων στελεχών του ελληνικού ποδοσφαίρου που κατηγορούνται για στήσιμο αγώνων.

Υπάρχει σοβαρός λόγος για τις λυσιτελείς αυτές δράσεις. Γιατί όσο αυτός ο βούρκος κοχλάζει θα απειλείται αενάως η δημόσια τάξη. Και μη μου πει κανείς για το αυτοδιοίκητο του ελληνικού ποδοσφαίρου, γιατί αυτό δεν υπερβαίνει τη λαϊκή κυριαρχία, τη νομοθετική λειτουργία και τους μηχανισμούς ελέγχου της ελληνικής δημοκρατίας. Τα είπε αυτά στη ορκωμοσία του ο Κοντονής.

Δεν απομένει παρά να συγκρουστεί με το πυρήνα των συμφερόντων που μεταδίδουν όλες τις επιδημικές ασθένειες που ταλαιπωρούν τα ελληνικά γήπεδα . Στη πράξη άλλωστε δοκιμάζεται η προσφορά στη κοινωνία και όχι με επιδερμικές ρητορείες που μπορούν καταστήσουν και αυτόν ένα ακόμα αναλώσιμο θύμα της αδηφάγας διαπλοκής που κατασπαράσσει το εγχώριο ποδόσφαιρο.

matrix24 | Γράφει ο Βασίλης Πηλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook