Κρήτη | Χάνουμε τη μάχη του λαδιού στις διεθνείς αγορές

κρήτη-χάνουμε-τη-μάχη-του-λαδιού-στις-219880

ladi«Φεύγουν» για το εξωτερικό χύμα. Η ετικέτα δεν αναφέρει πουθενά από πού προέρχονται… Εκατοντάδες τόνοι κρητικού ελαιολάδου διακινούνται στο εξωτερικό χωρίς φαίνεται πουθενά τόπος προέλευσης, με τις ποσότητες τυποποιημένου προϊόντος να μειώνονται δραματικά χρόνο με το χρόνο. Και ενώ η τιμή του ελαιολάδου φέτος είναι στα 3,10 ευρώ, στο 10% μόλις ανέρχεται η τυποποίηση. Με αυτό τον τρόπο η Κρήτη χάνει τη χρυσή ελαιοκομική χρονιά.

Η μη τυποποίηση του προϊόντος έχει κάνει μεγάλη ζημιά, με το κρητικό προϊόν να δίνει μία άνιση μάχη, προκειμένου να καταλάβει τη θέση που του αξίζει στα ράφια της διεθνούς αγοράς. Τα στοιχεία αποκαλυπτικά, καθώς μόλις το 10% του ελαιολάδου τυποποιείται στην Κρήτη, την ώρα που η τιμή ελαιολάδου έχει εκτοξευτεί στα 3,10 στην Ένωση Ηρακλείου τουλάχιστον, με την τιμή παραγωγού να έχει σημειώσει άνοδο 26% σε σχέση με πέρυσι.

Η Κρήτη – και η Ελλάδα – προσπαθεί να κερδίσει τη μάχη απέναντι στις πιέσεις που ασκούν οι αγορές της Ευρώπης, καθώς, ενώ ανεβαίνουν οι τιμές, αυξάνονται κατακόρυφα και οι ποσότητες που διακινούνται χύμα, με πολλούς εμπόρους να κρατούν απόθεμα περιμένοντας να ανεβεί η τιμή ακόμα περισσότερο.

Αποκαλυπτικά είναι τα νούμερα για την Ένωση Πεζών. Την ώρα που παλιά έδινε τυποποιημένο ελαιόλαδο 3.000 τόνους, φέτος κατρακύλησε στους 1.100 τόνους, κάτω από το μισό. Εντωμεταξύ, αρκετοί έμποροι έχουν κρατήσει τεράστια ποσότητα λαδιού σε ελαιουργεία και αποθήκες, περιμένοντας άνοδο της τιμής, πιέζοντας την ευρωπαϊκή αγορά (Ιταλία – Ισπανία) μιας και η ποσότητα και η ποιότητα φέτος είναι στα ύψη.

Την ώρα που η τιμή παραγωγού είναι αυξημένη κατά 26% σε σχέση με πέρυσι για το ελαιόλαδο στην Κρήτη και 21% στη χώρα, η Ελλάδα εμφανίζεται ανέτοιμη στην τυποποίηση, ενώ, καθώς ανεβαίνουν οι τιμές, αυξάνονται κατακόρυφα και οι ποσότητες που διακινούνται χύμα.

Η μάχη, ώστε το «χρυσό» προϊόν να καταλάβει τη θέση που του αξίζει στα διεθνή ράφια, είναι άνιση για το κρητικό ελαιόλαδο, με την Κρήτη να παραδίδεται άνευ όρων στην πίεση που ασκούν οι αγορές.

neakriti.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook