Απορρίπτουν τις ελληνικές προτάσεις οι δανειστές

απορρίπτουν-τις-ελληνικές-προτάσεις-167636

troika sinomilies parisi«Μετ’επαίνων» απορρίπτουν οι δανειστές τις προτάσεις που παρουσίασε η Αθήνα για την συνέχιση και ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Η τρόικα ζητεί από την κυβέρνηση να πάρει πίσω τον νόμο για τις 100 δόσεις και ανεβάζει το δημοσιονομικό κενό στα 2,5 δισ. ευρω για το 2015 απειλώντας με νέα μέτρα, ενώ την ένταση κλιμακώνει με τις δηλώσεις του και ο επικεφαλής του Ευρωπαικού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ που προειδοποιεί ότι για να επιστρέψει στην Αθήνα η τριμερής, θα πρέπει η κυβέρνηση να αναλάβει μεγαλύτερες δεσμεύσεις για πιο σκληρά μέτρα.

Τον τόνο για το τι θα επακολουθήσει δίνουν πλέον τα «αφεντικά» της Τρόικα, που κόβουν τις γέφυρες επικοινωνίας με την κυβέρνηση, αφήνοντας ανοικτό αν τελικώς θα επιστρέψουν μέσα στην εβδομάδα οι ελεγκτές στην χώρα μας. Όσο ο χρόνος για αποφάσεις μέχρι την 8η Δεκεμβρίου λιγοστεύει, τόσο αυξάνεται η πίεση προς την Αθήνα και ο κύριος Ρέγκλινγκ προϊδεάζει και για έκτακτο Eurogroup για τη χώρα μας στο «παρά ένα» της  Συνόδου Κορυφής της 18ης Δεκεμβρίου.

Και … για όποιον δεν κατάλαβε, μιλώντας στην κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης», ο κ.Ρέγκλινγκ τονίζει πως η πιστωτική γραμμή εξαρτάται από την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και προειδοποιεί πως «αν όχι στο επόμενο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, οπωσδήποτε μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία».

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα ο κ.Ρέγκλινηκ προειδοποιεί μάλιστα ότι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, τα 11,5 δισ. ευρώ που απομένουν στο ελληνικού Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πρέπει να επιστραφούν, ενώ δεν θα εκταμιευτεί ούτε η δόση του 1,8 δισ. ευρώ από τον EFSF.

Τι απαντά η Αθήνα

Στην κυβέρνηση γνώριζαν πάντως τι θα συμβεί, καθώς μία πρόγευση είχε πάρει «δια ζώσης» την περασμένη Πέμπτη ο κ.Χαρδούβελης, που βρέθηκε αντιμέτωπος με τους φόβους, τις απειλές και τους εκβιασμούς των ευρωπαίων εταίρων. Πλέον, στην κυβέρνηση κρατούν την ανάσα τους για το τι άλλο θα αντιμετωπίσουν, όσο κορυφώνεται  η σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές για την επόμενη μέρα του Μνημονίου.

«Πρέπει να καταλάβουμε πού είμαστε και για τι συζητάμε. Μια συζήτηση για το «μετά» δεν γίνεται ποτέ χωρίς αναταράξεις. Και προβλήματα υπάρχουν, και εντάσεις υπάρχουν, αλλά είμαστε πλέον σε θέση και την κάνουμε αυτή τη συζήτηση» λένε στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα.

Στη συνεδρίαση της Πέμπτης πάντως, κάθε υπουργός Οικονομικών της Ευρώπης ζητούσε «το μακρύ του και το κοντό του», βάζοντας στο στόχαστρο τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών για τις επιλογές και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για το «μετά» που …τρομάζει πολλούς, εντός και εκτός Ελλάδος.

Τους ευρωπαίους φοβίζει η αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, άλλοι ζητούν διασφαλίσεις και νέο Μνημόνιο, ενώ άλλοι «κτυπούν εκεί που πονάει» την Αθήνα: στην εμπιστοσύνη των αγορών, όπως έκανε ο πρόεδρος του Eurogroup κ.Ντάισελμπλουμ που με δηλώσεις του (αν και επιχείρησε να ανασκευάσει αργότερα) «απείλησε» πως ίσως υπάρξει «κενό» μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος και μέχρι να βρεθεί διάδοχη λύση.

Η Αθήνα δεν διαπραγματεύεται από θέση ισχύος, για αυτό θα πιέζεται να δεχτεί έτοιμες λύσεις χωρίς ρίσκο για τους δανειστές.

«Θα τα δούμε όλα τις επόμενες εβδομάδες, μέχρι να καταλήξουμε θα ακουστούν πολλά» προειδοποιούν στελέχη του οικονομικού επιτελείου αλλά λένε πως «δεν σημαίνει όμως πώς ό,τι λέγεται και ακούγεται τελικώς θα ισχύσει» καθώς προβλέπουν πως «στο τέλος θα υπάρξει συναίνεση σε κοινά αποδεκτή λύση».

Προς το παρόν η Αθήνα κρατά στάση άμυνας. Υποστηρίζει πως η ρύθμιση για τις 100 δόσεις και τα «κόκκινα δάνεια» θα εφαρμοστεί, αποκρούει τις πιέσεις για πιο σκληρές λύσεις στο ασφαλιστικό και στα εργασιακά, το … εξετάζει για τις απολύσεις στο δημόσιο και δεν δέχεται πως υπάρχει δημοσιονομικό κενό που θα πρέπει να το καλύψει με νέα μέτρα για το 2015.

Όσο για τις δηλώσεις Ρέγκλινγκ, λένε πως όλα αυτά είναι το «τυπικό επιχείρημα» που προκύπτει από την υφιστάμενη συμφωνία και ότι εγκαίρως θα έχει επιτευχθεί νέα συμφωνία.

Ο Γκίκας Χαρδούβελης ξέρει πάντως πως ο δρόμος μέχρι το επόμενο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου είναι δύσκολος και μοναχικός. Στη συνεδρίαση της Πέμπτης, μόνο η Ιρλανδία, η Ισπανία, η  Γαλλία και η Κύπρος (που έχει όμως και αυτή τα δικά της προβλήματα να αντιμετωπίσει) έδωσαν λίγες «ανάσες» στον Έλληνα υπουργό που επί ένα σχεδόν τρίωρο βαλλόταν πανταχόθεν.

«Κάναμε ένα βήμα, πάμε στο επόμενο, η συζήτηση είναι σε εξέλιξη και προχωράμε. Μιλάμε για μια νέα σχέση και μια γραμμή πίστωσης με λεφτά που υπάρχουν (σσ: τα 11,5 δισ. του ΤΧΣ που θα διατεθούν στη γραμμή προληπτικής στήριξης-ECCL) και όχι για νέο δάνειο και νέα λεφτά. Αν τα λέγαμε αυτά πριν έξι μήνες, ότι θα φτάναμε ως εδώ χωρίς νέα μέτρα, δεν θα μας πίστευε κανείς» έλεγαν στο ίδιο μήκος κύματος μέλη του οικονομικού επιτελείου.

«Υπάρχουν και θετικά όμως» λένε όσοι έζησαν από κοντά το σκληρό «μπρα-ντε-φερ» Χαρδούβελη-δανειστών. «Ακόμα και με τις δικές τους προβλέψεις, παραδέχονται πως η Ελλάδα θα έχει το 2015 μεγαλύτερη ανάπτυξη» (κάτι που συνδέεται με την επίτευξη των στόχων για την εξέλιξη του χρέους) λένε για να δείξουν πως στο «παζάρι» που γίνεται, η Αθήνα έχει «όπλα» που δεν τα είχε ως τώρα απέναντι στις βουλήσεις των δανειστών.

Αυτό μένει να φανεί όμως από τις επόμενες κιόλας μέρες, εφόσον επιστρέψει στην χώρα μας η Τρόικα.

 

Πηγή : protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook