Κρήτη | Συνάντηση με τον υπουργό ζητούν οι κτηνοτρόφοι

κρήτη-συνάντηση-με-τον-υπουργό-ζητούν-164819

perifereia ktinotrofoiΟ Υφυπουργός εργασίας κ. Κεγκέρογλου και οι κυβερνητικοί βουλευτές κ. Αυγενάκης και Σενετάκης ανέλαβαν την πρωτοβουλία να κλείσουν συνάντηση με τον Υπουργό του ΥΠΑΑΤ στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Κρήτης, των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του νησιού και αντιπροσωπείας των Κτηνοτροφικών Συλλόγων Κρήτης, όπου θα τεθούν επί τάπητος τα ζητήματα όπως παραθέτονται στο υπόμνημα που έχει σταλεί στον Υπουργό.

Το αποτέλεσμα της συνάντησης αυτής θα κρίνει κατά πόσο οι Κτηνοτροφικοί σύλλογοι Κρήτης θα προγραμματίσουν ή όχι κινητοποιήσεις και δημόσιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Το υπόμνημα

Κύριε Υπουργέ,

η κτηνοτροφία της Κρήτης βιώνει την χειρότερη περίοδο της μεταπολιτευτικής περιόδου.  το υψηλό κόστος παράγωγης σε συνδυασμό  με την έλλειψη ρευστότητας της αγοράς και την μείωση της αγοραστικής δύναμης του καταναλωτή έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην προσπάθεια μας να σταθούμε με συνέπεια και να ανταποκριθούμε στις ανάγκες που προκύπτουν στην παραγωγική διαδικασία, που τόσο κόπο και ιδρώτα περικλείει μέσα της και τις 365 ημέρες του χρόνου.

Ένα σημαντικό στήριγμα-εργαλειο στην προσπάθεια μας αυτή και ειδικά την δύσκολη αυτή περίοδο της οικονομικής κρίσης,  είναι οι κοινοτικές ενισχύσεις. δυστυχώς όμως,  παρατηρούμε ότι χρόνο με το χρόνο κι αυτές,  μειώνονται δραματικά.

Την τελευταία πενταετία έχουν προκύψει σοβαρά προβλήματα με τα μετρά 211 και 212 (άξονας 2 του παα 2007-2013), την λεγόμενη και περιβόητη εξισωτική αποζημίωση. Η αδυναμία εύρεσης των απαραιτήτων κονδυλίων και το δαιδαλώδες νομικό-γραφειοκρατικο καθεστώς που διέπει τις υπουργικές αποφάσεις για την κατάθεση των δικαιολογητικών των υποψήφιων δικαιούχων, έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην καταβολή της. Επιπλέον, τα δυο τελευταία χρόνια έχει προκύψει και το σοβαρό πρόβλημα της μείωσης της επιλεξιμότητας των βοσκότοπων. πριν από περίπου ένα μηνά το υπουργείο με τον ΟΠΕΚΕΠΕ,  χωρίς καμία ενημέρωση προς τα συνεταιριστικά και συνδικαλιστικά όργανα των κτηνοτροφών, μείωσε εκ νέου την επιλεξιμοτητα των γαιών, με αποτέλεσμα να είμαστε όλοι μας σήμερα μάρτυρες τραγελαφικών καταστάσεων. Κτηνοτρόφοι με εκατοντάδες στρέμματα κτηνοτροφικής γης να βρίσκονται προ οδυνηρών εκπλήξεων,  επισκεπτόμενοι τα κατά τόπους γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ ανά την επικράτεια, ανακοινώνοντας τους οι υπάλληλοι ότι τα στρέμματα αυτά που κατέχουν, δεν κρίνονται ως επιλέξιμη γη για να τύχουν δικαιούχοι της εξισωτικής αποζημίωσης. Παράλληλα κινδυνεύουν να απενταχθούν και από αλλά προγράμματα  μετρά του ΕΣΕΕΑ (βιολογική κτηνοτροφία, αυτόχθονες φυλές,  αρ: 68 κ. α. ) που ενδεχομένως κάποιοι από αυτούς τους κτηνοτρόφους έχουν κριθεί δικαιούχοι.

Κύριε υπουργέ

Οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι Κρήτης σας καταθέτουμε σήμερα επιγραμματικά τις προτάσεις μας στα ζητήματα που αφορούν την εξισωτική αποζημίωση  και που  κατά τη γνώμη μας θα πρέπει να τύχουν των απαραιτήτων αλλαγών.

1. Επαναπροσδιορισμός της επιλεξιμότητας των κτηνοτροφικών εκτάσεων με την συμμέτοχη όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Υπουργείο, ΟΠΕΚΕΠΕ, συνεταιριστικά και συνδικαλιστικά όργανα κτηνοτροφών).

2. Κατάργηση του ποινολόγιου του συστήματος πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ (πολυετείς κυρώσεις, κυρώσεις πολλαπλής συμμόρφωσης, αχρεωστητα), για περιπτώσεις όπου αποδεδειγμένα δεν φέρει ευθύνη ο παραγωγός.

3. Αλλαγή του άρθρου 15 παράγραφος 3 της υπ αριθμ. 280947/1982/07-03-2008 ΚΥΑ, που αφορά τις καταγγελίες για αγροζημίες.

4. Επανεξέταση όλων των προϋποθέσεων που λειτουργούν ως προσκόμματα από πλευράς ΟΠΕΚΕΠΕ ώστε να μειωθούν οι δικαιούχοι προς πληρωμή παραγωγοί(λογαριασμοί ΔΕΗ, νερού, βεβαίωση σχολείου για τη φοίτηση των παιδιών, τιμολόγια αγοράς ηλεκτρονικών ενωτίων,  κ. α. ).

5. Να γίνουν δεκτές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ οι τροποποιήσεις στις δηλώσεις φόρου εισοδήματος για το οικονομικό έτος 2012, όπου παρατηρούνται λογιστικά λάθη λόγω της για πρώτη φορά ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης.

6. Κατάργηση κατ’ εξαίρεση για την Περιφέρεια Κρήτης του χιλιομετρικού ορίου των 50 χιλιόμετρων που εμποδίζει την ενεργοποίηση επιλέξιμης κτηνοτροφικής έκτασης για εκατοντάδες νομάδες κτηνοτρόφους

 Κύριε υπουργέ

Είμαστε σίγουροι ότι γνωρίζετε το θέμα μέχρι και την παραμικρή του λεπτομέρεια. Ευελπιστούμε ότι έχετε κατανοήσει πλήρως  την σοβαρότητα του και θα προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες και σε συνεννόηση μαζί μας,  να αποκατασταθούν όλα τα προβλήματα και οι αδικίες σε βάρος μας, σε βάρος των «φρουρών των Θερμοπυλών» που κάλλιστα μπορούμε να επαιρόμαστε ότι είμαστε οι Κρητικοί, οι Έλληνες κτηνοτρόφο!»

zarpa.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook