Από το Ισραήλ το πρώτο καλώδιο ρεύματος στην Κρήτη!

από-το-ισραήλ-το-πρώτο-καλώδιο-ρεύματο-180880

kalodio1Από το Ισραήλ θα έλθει το πρώτο υποβρύχιο καλώδιο ρεύματος στην Κρήτη. Η Κομισιόν ήδη αποφάσισε να συνδέσει ενεργειακά το Ισραήλ με την Κύπρο και στη συνέχεια την Κύπρο με την Κρήτη κι από την Κρήτη να μεταφέρει ενέργεια στην ηπειρωτική Ελλάδα! Η χρηματοδότηση που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το συγκεκριμένο έργο ανέρχεται 1,325 εκατ. ευρώ και είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα «Συνδέοντας την Ευρώπη», που θα έχει συνολικό ύψος 647 εκατ. ευρώ.

Το σχέδιο που έχει επιλεγεί είναι και η ηλεκτρική διασύνδεση Ηadera Ισραήλ-Βασιλικό Κύπρου κι από εκεί η διασύνδεση Κύπρου – Κρήτης. Το έργο αφορά υποθαλάσσιο 600 kV DC καλώδιο για τη διασύνδεση των ηλεκτρικών συστημάτων Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας, θα έχει μεταφορική ικανότητα 2000 MW και συνολικό μήκος περίπου 820 ναυτικών μιλίων, δηλαδή περίπου 1518 km.

Ειδικότερα θα περιλαμβάνει τρεις διασυνδέσεις ως εξής:

  • 329 km μεταξύ Ισραήλ – Κύπρου,
  • 879 km μεταξύ Κύπρου και Κρήτης και
  • 310 Km μεταξύ Κρήτης και ηπειρωτικής Ελλάδας.

Θα επιτρέπει την μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας και προς τις δυο κατευθύνσεις. Φορέας υλοποίησης για το τμήμα Κύπρος – Κρήτη είναι η ΔΕΗ Quantum Energy Ltd και για το τμήμα Κρήτη – ηπειρωτική Ελλάδα η ΔΕΗ Quantum Energy Ltd σε συνεργασία με τον ΑΔΜΗΕ. Το εκτιμώμενο κόστος επένδυσης στον ελληνικό χώρο ανέρχεται στα 800 εκατομμύρια με 1 δισεκατομμύριο ευρώ, ανάλογα με την υποβρύχια όδευση, τις συνθήκες του βυθού κ.λ.π.

Από εκτιμήσεις που βασίζονται σε μελέτες για το έργο διασύνδεσης των Κυκλάδων, κατά το στάδιο υλοποίησης του έργου αναμένεται να απασχοληθούν 600 άνθρωποι ανά έτος, ενώ κατά το στάδιο λειτουργίας θα δημιουργηθούν 15-20 μόνιμες θέσεις εργασίας. Το προσδοκώμενο έτος ολοκλήρωσης του τμήματος Κύπρος – Κρήτη είναι το 2019 και του τμήματος Κρήτη – ηπειρωτική Ελλάδα είναι το 2018.

candianews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook