Γιατί οι άνθρωποι «ξυπνούν» από το θάνατο;

γιατί-οι-άνθρωποι-ξυπνούν-από-το-θάν-187120

anthropoi-ksypnoun-apo-to-thanato-2-570-800x462Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που άνθρωποι έχουν κυριολεκτικά «αναστηθεί» λίγο πριν αποτεφρωθούν, ταφούν ή μεταφερθούν στο χειρουργείο για αφαίρεση των ζωτικών τους οργάνων ώστε αυτά να μεταμοσχευθούν αλλού. Πώς όμως εξηγείται επιστημονικά η επιστροφή από το θάνατο;

Ο θάνατος ανακοινώνεται από τους γιατρούς όταν η καρδιά του ασθενούς πάψει να χτυπάει. Οι ειδικοί εξετάζουν το σφυγμό του στον καρπό και τις αρτηρίες της καρωτίδας και αν δε βρουν ανταπόκριση, δηλώνεται η ώρα θανάτου. Σε πολλές περιπτώσεις όμως, ο οργανισμός είναι τόσο εξασθενημένος που μπορεί μεν να υπάρχει σφυγμός, ωστόσο είναι τόσο αδύναμος που δεν γίνεται αντιληπτός.

Σε άλλες περιπτώσεις, όπου ο ασθενής αντιμετωπίζει σοβαρό και μη αναστρέψιμο εγκεφαλικό πρόβλημα την ώρα που τα υπόλοιπα όργανά του λειτουργούν κανονικά μιλάμε για εγκεφαλικό θάνατο και οι συγγενείς παίρνουν το βάρος της απόφασης αν θα συναινέσουν στο τέλος της μηχανικής υποστήριξης του ασθενούς ή όχι

anthropoi-ksypnoun-apo-to-thanato-1Σε καθεμία από αυτές τις περιπτώσεις όμως, έχουμε δει ανθρώπους να επανέρχονται στη ζωή, με τους επιστήμονες να αδυνατούν να εξηγήσουν ακριβώς τη διαδικασία επαναφοράς τους. Η διαχωριστική γραμμή μεταξύ ζωής και θανάτου είναι τόσο λεπτή που δύσκολα μπορεί κανείς να αποφανθεί πότε ένας άνθρωπος βρίσκεται στη ζωή ή φεύγει. Συγκεκριμένα, η ζωή οφείλεται σε ένα σύνολο μηχανισμών και διαδικασιών που περιλαμβάνει από το χτύπο της καρδιάς μέχρι την θερμότητα των νευρώνων.

Έτσι, είναι πιθανό κάποιοι από αυτούς τους μηχανισμούς να σταματήσουν να λειτουργούν την ώρα που οι υπόλοιποι εξακολουθούν να πραγματοποιούν τις τυπικές τους διαδικασίες. Αυτός είναι και ο λόγος που είναι δύσκολο να αποφανθούμε αν κάποιος έχει πεθάνει ή είναι πολύ αδύναμος αλλά βρίσκεται ακόμα στη ζωή.

Ας πάρουμε για παράδειγμα την καρδιά. Όταν αυτή σταματά να χτυπάει τα υπόλοιπα όργανα ξεκινούν να χρησιμοποιούν το αποθηκευμένο οξυγόνο και άλλα ζωτικής σημασίας συστατικά. Η διαδικασία αυτή ξεκινά από τα κύτταρα και επεκτείνεται στους πνεύμονες, του μύες, το συκώτι, τα νεφρά και όλα τα άλλα όργανα. Το αποθηκευμένο οξυγόνο εξασφαλίζει στους νευρώνες του εγκεφάλου περίπου έξι λεπτά ζωής αφότου η καρδιά σταματήσει να χτυπάει.

anthropoi-ksypnoun-apo-to-thanato-3-570-800x523Μία πιθανή εξήγηση για τους ανθρώπους που ξυπνούν μέσα στο νεκροτομείο, είναι η χαμηλή θερμοκρασία του ψυγείου στην οποία αυτοί εκτίθενται. Η πολύ χαμηλή θερμοκρασία επιβραδύνει τις διαδικασία αυτές και δίνει στον ασθενή τη δυνατότητα να προλάβει να καλυτερεύσει και να «ξυπνήσει» προτού πεθάνουν οι εγκεφαλικοί νευρώνες.

Στις περιπτώσεις αυτές οι ασθενείς διαγνώστηκαν με πολύ χαμηλό σφυγμό προτού επιβεβαιωθεί ο θάνατός τους, τοποθετήθηκαν άμεσα στο ψυγείο του νεκροτομείο και ουσιαστικά «σώθηκαν» από την τρομερά χαμηλή θερμοκρασία.

koolnews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook