Η πρώτη συνέντευξη του νέου Δημάρχου Χανίων λίγο πριν… «πιάσει δουλειά»

η-πρώτη-συνέντευξη-του-νέου-δημάρχου-χ-162862

vamvoukas1Από τα προεδρεία των μαθητικών συμβουλίων και την έντονη πολιτική δράση των νεανικών χρόνων, στο «τιμόνι» του Δήμου Χανίων. Ο Τάσος Βάμβουκας, νέος δήμαρχος Χανίων από 1η Σεπτεμβρίου 2014, είναι μία πολύπλευρη, ενδιαφέρουσα προσωπικότητα που δηλώνει ότι έχει όραμα, θέληση και την λαϊκή εντολή να τα αλλάξει όλα.

Ακολουθεί απόσπασμα από τη συνέντευξη που έδωσε στην Εμμανουέλα Νικολακάκη  για το Go Hania:

Το ποσοστό των εκλογών δείχνει ότι κέρδισε ο Βάμβουκας ή ότι έχασε ο Σκουλάκης; Νομίζω και τα δύο. Η μεγάλη διαφορά θα έλεγα ότι δείχνει μια ξεκάθαρη νίκη. Το αποτέλεσμα αυτό ήταν μία προσωπική επιτυχία αλλά κυρίως η επιτυχία μιας παράταξης που είχε δώσει δείγματα γραφής και αυτό επιβεβαιώθηκε.

Με τι κριτήρια πιστεύετε ότι ψήφισε ο κόσμος; Νομίζω ότι ο κόσμος αντέδρασε και ψήφισε καταρχήν με πολιτικά κριτήρια. Η πολιτική έχει πολλές εκφράσεις και πολλές έννοιες και το πολιτικό ένστικτο των ανθρώπων σε μια δύσκολη συγκυρία ήταν ξεκάθαρο. Δεν ήθελε πλέον να επιβραβεύσει αυτό που μας έφερε στην κρίση. Ο αντίπαλός μας στην ουσία προερχόταν από ένα πολιτικό σύστημα που μας οδήγησε στην κρίση που βιώνουμε σήμερα. Ο κόσμος ήταν έτοιμος νομίζω να απορρίψει μια τέτοια αυτοδιοικητική επιλογή. Από την άλλη πλευρά, έπρεπε συγχρόνως να βρει κάτι αξιόπιστο, κάτι που να τον εμπνεύσει. Αυτά τα χαρακτηριστικά νομίζω ότι βρήκε στην παράταξη και στο πρόσωπό μου και γι αυτό είχαμε αυτή την μεγάλη επιτυχία.

Αυτή η ξεκάθαρη προτίμηση του κόσμου σας αγχώνει; Ναι, αυτή η διαφορά οπωσδήποτε με κάνει να αισθάνομαι ένα πολύ μεγάλο βάρος ότι πρέπει να πετύχω. Αυτό μου λέει και όλος ο κόσμος με διάφορους τρόπους. Πραγματικά βλέπω ότι περιμένουν τόσα πολλά από εμάς που δεν σας κρύβω ότι με προβληματίζει αυτό και μου δίνει περισσότερο φορτίο διότι έχω επίγνωση και καταλαβαίνω τη δυσκολία στην οποία θα βρεθεί η νέα δημοτική αρχή η οποία δυσκολία θα είναι καταρχήν οικονομική. Αυτό που βλέπω αυτή τη στιγμή δεν είναι βέβαια ακόμα μετρημένο και καταγεγραμμένο, θα μετρηθεί όμως στην πορεία, όταν αναλάβουμε και η αίσθηση που έχω σε συνδυασμό με αυτά που έχω δει μέχρι τώρα, είναι ότι στο δήμο Χανίων υπάρχει μια πολύ μεγάλη υστέρηση εσόδων. Από την άλλη μεριά, βλέπω να προχωρούν διάφορα έργα τα οποία δεν είναι πρώτης προτεραιότητας αλλά η παρούσα δημοτική αρχή προσπαθεί να εκτελέσει οτιδήποτε έργο μπορεί να εκτελεστεί και προέρχεται από το παρελθόν, ενώ αυτό δεν είναι σε πάρα πολλές περιπτώσεις ούτε απαραίτητο ούτε και σωστό να γίνει με δεδομένα τα οικονομικά προβλήματα που υπάρχουν.

Σαν δημότης πώς θα θέλατε να δείτε την πόλη; Θα ήθελα να δω να αλλάζει ο τρόπος που κυκλοφορούμε μέσα στην πόλη, θεωρώ ότι υπάρχει μεγάλο ζήτημα στο πώς κυκλοφορούμε μέσα στην πόλη η οποία έχει επιβαρυνθεί σημαντικά από τη χρήση των διαφόρων οχημάτων. Επίσης μια αισθητική αναβάθμιση της πόλης είναι απαραίτητη. Επειδή όμως δεν μιλάμε μόνο για την πόλη των Χανίων αλλά και για τις περιαστικές περιοχές, θεωρώ πολύ σημαντικό να εκμεταλλευόμαστε και να αναδεικνύουμε τα πλεονεκτήματα που έχει η κάθε περιοχή, διότι ο δήμος Χανίων έχει πολύ μεγάλο πλούτο, πολύ ενδιαφέρον φυσικό περιβάλλον, σημαντικά μνημεία και σημαντικά περιθώρια βελτίωσης των υποδομών.

vamvoukas2Ποια δικά σας χαρακτηριστικά πιστεύετε ότι θα αποτελέσουν πλεονέκτημα στο έργο σας σαν δήμαρχος;  Νομίζω ότι το σημαντικότερο πλεονέκτημα που διαθέτω είναι η μεγάλη ποικιλία των εμπειριών που έχω από τη ζωή μου μέχρι σήμερα, είτε αυτές αφορούν τον επαγγελματικό τομέα είτε τον κοινωνικό είτε αφορούν καθαρά το θέμα των ενδιαφερόντων μου. Νομίζω ότι είναι πολυποίκιλα και φαίνεται να είχαν επιτυχία οι τομείς με τους οποίους έχω ασχοληθεί μέχρι τώρα. Και αυτό νομίζω ότι είναι το καλύτερο εφόδιο που έχω για να δω διαφορετικά τα πράγματα στο δήμο, για να δω τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες που έχουμε. Εξάλλου, δεν είχα ποτέ κάποια σχέση με το κράτος, είμαι καθαρά αυτοδημιούργητος και αυτό μου δίνει την άνεση να κοιτάξω με μια διαφορετική ματιά τα πράγματα. Το άλλο μου πλεονέκτημα είναι ότι είμαι μεθοδικός σαν άνθρωπος, και ότι όταν βάλω κάτι σαν στόχο το πετυχαίνω.

Η αλήθεια είναι πως τα προβλήματα του δήμου είναι πάρα πολλά. Από πού έχετε σκοπό να ξεκινήστε; Θα ξεκινήσουμε από την αναδιοργάνωση των δημοτικών υπηρεσιών. Δεν είναι κάτι που είναι εμφανές στον δημότη από την πρώτη μέρα, είναι όμως απαραίτητο εργαλείο για να μπορέσουμε να παράξουμε την πολιτική που πρέπει για τα επόμενα χρόνια. Θεωρώ ότι οι υπηρεσίες δεν βρίσκονται σε καλό σημείο οργάνωσης, υπάρχουν πολύ μεγάλα προβλήματα και αυτά πρέπει να λυθούν διαφορετικά δεν μπορούμε να προχωρήσουμε.

Ποιος είναι υπεύθυνος για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι υπηρεσίες; Σίγουρα όχι οι υπάλληλοι. Ο πρώτος λόγος είναι πολιτικός. Είναι το πώς αντιμετωπίζεις τις υπηρεσίες, με ποιον τρόπο παρεμβαίνεις, αν αφήνεις τις υπηρεσίες, αφού βάλεις σε μια τάξη τα πράγματα, να δουλεύουν μόνες τους

Δούλευαν ρουσφετολογικά; Πιστεύω ότι η ευνοιοκρατία ήταν ένα από τα στοιχεία της παρούσας δημοτικής αρχής. Υπήρχε ένα τέτοιο καθεστώς, αυτό έχω εισπράξει τουλάχιστον.

Οι αντιδήμαρχοι θα αντικαθιστούν τους προϊσταμένους;  Όχι, σε καμία περίπτωση. Θα ήταν τραγικό λάθος αν οι αντιδήμαρχοι υποκαθιστούν τους υπηρεσιακούς παράγοντες. Οι υπηρεσίες πρέπει να έχουν δομή, να έχουν ιεραρχία και αυτή η ιεραρχία να γίνεται σεβαστή και προφανώς δεν μπορεί να γίνεται σεβαστή μόνο από τον δήμαρχο αλλά από όλο το επιτελείο. Αυτά τα πράγματα τα έχουμε πει, τα έχουμε εξηγήσει και τα γνωρίζει το σύνολο των εκλεγμένων δημοτικών μας συμβούλων. Ο κάθε αντιδήμαρχος είναι πολιτικός προϊστάμενος. Η δουλειά του είναι να ελέγχει αν το έργο που έχει σχεδιάσει η δημοτική αρχή εκτελείται, να υποβοηθά και να ελέγχει αν αυτό το έργο προχωράει και όχι να παρεμβαίνει στο έργο της υπηρεσίας, δηλαδή να εκτελεί διοικητικές πράξεις. Είναι πολιτικός προϊστάμενος και αυτό είναι ξεκάθαρο για όλους. Όποιος δεν μπορεί να προσαρμοστεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον προφανώς δεν μπορεί να είναι πολιτικός προϊστάμενος οποιασδήποτε υπηρεσίας και δομής του δήμου

Σε ποιες υπηρεσίες εντοπίζονται τα περισσότερα προβλήματα;  Μεγάλα προβλήματα έχουν οι κοινωνικές υπηρεσίες διότι η κοινωνική υπηρεσία του δήμου είναι τριχοτομημένη, τα προβλήματα είναι πολλά, σε πολλές περιπτώσεις είναι και υποστελεχωμένη. Πολλά θέματα υπάρχουν επίσης στις τεχνικές υπηρεσίες και στην πολεοδομία. Υπάρχουν ζητήματα οργάνωσης τα οποία πρέπει τάχιστα να επιληφθούν. Σίγουρα θα δώσουμε βάση στις επιχειρήσεις του δήμου που παίζουν σημαντικό ρόλο και μπορούν να παίξουν ακόμα σημαντικότερο και γενικώς θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε τις δουλειές των ανθρώπων. Θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε την επιχειρηματικότητα στην πόλη μας γιατί θεωρούμε ότι είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης και αυτό το οποίο οφείλουμε να κάνουμε σαν δήμος είναι να επικεντρωθούμε στις υποδομές. Βεβαίως δεν θα παραλείψουμε να δώσουμε την σημασία που πρέπει στο κοινωνικό κομμάτι, διότι ιδιαίτερα σήμερα ζούμε δυστυχώς τις επιπτώσεις αυτής της κρίσης. Παράλληλα θα δώσουμε μεγάλη σημασία στον τομέα της ανάπτυξης των υποδομών της πόλης υπάρχουν πολύ μεγάλες δυνατότητες και αυτά τα χρόνια θα τρέξουν κάποια πολύ σημαντικά χρηματοδοτικά προγράμματα όπως το καινούργιο εσπα των 500.000.000 €. Δεν είναι μικρό νούμερο και θα προσπαθήσουμε να σχεδιάσουμε έργα για τα οποία έργα θα πρέπει να έχουμε έτοιμες μελέτες στο συρτάρι για να μπορούμε να τα απορροφήσουμε

Ολόκληρη η συνέντευξη στο Go Hania που κυκλοφορεί.

zarpa.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook