Δήμος Χανίων | O Γιάννης Σαρρής «στολίζει» Σκουλάκη και Παπαδογιάννη

δήμος-χανίων-o-γιάννης-σαρρής-στολίζ-168655

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΣτον απόηχο της προχθεσινής, «μαραθώνιας», πρώτης συνεδρίασης του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, η δημοτική παράταξη «Πρωτοβουλία Πολιτών: Πρώτα ο Άνθρωπος», δημοσιοποιεί το κείμενο που ακολουθεί, με τίτλο «σημείο των καιρών και μνημείο υποκρισίας», στο οποίο καταγγέλλεται το «παλιό καταστημένο» όπως εκφράστηκε μέσα από τις παρατάξεις των  κυρίων Σκουλάκη και Παπαδογιάννη που σε απόλυτη συνεννόηση, απέκλεισαν τις παρατάξεις Σαρρή και Ρίζου από τις επιτροπές παρά την έκκληση του Δημάρχου για το αντίθετο:

«Η πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Χανίων αποτέλεσε εύγλωττη επιβεβαίωση μιας σειράς επιλογών και στοχεύσεων χαρακτηριστικών της πολιτικής περιόδου που διανύουμε, δυσοίωνων για το συμφέρον των πολιτών, της δημοκρατίας και της αυτοδιοίκησης.

Σε μια άνευ προηγουμένου, κατά την παραδοχή και των ίδιων των δημοτικών υπαλλήλων, συνεδρίαση είδαμε:

Τη δημοτική παράταξη με επικεφαλής τον κ. Παπαδογιάννη να επιχειρεί με απονενοημένες κραυγές και απειλές να ξαναορίσει το νόημα της ηθικής, της πολιτικής γενναιότητας αλλά και της δημοκρατίας. Ο κ. Παπαδογιάννης, θεωρώντας μάλλον ότι τα αξιώματα του ανήκουν αξιωματικά, καταφέρθηκε εναντίον της Πρωτοβουλίας Πολιτών γιατί τόλμησε να θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του γραμματέα του δημοτικού συμβουλίου, αλλά και κατά της Αντικαπιταλιστικής Αριστερής Κίνησης, διότι τόλμησε να στηρίξει αυτήν την υποψηφιότητα.

Μάλλον μπέρδεψε τη συνήθεια με το ήθος, αλλιώς δεν εξηγείται για ποιο λόγο θεώρησε δεδομένο ότι η θέση του γραμματέα ανήκει στην παράταξή του και αποτελεί ανήθικη πρακτική η διεκδίκησή της από κάποια άλλη παράταξη. Ίσως κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια θεώρησε ότι η στήριξη στη βάση των κοινών αγώνων αποτελεί μη πολιτική και αντιδημοκρατική επιχείρηση αποκλεισμού.

Στη συνέχεια, είδαμε το παλιό κατεστημένο, που επί σειρά ετών και σε συνεργασία παρέλασε από δημόσια αξιώματα και διαχειρίστηκε δημόσιο χρήμα, αφού προεκλογικά παρίστανε διαξιφισμούς, μετεκλογικά να συμμαχεί στη βάση της τιμωρίας των ανατρεπτικών.

Κατά τη διάρκεια, δηλαδή, της ψηφοφορίας για την εκλογή μελών στις Επιτροπές του Δήμου μεταξύ όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, η παράταξη με επικεφαλής τον κ. Σκουλάκη και εκείνη με τον κ. Παπαδογιάννη απέκλεισαν από κοινού τις παρατάξεις της Πρωτοβουλίας Πολιτών και της Αντικαπιταλιστικής Αριστερής Κίνησης από τη συμμετοχή στις δύο Επιτροπές, αγνοώντας την αναλογικότητα και στρεβλώνοντας τη δημοκρατία.

Μάλιστα, παρά τις εκκλήσεις και του δημάρχου κ. Βάμβουκα αλλά και του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου κ. Περάκη για εκπροσώπηση όλων των παρατάξεων στις Επιτροπές, εφόσον αυτό ήταν και νόμιμο και ηθικό και εφικτό. Μάλλον η ψήφος γίνεται αντιληπτή από τις εν λόγω παρατάξεις ως εργαλείο τιμωρίας και αποκλεισμού και όχι μέσο άσκησης της δημοκρατίας και πολιτικής έκφρασης.

Έπειτα, η παράταξη με επικεφαλής τον κ. Σκουλάκη, δηλώνοντας αγανακτισμένοι με τις διαδικασίες των επαναλαμβανόμενων ψηφοφοριών στην ολομέλεια του δημοτικού συμβουλίου για την ανάδειξη της σειράς των αναπληρωματικών μελών των Επιτροπών, αποφάσισε να αποχωρήσει.

Παρέλειψε, βέβαια, να δηλώσει το λόγο της αποχώρησης, όπως και να ανατρέξει στις μέρες που ψήφιζε και στήριζε με λόγια και έργα τον Καλλικράτη, που τώρα τους φάνηκε άβολος και κουραστικός. Μάλλον, έχουν ξεμάθει οι εν λόγω δημοτικοί σύμβουλοι να εργάζονται οκτάωρο και μάλιστα ανασφάλιστο και απλήρωτο.

Σε συνέχεια, της πρώτης αποχώρησης, η παράταξη με επικεφαλής τον κ. Παπαδογιάννη προσπάθησε με ό,τι επιχείρημα περνούσε από το νου τους να πετύχει τη διακοπή της συνεδρίασης, πριν πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία για την ανάδειξη των εκπροσώπων του δήμου Χανίων στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων. Από το αγαπημένο περί ήθους και γενναιότητας μέχρι την ξαφνική αδιαθεσία.

Δυστυχώς για αυτούς ο νόμος δεν ήταν με το μέρος τους, αφού σύμφωνα με το δικό τους Καλλικράτη, αν διακοπτόταν η συνεδρίαση, υπήρχε ο κίνδυνος να μείνει ο δήμος δίχως καθόλου εκπροσώπηση στην ΠΕΔ. Η παρατεταμένη αυτή προσπάθεια που δοκίμαζε τα όρια της αντοχής των εκλεγμένων αλλά και της δημοκρατίας δεν μπορούσε να ερμηνευτεί με ορθολογικό τρόπο, αφού για τη συντριπτική πλειοψηφία όσων πήραν το λόγο μόνο ως εκβιασμός μπορούσε να εννοηθεί η αποχώρηση.

Όλα, όμως, βρήκαν το νόημά τους όταν τελικά αποφασίστηκε, από την ολομέλεια, τον δήμαρχο και τον πρόεδρο, να συνεχιστεί η συνεδρίαση και ήρθαν τα ψηφοδέλτια των συνδυασμών που είχαν καταρτιστεί για την ΠΕΔ, για να γίνει γνωστό ότι οι παρατάξεις των κ. Σκουλάκη και Παπαδογιάννη είχαν κατέλθει με κοινό ψηφοδέλτιο.

Η σύμπραξη και ο συν-εκβιασμός υπαγορεύονταν από το κοινό ψηφοδέλτιο, λοιπόν, που θα δυναμιτιζόταν αν παρέμενε ο κ. Παπαδογιάννης απόντος του κ. Σκουλάκη. Γι’ αυτό και επέλεξε να αποχωρήσει πάραυτα. Μάλιστα, κατά αυτόν τον τρόπο χάθηκαν δύο θέσεις εκπροσώπησης του δήμου Χανίων στην ΠΕΔ, αφού κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει ή να φανταστεί τέτοια εξέλιξη.

Αν αυτή η συνεδρίαση ήταν δείγμα της συνέχειας, καθίσταται αρκούντως σαφές ότι η αυτοδιοικητική θητεία που μόλις άρχισε θα είναι δύσκολη όχι για τους δημοτικούς συμβούλους αλλά για τους δημότες, αφού οι συζητήσεις βρέθηκαν μακριά από την ουσία, η υποκρισία και η μεγαλοστομία δεν έλειψαν, αντίθετα έλειψε η ειλικρίνεια και η διάθεση για συνεννόηση. Όλα αυτά απομακρύνουν από τα πραγματικά προβλήματα του δήμου και την εξεύρεση και προώθηση λύσεων.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, συχνά υποστηρίχθηκαν επιλογές με το επιχείρημα ότι «έτσι είθισται» ή ότι πρόκειται για «πάγια θέση». Εμείς, ως Πρωτοβουλία Πολιτών, καλούμε δημότες και δημοτικούς συμβούλους να ανατρέψουν παγιωμένες λογικές και συνήθειες στον τρόπο που ασκείται πολιτική στο δήμο. Να αμφισβητήσουμε, να επαναπροσεγγίσουμε και να σχεδιάσουμε την πολιτική του δήμου με προτεραιότητα το συμφέρον των πολιτών.

Να μην χρησιμοποιήσουμε ως πρόσχημα τον Καλλικράτη για να εξυπηρετήσουμε κομματικά και μικροπολιτικά συμφέροντα, αλλά να εξαντλήσουμε τις δυνατότητες που διαθέτουμε για να ασκήσουμε με όσο το δυνατόν περισσότερη δημοκρατία το έργο μας ως δημοτικό συμβούλιο.

Τα «είθισται» και τα «πάγια» συναντήθηκαν στην εκλογή τακτικών μελών των δύο επιτροπών του δήμου με αποτέλεσμα οι παρατάξεις των κ. Σκουλάκη και Παπαδογιάννη να αποκλείσουν την Πρωτοβουλία Πολιτών και την Αντικαπιταλιστική Αριστερή Κίνηση και να ψηφίσουν και στις δύο επιτροπές τη Λαϊκή Συσπείρωση και τον κ. Παπαντωνάκη. Με αυτό τον τρόπο είθισται να παγιώνεται μια κατάσταση στην οποία κυριαρχούν οι δυνάμεις της συγκυβέρνησης των μνημονίων και του Καλλικράτη και οι δυνάμεις που αντιστέκονται στις πολιτικές που ισοπεδώνουν τις ζωές μας να μη μπορούν λόγω αγκυλώσεων να συνεργασθούν, ώστε να πιστέψουν οι πολίτες πως κάτι μπορεί να αλλάξει.

Με αυτά τα δεδομένα, αναδεικνύεται ως εξαιρετικά σημαντική η παρουσία και η συμμετοχή των πολιτών στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, γιατί αυτοί δικαιούνται να κρίνουν και να ελέγχουν τους αιρετούς τους και χρειάζεται να το κάνουν εν πλήρη γνώση και συνειδήσει. Η δημοκρατία και η αυτοδιοίκηση δεν είναι δεδομένες δίχως αγώνα ενάντια στην επιβολή και τον αποκλεισμό.

Πρωτοβουλία Πολιτών – Πρώτα ο Άνθρωπος

ΥΓ. Να θυμίσουμε στον κ. Παπαδογιάννη, επειδή αρκετές φορές φωνασκώντας συνέδεσε τα παντελόνια με το ήθος και τη γενναιότητα, ότι και άνθρωποι με φούστες έχουν δώσει και δίνουν σπουδαίους αγώνες μνημεία ήθους και γενναιότητας -όμορφο παράδειγμα του παρόντος οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών-, αλλά και ότι η αντίληψή του αναπόφευκτα αφήνει εκτός των ορίων του ήθους και της γενναιότητας τους αρχαίους ημών πρόγονους που επέλεξαν χιτώνες και χλαμύδες.»

zarpa.gr

 

One thought on “Δήμος Χανίων | O Γιάννης Σαρρής «στολίζει» Σκουλάκη και Παπαδογιάννη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook