«Αλωνίζουν» οι παράνομες αποκλειστικές στο Νοσοκομείο Χανίων

αλωνίζουν-οι-παράνομες-αποκλειστι-15829

apokleistikes nosokoma

Η «μαύρη» εργασία στη φροντίδα των νοσηλευομένων μέσα στο Νοσοκομείο Χανίων, φαίνεται ότι «καλά κρατεί» παρά τις προσπάθειες που τα τελευταία χρόνια δείχνουν να έχουν βελτιώσει την εικόνα.

«Ο κόσμος δεν μπορεί να πληρώνει αποκλειστικές και φέρνει τις γυναίκες που έχει στο σπίτι, για να προσέχουν τον παππού ή τη γιαγιά» είπε το πρωί στον SUPER FM 89,6 o διευθυντής των ιατρικών υπηρεσιών του Νοσοκομείο, κ. Γιώργος Αρχοντάκης: «Αυτό φυσικά δεν είναι νόμιμο καθώς είναι ανασφάλιστες ενώ ακόμη και να εντοπίσεις είναι δύσκολο αφού φοράνε κανονικά ρούχα και παριστάνουν τις συγγενείς» τόνισε, σχολιάζοντας ότι δεν είναι δυνατόν οι γιατροί να κάνουν τους ντετέκτιβ.

Το πρόβλημα παραδέχτηκε και ο διοικητής του ιδρύματος κ. Χαράλαμπος Δουλγεράκης: «Πραγματικά δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά πράγματα. Έρχεται κάποιος εδώ και λέει εγώ θα φέρω από το σπίτι την γυναίκα που προσέχει τη μάνα μου ή τον πατέρα μου. Αυτό δεν επιτρέπεται αλλά από τη στιγμή που μας το ζητάνε επίσημα και μας παρουσιάζουν την άδεια παραμονής της γυναίκας, εμείς δεν μπορούμε να ελέγξουμε παραπέρα. Και αυτό δεν επιτρέπεται αλλά αυτό που γινόταν μια φορά να μπαινοβγαίνουν εδώ μέσα άνθρωποι που δεν είχαν καν άδεια παραμονής στην Ελλάδα, έχει πάψει κατά πολύ να ισχύει» τονίζει.

Θέμα υγείας

«Εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει πρωτίστως είναι η αποκλειστική να έχει άδεια λειτουργίας του επαγγέλματος της. Αυτό σημαίνει ότι έχει κάνει εξετάσεις, έχει βιβλιάρια υγείας. Για μας αυτό είναι το σημαντικό. Να μην μεταδίδουν άνθρωποι άσχετοι με το επάγγελμα, ασθένειες που μπορεί να έχουν οι ίδιοι. Αυτό προσπαθούμε να εξηγήσουμε και στους συγγενείς των ασθενών» εξηγεί ο κ. Δουλγεράκης.

Βέβαια, υπάρχει και το θέμα της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας.

Η νόμιμη διαδικασία

Για την νομιμοποίηση και την επιλογή μιας αποκλειστικής νοσοκόμας, ο νόμος ορίζει μια συγκεκριμένη διαδικασία: Η Κρήτη, όπως και όλες οι Υγειονομικές Περιφέρειες, έχει φτιάξει μια μόνιμη λίστα νοσηλευτών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που έχει διανεμηθεί σε όλα τα νοσοκομεία και μέσα από την οποία γίνεται η επιλογή από μια τριμελή επιτροπή η οποία ελέγχει σε καθημερινή βάση την κίνηση αυτών των νοσηλευτώ ν – νοσηλευτριών.

«Όποιος θέλει αποκλειστική του δίνεται η μόνιμη και νόμιμη λίστα και από κει επιλέγει με την βοήθεια τριμελούς επιτροπής» εξηγεί ο κ. Δουλγεράκαης

«Τα παλιότερα χρόνια υπήρχαν άνθρωποι έξω απ’ το νοσοκομείο που έλεγχαν την διακίνηση νοσηλευτριών, οι οποίες δεν είχαν χαρτιά ούτε παραμονής στη χώρα» λέει στο τονίζοντας ότι «σε πολύ μεγάλο βαθμό έχει περιοριστεί η δράση τους».

Ωστόσο, όπως τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Αρχοντάκης εκτιμούν, είναι πλέον θέμα οικονομικής αδυναμίας το ότι ο κόσμος δεν επιλέγει την «λύση» της αποκλειστικής που στοιχίζει 70 ευρώ την ημέρα εφόσον μπορεί να εξασφαλίσει φροντίδα με λιγότερα χρήματα ή με χρήματα που έτσι κι αλλιώς πληρώνει.

zarpa.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook