Καταρρέει το χρηματιστήριο – Πάνω τα spreads | Τι μας κρύβουν;

καταρρέει-το-χρηματιστήριο-πάνω-τα-sprea-114459

xrimatistirioΣε ελεύθερη πτώση βρέθηκαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του χρηματιστηρίου με το κλίμα να επιδεινώνεται ραγδαία και την αγορά να διασπά βίαια καθοδικά το ψυχολογικό επίπεδο των 1.000 μονάδων, αλλά και τις 950 μονάδες, ενώ μέσω αρνητικού κλίματος και στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να σκαρφαλώνει πάνω από το 7% για πρώτη φορά από τον περασμένο Μάιο.

Η επιδείνωση του κλίματος στη χρηματιστηριακή αγορά και στην αγορά ομολόγων αποδίδεται από εγχώριους και διεθνείς αναλυτές στην έντονη ανησυχία των ξένων επενδυτών στα σχέδια εξόδου της Αθήνας από το πρόγραμμα διάσωσης, η οποία έρχεται να προστεθεί στο αυξημένο πολιτικό ρίσκο.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε σε νέα χαμηλά έτους και σε χαμηλά 13 μηνών, στις 948,21 μονάδες σημειώνοντας πτώση 5,70%.

Είναι το χαμηλότερο κλείσιμο από τη συνεδρίαση της 6ης Σεπτεμβρίου 2013 (939,34 μονάδες).

Ενδοσυνεδριακά η πτώση ξεπέρασε και το 6% με τον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη να υποχωρεί έως τις 943,60 μονάδες, όταν σημείωνε πτώση έως και 6,16%.

Από τις αρχές του έτους καταγράφει απώλειες σε ποσοστό 18,45%. Η αξία των συναλλαγών ήταν σημαντικά αυξημένη έναντι της προηγούμενης συνεδρίασης και ανήλθε στα 166,03 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 5,67%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 5,00%.

Ανεβαίνουν επικίνδυνα τα spreads

Την ίδια στιγμή ανεβαίνουν σε ανησυχητικό βαθμό οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, με αυτή του 10ετούς να ξεπερνά για πρώτη φορά από το Μάρτιο το ψυχολογικό όριο του 7% στον απόηχο του χθεσινού Eurogroup από όπου διαφάνηκε η επιφυλακτικότητα των Ευρωπαίων ηγετών απέναντι στην προοπτική πρόωρης εξόδου της Ελλάδας από το Μνημόνιο.

Ειδικότερα, η απόδοση των ελληνικών ομολόγων καταγράφει «άλμα» 38 μονάδων βάσης την Τρίτη, μετά την χθεσινή άνοδο 15 μ.β. διασπώντας για πρώτη φορά από τον φετινό Μάρτιο το «φράγμα» του 7%, στο 7,08% και διευρύνοντας το χάσμα από την απόδοση του γερμανικού ομολόγου βάσης bund (ήτοι το spread) στις 621 μονάδες βάσης. Σε ανάλογη τροχιά κινούνται και οι αποδόσεις των υπόλοιπων ελληνικών ομολόγων, με αυτήν του 3ετούς να ενισχύεται στο 4,21% και του 5ετούς στο 4,99%.

Καθησυχάζει η κυβέρνηση

Είναι απλώς νευρικότητα. Μια συμφωνία (για έξοδο από το μνημόνιο) μπορεί να ανατρέψει τα πάντα και θα τα ανατρέψει», σχολίασε κυβερνητικό στέλεχος αναφορικά με την άνοδο των ομολογιακών αποδόσεων.

Η άνοδος στην απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου πάνω από το 7% είναι μια «υπεραντίδραση» των αγορών που δεν επηρεάζει τα σχέδια της Αθήνας για πρόωρη έξοδο από το μνημόνιο με Ε.Ε. – ΔΝΤ στα τέλη του χρόνου, δήλωσαν δύο Έλληνες κυβερνητικοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με το Reuters.

«Είναι απλώς νευρικότητα. Μια συμφωνία (για έξοδο από το μνημόνιο) μπορεί να ανατρέψει τα πάντα και θα τα ανατρέψει», σχολίασε κυβερνητικό στέλεχος.

«Η κυβέρνηση έλαβε μόλις ψήφο εμπιστοσύνης, είναι μια σταθερή κυβέρνηση. Πρόκειται περί υπεραντίδρασης των αγορών.

Απέχουμε πολύ από το ρίσκο της αποσταθεροποίησης. Δεν επηρεάζει τον σχεδιασμό μας», τόνισε. Ο δεύτερος κυβερνητικός αξιωματούχος υπογράμμισε ότι η άνοδος των αποδόσεων οφείλεται στους χαμηλούς όγκους συναλλαγών σε μια ρηχή αγορά όπως η ελληνική.

real.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook