Αθάνατο ελληνικό δημόσιο: Υπηρεσίες είχαν διευθυντές αλλά δεν είχαν υπαλλήλους!

αθάνατο-ελληνικό-δημόσιο-υπηρεσίες-ε-180576

dimosioΜε στόχο ένα κράτος λιγότερο γραφειοκρατικό και αποτελεσματικότερο στην εξυπηρέτηση του πολίτη τέθηκαν χθες σε εφαρμογή τα νέα οργανογράμματα στα υπουργεία της χώρας, αλλάζοντας τη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης μετά από δεκαετίες.

Με μειώσεις δομών που αγγίζουν το 40% και δημοσιονομικό όφελος από τον περιορισμό του αριθμού θέσεων ευθύνης το οποίο φθάνει τα 10,8 εκατομμύρια ευρώ, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης φιλοδοξεί «να προσαρμοστεί η Δημόσια Διοίκηση στις ανάγκες του 21ου αιώνα», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Ειδικότερα, από 7.717 προϊσταμένους από χθες η Δημόσια Διοίκηση διαθέτει 4.558, με το δημοσιονομικό κόστος να περιορίζεται στα 16.231.800 ευρώ, από 27.081.000 ευρώ που ήταν μέχρι τώρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Γενικές Διευθύνσεις μειώνονται σε 93 από 115, οι Διευθύνσεις σε 994 από 1.644 και τα Τμήματα σε 3.324 από 5.763. Πλέον το 70% των εργαζομένων απασχολείται σε επιχειρησιακά θέματα και το 30% με τα εσωτερικά διοικητικά και οικονομικά θέματα.

dimosio2Είναι ενδεικτικό ότι μέχρι σήμερα υπήρχε πλήθος τμημάτων του Δημοσίου που διέθεταν ελάχιστους υπαλλήλους (το πολύ έως τρεις), ενώ σε ποσοστό που έφθανε το 20% τα τμήματα ήταν «νεκρά», δηλαδή είχαν επικεφαλής χωρίς υφισταμένους.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με τα νέα οργανογράμματα «μπαίνει τέλος σε μια πρακτική δεκαετιών, όπου πολλά Τμήματα και Διευθύνσεις λειτουργούσαν χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο, ακόμα και χωρίς υφισταμένους, ενώ Γενικές Διευθύνσεις λειτουργούσαν χωρίς σαφείς στρατηγικούς στόχους».

Οι φορείς με τη μεγαλύτερη συνολική ποσοστιαία μείωση μονάδων είναι τα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αγροτικής Ανάπτυξης (για την αντιμετώπιση πιθανόν προβλημάτων σε ό,τι αφορά την απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων το νέο οργανόγραμμα θα εφαρμοστεί από 1η Ιανουαρίου 2015), Περιβάλλοντος και Οικονομικών, καθώς και η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Οι γενικοί διευθυντές και οι διευθυντές του Δημοσίου θα μπορούν να επιλέξουν είτε να μεταβούν στα ελεγκτικά σώματα, είτε να παραμείνουν απλοί υπάλληλοι, είτε να συμμετάσχουν στη διαδικασία επιλογής νέων προϊσταμένων χάνοντας εν τω μεταξύ το επίδομα ευθύνης.

Η κατάρτιση των νέων οργανισμών των υπουργείων βασίστηκε σε εκθέσεις αξιολόγησης, που συνοδεύονται από περιγράμματα αποστολής και θέσεων καθώς και από σχέδια στελέχωσης, που έχουν εγκριθεί από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης.

Οι αξιολογήσεις των δομών των υπουργείων αποτυπώθηκαν σε εκθέσεις-πορίσματα των Επιτροπών Αξιολόγησης, οι οποίες υπεβλήθησαν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που είχε τον συντονισμό και την εποπτεία, και στα αρμόδια υπουργεία για τις απαραίτητες διαβουλεύσεις. Όλα τα Προεδρικά Διατάγματα, τα οποία συνδέονται με τον νέο νόμο επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο, που δημοσιεύθηκαν το προηγούμενο διάστημα θα τεθούν σε ισχύ μέχρι και τις 3 Νοεμβρίου.

imerisia.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook