Κρήτη | Ένοπλοι ανάμεσα στους 700 μετανάστες του φορτηγού – πλοίου | Σε εξέλιξη

κρήτη-ένοπλοι-ανάμεσα-στους-700-μετανάσ-187414

metanastes-ierapetra

 

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, μεταξύ των επιβαινόντων βρίσκονται και ένοπλοι πέραν των παράτυπων μεταναστών

Ρυμουλκείται αυτή την ώρα το πλοίο με τους περίπου 700 παράνομους μετανάστες που εντοπίστηκε να πλέει ακυβέρνητο νοτιοανατολικά της Κρήτης το πρωί της Τρίτης. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, μεταξύ των επιβαινόντων βρίσκονται και ένοπλοι πέραν των παράτυπων μεταναστών.

Πιθανόντατα λόγω μηχανικής βλάβης, το φορτηγό πλοίο «Baris», με σημαία Κιριμπάτι, που μεταφέρει περίπου 500-700 μετανάστες, έμεινε ακυβέρνητο 60-70 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας Κρήτης.

Μετά από πολύωρη μάχη με τα κύματα, άντρες του πολεμικού ναυτικού της φρεγάτας ΥΔΡΑ που βρέθηκε στο σημείο κατόρθωσαν να προσεγγίσουν το πλοίο και να ξεκινήσουν τη διαδικασία ρυμούλκησης, ενώ στο σημείο πνέουν άνεμοι εντάσεως έως και 8 μποφόρ με κύματα ύψους 3 μέτρων

Από το αεροδρόμιο της Καρπάθου απογειώθηκε ελικόπτερο Super Puma της 384 ΜΕΔ, που είχε μετασταθμεύσει εκεί από τη Ρόδο και ήταν σε ετοιμότητα, προκειμένου να σπεύσει πάνω από το πλοίο και να κατεβάσει έναν από τους δύο διασώστες που μεταφέρει, ώστε να βοηθήσει να δέσουν τον κάβο κατά την προσπάθεια ρυμουλκήσεως του σκάφους που θα επιχειρηθεί.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, ο κυβερνήτης της φρεγάτας, σε συνεργασία και με τις αρμόδιες Αρχές, βλέποντας το πλοίο το οποίο είναι μεν ακυβέρνητο αλλά δεν έχει εισροή υδάτων και δεν κινδυνεύει προς το παρόν κανείς, σε συνδυασμό με τον τεράστιο αριθμό επιβαινόντων και τον κίνδυνο που υπάρχει να μεταφερθούν αυτοί στα παραπλέοντα πλοία με αυτές τις συνθήκες, αποφάσισε ότι ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος είναι η ρυμούλκηση του σκάφους προς την πλησιέστερη ασφαλή ακτή ή λιμένα, επιχείρηση που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Σε κατάσταση συναγερμού οι υγειονομικές Αρχές

Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί από τα ξημερώματα και οι υγειονομικές υπηρεσίες της Κρήτης, για την περίθαλψη των εκατοντάδων μεταναστών που επιβαίνουν στο πλοίο που έχει εκπέμψει σήμα κινδύνου.

Η επιφυλακή αφορά πρώτα απ’ όλα στον ιατρικό έλεγχο όλων των επιβαινόντων στο σκάφος πριν την αποβίβασή τους σε οποιοδήποτε σημείο αποφασιστεί να μεταφερθούν.

Όπως δήλωσε ο διοικητής της Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης Αντώνης Γρηγοράκης, από τη στιγμή που δεν είναι γνωστή η υπηκοότητα των ατόμων που επιβαίνουν στο σκάφος, κανείς δε θα αποβιβαστεί αν δε δοθεί το «πράσινο φως» από γιατρούς και λοιμωξιολόγους που θα κληθούν να διαχειριστούν το περιστατικό, εφόσον ολοκληρωθεί η επιχείρηση διάσωσης και οι μετανάστες φιλοξενηθούν στην Κρήτη.

Ζητείται συνδρομή

Και καθώς αφού φαίνεται ότι η επιχείρηση διάσωσης θα λάβει αίσιο πέρας, το θέμα είναι τι θα γίνει το «ανθρώπινο φορτίο» του φορτηγού, οι εκατοντάδες μετανάστες που βρίσκονται πάνω στο «Baris».

Ήδη υπάρχουν αντιδράσεις από την Ιεράπετρα και τη Σητεία, την ώρα που η Περιφέρεια Κρήτης ζήτησε τη συνδρομή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για να δοθεί αρωγή και φιλοξενία στους μετανάστες. Μάλιστα ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης είχε σχετική τηλεφωνική συνομιλία με την αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας Φώφη Γεννηματά.
Ο Σ. Τσόκας στην Κρήτη

Στο μεταξύ φθάνει στο νησί και ο γ.γ. του υπουργείου Δημόσιας Τάξης Σεραφείμ Τσόκας, προκειμένου να αναλάβει το συντονισμό των προσπαθειών φιλοξενίας των μεταναστών.

neakriti.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook