Δεύτερες σκέψεις για την έξοδο απ’ το Μνημόνιο μετά την εκτίναξη των spreads

δεύτερες-σκέψεις-για-την-έξοδο-απ-το-μ-132907

ellada agoresΧείρα βοηθείας από τις Βρυξέλλες, καθώς οι αγορές αντέδρασαν αρνητικά στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το Μνημόνιο. Ήδη την Τρίτη και την Τετάρτη το ελληνικό χρηματιστήριο κατέγραψε απώλειες στο 11,6%, ενώ σήμερα βρίσκεται στα ύψη και το spread των ελληνικών ομολόγων που έφτασε κοντά στο 9%.

Με αφορμή την κατάσταση που δημιουργήθηκε στις αγορές ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζ.Κ.Γιούνκερ.

Οι Βρυξέλλες με στόχο να αντιστραφεί το κλίμα προχώρησε ήδη από χθες σε ανώνυμες «διαρροές» στο πρακτορείο Reuters, οι οποίες ανέφεραν ότι η Αθήνα έχει δεύτερες σκέψεις για την έξοδο της από το Μνημόνιο.

ΕΚΤ: Βελτιωμένη η θέση των ελληνικών ομολόγων

Σήμερα η Κομισιόν διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση ότι «η Ευρώπη θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ελλάδα με όποιον τρόπο χρειαστεί». «Θα συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε την ομαλή εξέλιξη της ευρωπαϊκής στήριξης για τη χώρα και μετά από το τέλος του τρέχοντος προγράμματος» ανέφερε σε δήλωση του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Γίρκι Κατάινεν.

Πράγματι οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο της Αθήνας έδειξαν ότι πήραν το μήνυμα και έχουν αρχίσει να περιορίζονται οι απώλειες.

Συμφωνία για ευρωπαϊκή επιτήρηση

Για το θέμα της εξόδου από το Μνημόνιο και τι μέλλει γενέσθαι με την ελληνική οικονομία φαίνεται ότι έχει βρεθεί συμβιβαστική λύση. Πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος, ανέφεραν ότι ο Γιάννης Στουρνάρας έχει συμφωνήσει με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι να υπάρχει μία νέου τύπου εποπτεία της ελληνικής οικονομίας από τις Βρυξέλλες.

Πιο συγκεκριμένα, η συμφωνία περιλαμβάνει στοχοδιαγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων, τα οποία θα ελέγχονται από την Κομισιόν κάθε εξάμηνο.

Χ.Α.: Κλείσιμο με πτώση στο 2,22%

Την ίδια ώρα ενδείξεις νέας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης διακρίνουν αρκετοί αναλυτές, ερμηνεύοντας την συμπεριφορά των Χρηματιστηρίων, την πτώση της τιμής του πετρελαίου και τη μείωση των αποδόσεων στα «ασφαλή» κρατικά ομόλογα. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 869,16 μονάδες σημειώνοντας πτώση 2,22%. Είναι το χαμηλότερο κλείσιμο από τη συνεδρίαση της 30ης Ιουλίου 2013 (866,90 μονάδες).

zarpa.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook