Κρήτη | Καταγγέλλουν «παράνομη και εκδικητική» απόλυση από τα Σούπερ Μάρκετ «Μαρινόπουλος»

κρήτη-καταγγέλλουν-παράνομη-και-εκδ-157338

supermarket-660_1Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου καταγγέλλει την εταιρία Μαρινόπουλος ΑΕ που την Τρίτη 19 Αυγούστου προχώρησε στην παράνομη και εκδικητική απόλυση συναδέλφου από το υποκατάστημα της Αλικαρνασσού (Στ. Καζαντζίδη).

Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:

«Η ΚΑΡΦΟΥΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, μετά τη εξαγορά των Σ/Μ Αρβανιτίδης με 149 καταστήματα και 1.100 εργαζομένους, τα ΛΑΡΙΣΑ με 41 καταστήματα και 640 εργαζόμενους φθάνοντας να απασχολεί μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων τους 17.000 εργαζόμενους και τα καταστήματα σε 1.200 πανελλαδικά αναδεικνύοντας την ως ηγετική δύναμη στο χώρο του λιανικού εμπορίου.

Όμως παρά την κερδοφορία και τις εξαγορές που έκανε δεν σταμάτησε την επίθεση στα δικαιώματα των εργαζόμενων :

Γενίκευσε την μερική απασχόληση και το ωρομίσθιο που αγγίζει πλέον το 70% στα καταστήματα με μισθούς που δεν ξεπερνούν τα 400 ευρώ.

Προχώρησε σε μειώσεις ωραρίων, έκλεισε δεκάδες καταστήματα, έκανε εκατοντάδες απολύσεις.

Προχώρησε σε ατομικές συμβάσεις με εργαζομένους στη διανομή φυλλαδίων, καταστρατηγώντας τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Εφάρμοσε τη μονομερή περικοπή των επιδομάτων στους μισθούς των εργαζομένων μειώνοντας τους από 50 έως και 200 ευρώ.

Αυτή είναι η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται, ανάπτυξη που στηρίζεται πάνω σε τσακισμένα δικαιώματα, ανάπτυξη που έχει ως μόνο στόχο την μεγαλύτερη αύξηση της κερδοφορίας τους.

Η Μαρινόπουλος ΑΕ θέλει τους εργαζομένους όμηρους της εκμετάλλευσης, του εκβιασμού της, θέλει μα μην σηκώνει κανείς κεφάλι για αυτό το λόγο απολύει αγωνιστές εργαζόμενους μέσα από τα καταστήματα όπως αυτό της Αλικαρνασσού.

Μάλιστα ο διευθυντής του εν λόγω καταστήματος δεν δίστασε να απειλήσει ευθέως το συνάδελφο λίγες ημέρες πριν την απεργία της Κυριακής 20 Ιουλίου, όταν τον άκουσε να υπερασπίζεται στους συναδέλφους του το θεσμό της Κυριακάτικης Αργίας.

Συνάδελφοι καμία επανάπαυση , κανένας εφησυχασμός .

Το προεδρείο του σωματείου μας άμεσα παραβρέθηκε στο υποκατάστημα, συνομίλησε με τους εργαζόμενους και απαίτησε από τη διεύθυνση την άμεση ανάκληση της απόλυσης δίνοντας διορία 48 ωρών στην εταιρία να συνετιστεί.

Συνάδελφοι καμία επανάπαυση , κανένας εφησυχασμός .

Καλούμε τους εργαζόμενους στην εταιρεία να συσπειρωθούν σαν μια γροθιά, οργανωμένοι στο επιχειρησιακό και στο κλαδικό σωματείο τους, μέσα σε κάθε κατάστημα, να απαντούν αμέσως στις απειλές, τις προκλήσεις και να δίνουν αγωνιστική απάντηση στους εκβιασμούς της μεγαλοεργοδοσίας.

Ξεκαθαρίζουμε στην εταιρία Μαρινόπουλος ΑΕ ότι η επίθεση στον εργαζόμενο που υπερασπίστηκε βασικά και θεμελιώδη εργατικά δικαιώματα, είναι επίθεση σε ολόκληρη την εργατική τάξη και θα πάρει την απάντηση της.

Απαιτούμε : Άμεση ανάκληση της απόλυσης του συναδέλφου.

Παλεύουμε για

  1. Επιστροφή όλων των παρακρατηθέντων από τους μισθούς και επαναφορά όλων των επιδομάτων που έχουν περικοπεί .
  2. Ακύρωση της επαίσχυντης συμφωνίας της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας και της εργοδοσίας που προβλέπει μειώσεις μισθών στους εργαζόμενους στα Σούπερ Μάρκετ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ .
  3. Υπογραφή επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης με 920 ευρώ κατώτερο μισθό .
  4. Κατάργηση ωρομίσθιου, μερικής απασχόλησης, μετατροπή όλων αυτών των συμβάσεων σε συμβάσεις αορίστου χρόνου.
  5. Σταθερή μόνιμη δουλειά για τους εργαζόμενους, ωράριο εργασίας 40ωρο-8ωρο-5θήμερο.

 

Πηγή : cretalive.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook