Εσύ, μεγάλε, κάνεις duckface;

εσύ-μεγάλε-κάνεις-duckface-194001

serself11-thumb-largeΕίναι προφανές ότι οι selfies έχουν μπει για τα καλά στη ζωή των κοινωνικών δικτύων – αποτελούν μια πραγματικότητα. Έχεις δει, όμως, κάποιες… αντρικές selfies;

Ο όρος “selfie” -από τότε που εμφανίστηκε δειλά-δειλά και έφαγε τρελό «κράξιμο»- πάρα πολύ σύντομα έγινε κάτι σαν must. Πώς μπορείς να πορευτείς στον κόσμο των κοινωνικών δικτύων χωρίς την «αυτοαπεικόνισή» σου; «Κλακ» η selfie κι από πίσω να λαμβάνει χώρα ένας π.χ. ποδοσφαιρικός αγώνας – μέχρι ο αγώνας για επιβίωση έχει απαθανατιστεί σε… αυτοφωτογραφήσεις. Ήταν, μάλιστα, τέτοια η διάδοση αυτής της νέας συνήθειας με τα ολόκληρα κομμάτια «αυτοκαρέ», που μέχρι και το Αγγλικό Λεξικό της Οξφόρδης έκανε «κλικ» εκεί. Τι «κλικ», δηλαδή, την ανακήρυξε ως λέξη της χρονιάς για το 2013.

Από τότε, μπορεί να μην έχουν κυλήσει τα άπειρα χρόνια στο αυλάκι της ανθρωπότητας, αλλά οι selfies, πια, έχουν προλάβει και έχουν απενοχοποιηθεί. Τα αυτοπορτρέτα πάνε κι έρχονται με άπειρα “share” και αμέτρητα “like”, είναι θεσμός (γελάμε, ναι). Όποιος δεν αυτοφωτογραφίζεται είναι κάτι σαν «παλιακός», μυρίζει «μούχλα». Τι λένε, αντίστοιχα, οι ειδικοί για αυτό; Η κλινική ψυχολόγος Δρ Lisa Orban -είναι μέλος του British Psychologists Association- είπε, ανάμεσα στα άλλα, στο #BBCtrending ότι «τα “selfies” είναι ένα είδος αυτο-εξερεύνησης και κοινωνικού πειραματισμού… με αυτά νιώθουμε αυτοπεποίθηση … αυτές οι φωτογραφίες πιθανώς να αντιπροσωπεύουν μία πιο αληθινή εικόνα του φωτογράφου από κάποια τυπική φωτογράφηση που θα του έκανε κάποιος άλλος». Αντίστοιχα, ο ψυχολόγος Dr. Andrew Przybylski πιστεύει ότι «η “selfie” μπορεί να θεωρηθεί ως ναρκισσιστική… αφού τονίζει την έντονη ανάγκη του φωτογράφου για προσωπική ικανοποίηση». Συμπλήρωσε δε, ότι οι “selfies” είναι ιδιαίτερα σημαντικό «εργαλείο» για τους εφήβους – αφού τις χρησιμοποιούν ως κομμάτι διαμόρφωσης της ταυτότητάς τους.

Συμφωνώ απόλυτα. «Των εφήβων», να το καταλάβω. Εσύ, όμως, ρε μεγάλε, που κάνεις “duckface” και περνάς ένα ολόκληρο απόγευμα για να πετύχεις τη σωστή «μούτα» στο πρόσωπό σου, πώς να σε χαρακτηρίσω; Καλά, δεν ντρέπεσαι, κοτζάμ μαντράχαλος, να κάνεις «παπιόφατσα»; Πόσα κιλά trendy πρέπει να έχεις μέσα σου τα οποία ασφυκτιούν στην κρυμμένη έκφρασή σου και πρέπει να αποτυπωθούν με αυτόν τον τρόπο; Προφανώς και δεν αναφέρομαι σε εκείνους που τρολάρουν με την κίνηση αυτή τους υπόλοιπους που επιδίδονται σε αυτές τις selfies, αλλά σε εκείνους που το πιστεύουν. Που θεωρούν ότι θα είναι πολύ μοδάτοι αν βγάλουν φωτογραφία τον εαυτό τους με αυτή τη μουτσούνα. Που νιώθουν ότι έτσι θα έχουν την αποδοχή των followers τους. Ρε συ, είσαι καθόλου σοβαρός; Πόσων χρόνων είσαι, θυμάσαι;

Και, ευτυχώς, ρε αδερφέ, που γράφεις κάτω από την αυτοφωτογραφία σου «Εγώ». Για μια στιγμή πίστεψα ότι ήταν ο Μπραντ Πιτ που «κανιβάλιζε» τις selfies, παραλίγο να μπερδευτώ.

Υ.Γ.: Για τις γυναίκες και τις selfies θα γράψω ένα άλλο κείμενο…

Του Σπύρου Σεραφείμ | protagon.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook