Γιορτάζοντας τις φυσικές επιστήμες στα Χανιά

γιορτάζοντας-τις-φυσικές-επιστήμες-σ-220606

fisikiΦέτος για δεύτερη χρονιά το ΕΚΦΕ Χανίων, οι Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης διοργανώνουν το «ΓΙΟΡΤΑΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ Φ.Ε. ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ» μια μέρα αφιερωμένη στις Φυσικές Επιστήμες.

Συνδιοργανωτές στην προσπάθειά αυτή είναι ο Δήμος Χανίων, ο Δήμος Πλατανιά, η Ένωση Ελλήνων Χημικών (Π.Τ Κρήτης) και οι Φυσικοί της Πόλης μας.

Την μέρα αυτή, Σάββατο 21 Μαρτίου , μαθητές από Γυμνάσια αλλά και από Δημοτικά του Νομού μας, θα παρουσιάσουν το πρωί στους συμμαθητές τους, αλλά και γενικότερα στο κοινό, ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ. Οι μαθητές και οι μαθήτριές, σαν μικροί επιστήμονες, θα διδάξουν και θα διδαχθούν, σε ένα «Πανηγύρι» των Φυσικών Επιστημών συνδέοντας τις γνώσεις τους, με το «κάνω» αποδεικνύοντας την αναγκαιότητα και την ομορφιά του πειραματισμού. Το απόγευμα η σκυτάλη δίνεται σε Πανεπιστημιακό Δάσκαλο, σε καλλιτέχνες μαθητές και στο προσωπικό του ΕΚΦΕ για να συνεχίσουν με ομιλίες, θεατρικά δρώμενα και εντυπωσιακά πειράματα. Ο σκοπός της προσπάθειας αυτής είναι:

•Να αναδειχθούν οι Φυσικές Επιστήμες ως απαραίτητα ερμηνευτικά κλειδιά για την κατανόηση του κόσμου μας, την δημιουργική αφομοίωση της τεχνολογικής προόδου, και τη βελτίωση του βιοτικού μας επιπέδου,

•να ενθαρρυνθούν οι μαθητές και να απομυθοποιήσουν τους όποιους φόβους τους για τις «δύσκολες και ακαταλαβίστικες» Φ.Ε.

•να αποκτήσουν εμπειρίες και δεξιότητες χρήσιμες στη καθημερινότητα, να αναπτύξουν πνεύμα συνεργασίας, συναισθηματική ωριμότητα και αξίες, με αφορμή τις επιστήμες και τον επιστημονικό τρόπο σκέψης.

•η δημιουργία μιας ομάδας μικρών «επιστημόνων» σε κάθε σχολική μονάδα και τέλος

• το «άνοιγμα» και η παρέμβαση του ΕΚΦΕ και των επιστημονικών Συλλόγων στα κοινωνικά δρώμενα των Χανίων.

Το αναλυτικό πρόγραμμα όλων των παραπάνω είναι:

Σάββατο 21 Μαρτίου 2015 Α)

Το πρωί Από τις 10.00 έως τις 14.00 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του ΓΕΛ Ακρωτηρίου μαθητές των Γυμνασίων 1ου,2ου,6ου ,7ουκαι Μουσικού Χανίων,2ουΕλ.Βενιζέλου, Βάμου, Βρυσσών, Βουκολιών, N.Κυδωνίας, Αλικιανού, Κουνουπιδιανών, Θεοδωρόπουλου αλλά και των Δημοτικών 10ου , Αγροκηπίου, Τσικαλαριών θα παρουσιάζουν πειράματα Φυσικής Χημείας και Βιολογίας στους συμμαθητές τους, αλλά και στο κοινό των Χανίων.

Θα συμμετέχουν 173 μαθητές με τους 33 υπευθύνους δασκάλους καθηγητές τους και θα εκτελεστούν από αυτούς 59 διαφορετικά πειράματα. Το κοινό θα παρακολουθήσει – διδαχτεί τις ιδιότητες του φωτός και τα καπρίτσια του, το ηλεκτρικό ρεύμα και τα αποτελέσματά του, την μπαταρία φρούτου, τις έλξεις και απώσεις των φορτίων, τις πιέσεις ατμοσφαιρική και υδροστατική, τις ταλαντώσεις και τα κύματα, το μικρόκοσμο με το μικροσκόπιο, την απομόνωση χλωροφύλλης, τον κύκλο του νερού, τις ιδιότητες των οξέων των βάσεων και των αλάτων, την παραγωγή αερίων και π ολλά άλλα, με ένα ιδιαίτερα δοσμένο από μαθητές τρόπο.

Β) Το απόγευμα Στις 19.00 στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου της Μητρόπολης

1) Ομιλία με θέμα“Από το Απειροστά Μικρό στο Άπειρα Μεγάλο: μια σύντομη γνωριμία με τα Στοιχειώδη Σωμάτια και το Σύμπαν”από τον Φυσικό καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης Θεόδωρο Τομαρά. Θ

α δοθούν παραστατικά οι έννοιες των διαστάσεων και των σωματιδίων που απαρτίζουν το σύμπαν, σε εκλαϊκευμένη για το κοινό διάλεξη.

2) Θα γίνει απονομή αναμνηστικών επαίνων σε όλους όσους συμμετείχαν στην διοργάνωση, πρώτα και κύρια στους μικρούς «επιστήμονες» μαθητές, στους υπεύθυνους καθηγητές τους και τέλος στους εθελοντές καθηγητές που θα στηρίξουν τις διοργανώσεις .

3) Η έκπληξη της βραδιάς θα είναι το Θεατρικό δρώμενο από μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Τσικαλαριών.

4) Εκτέλεση εντυπωσιακών πειραμάτων από το προσωπικό του ΕΚΦΕ Χανίων σε μια διαδραστική με το κοινό παρουσίαση. Φέτος η παγκόσμια κοινότητα Φυσικών έχει καθιερώσει το 2015 ως Διεθνές Έτος Φωτός για το λόγο αυτό και οι φετινές παρεμβάσεις του ΕΚΦΕ Χανίων θα εστιαστούν στο θέμα αυτό. Οι οργανωτές απευθύνουν κάλεσμα στους μαθητές, στους γονείς τους στην επιστημονική κοινότητα αλλά και σε κάθε συμπολίτη μας για να «γιορτάσουν» μαζί τις Φυσικές Επιστήμες σε όλες τις παραπάνω δράσεις, να θαυμάσουν τους «πειραματιστές» μαθητές (πιθανόν και επιστήμονες αύριο) και να στηρίξουν ένα επιπλέον έργο των Καθηγητών και των Δασκάλων του Νομού μας .

zarpa.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook