Κρήτη | Όταν οι γυναίκες έπλεναν τα ρούχα στο χέρι | Photos 

κρήτη-όταν-οι-γυναίκες-έπλεναν-τα-ρούχ-177977

arolithos660Ένα πάρα πολύ σπουδαίο κομμάτι των λαογραφικών τμημάτων του Αρόλιθου Κρήτης είναι τα δύο παραδοσιακά σπίτια τα οποία αναπαριστούν αγροτικές κατοικίες του 19ου αιώνα. Η αρχιτεκτονική και η διακόσμησή τους παραπέμπουν σε σπίτια που θα μπορούσε να συναντήσει κανείς σε ορεινές περιοχές της Κρήτης.

arolithos1Στο πρώτο σπίτι αναγνωρίζουμε τα βασικά χαρακτηριστικά ενός αγροτικού σπιτιού. Όλο το σπίτι είναι πετρόχτιστο, υπάρχουν μόνο δύο κάμαρες οι οποίες νοητά χωρίζονται σε επιμέρους δωμάτια όπου εξελίσσονται διαφορετικές δράσεις. Π.χ., στην πρώτη κάμαρα υπάρχει ο αργαλειός, ο καναπές (υποτυπώδες σαλόνι) και η κουζίνα.

Δίπλα υπάρχει το πατητήρι που γίνεται και κρεβάτι, ο οντάς για τα παιδιά, το κατώγι, και η φάτνη για τα ζώα. Στο σπίτι υπάρχει το τζάκι, ο σταμνοστάτης, τα πιθάρια του λαδιού και των σιτηρών, οι κασέλες για τα προικιά, τα αγροτικά εργαλεία και άλλα αντικείμενα που διακοσμούν τον χώρο.

arolithos2Το άλλο σπίτι θα μπορούσε να θεωρηθεί ως η κατοικία του προύχοντα του χωριού. Οι τοίχοι του είναι σοβατισμένοι, ενώ δεν υπάρχει καθόλου εντός του σπιτιού γωνία για τα ζώα ή αποθήκη.

arolithos3Το κρεβάτι είναι ξύλινο, ενώ έχουν κάνει την εμφάνισή τους οι φωτογραφίες και τα πιο λινά υφάσματα που διακοσμούν τους τοίχους και αποτελούν δείγμα αρχοντιάς.

arolithos4Χαρακτηριστικό γνώρισμα της αρχιτεκτονικής των σπιτιών είναι η καμάρα στο μέσο του σπιτιού, που χωρίζει και οριοθετεί το πόρτεγο από την κρεβατοκάμαρα και την κουζίνα. Το πόρτεγο είναι το σημερινό σαλόνι.

Τα δύο αυτά σπίτια χρησιμοποιούνται από το μουσείο ως χώροι επισκέψιμοι, εκθεσιακοί, αλλά επίσης και ως αίθουσες εφαρμογής βιωματικών δραστηριοτήτων. Εάν θέλετε να τα δείτε από κοντά, ζητήστε πληροφορίες στο 2810 821050 ή στείλτε email στο [email protected]

iefimerida.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook