Aυξάνεται η παρουσία του τοξικού λαγόψαρου στις θάλασσες της Κρήτης

aυξάνεται-η-παρουσία-του-τοξικού-λαγόψ-171573

lagopsaroΑνησυχούν οι επιστήμονες για την όλο και εντονότερη παρουσία του τοξικού λαγόψαρου στην Ανατολική Μεσόγειο, το οποίο μετά το 2005 κάνει τακτικά την εμφάνιση του στην Κρήτη.

Μια νέα διεθνής επιστημονική έρευνα, που μελέτησε τις επιπτώσεις του λαγόψαρου σε πάνω από 1.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής στην Ελλάδα και στην Τουρκία, αναφέρει πως το τροπικό αυτό ψάρι έχει «τρυπώσει» στην Ανατολική Μεσόγειο και αποτελεί όλο και μεγαλύτερη απειλή για τα θαλάσσια οικοσυστήματα όλης της Μεσογειακής λεκάνης, εφόσον συνεχιστεί η επέκτασή του, κάτι πολύ πιθανό να συμβεί λόγω της κλιματικής αλλαγής, που κάνει όλο και πιο ζεστά τα νερά του Αιγαίου και γενικότερα της Μεσογείου.

Οι ερευνητές που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό οικολογίας «Journal of Ecology», μελέτησαν την επίδραση δύο ειδών λαγόψαρου που έχουν κυριαρχήσει στα νερά του Αιγαίου, στα οποία διείσδυσαν μέσω της διώρυγας του Σουέζ.

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως «οι περιοχές με άφθονα λαγόψαρα έχουν πια μετατραπεί σε τελείως άγονες. Υπάρχει μια μείωση κατά 65% στα μεγάλα φύκη, 60% στις άλγες (είδος μικρότερου φυκιού) και στα ασπόνδυλα, καθώς και μια μείωση 40% στον συνολικό αριθμό των υπαρχόντων θαλασσίων ειδών».

Τα «δάση» φυκιών της ανατολικής Μεσογείου έχουν υποστεί μεγάλη αποψίλωση, σύμφωνα με την έρευνα. Η επίπτωση αυτή είναι ανησυχητική, επειδή η υποθαλάσσια βλάστηση παρέχει τροφή και καταφύγιο σε εκατοντάδες θαλάσσια είδη, επιτελώντας έναν ζωτικό ρόλο, ανάλογο με αυτόν των δασών της ξηράς.

Για την ιστορία να πούμε πως το 2005 έκαναν την εμφάνιση τους λαγόψαρα στα παράλια του Ηρακλείου και στη Γεωργιούπολη. Τον περασμένο Ιούλιο μικρά παιδιά που ψάρευαν στην παραλία της Αμμουδάρας, στον Άγιο Νικόλαο, εντόπισαν νεκρό ένα μεγάλο λαγόψαρο. Να θυμίσουμε εξάλλου πως το Δεκέμβρη του 2013 μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο πέντε Ουκρανοί ναυτικοί που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις έφαγαν λαγόψαρο.

Το λαγόψαρο φέρει το σώματα του μια επικίνδυνη τοξίνη, με μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στις ωοθήκες, το συκώτι, το έντερο και το δέρμα ενώ η τοξικότητα ποικίλει ανάλογα με το στάδιο αναπαραγωγής του ψαριού. Μάλιστα η τοξίνη αυτή είναι θερμοάντοχη και δεν καταστέφεται με το κανονικό μαγείρεμα.

ekriti.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook