«Κωμωδία, τραγωδία μονόπρακτη» του Νίκου Καζαντζάκη | Θεατρική παράσταση στο θέατρο Δημ. Βλησίδη

κωμωδία-τραγωδία-μονόπρακτη-του-νί-179568

logoΗ Πολιτιστική Εταιρία Κρήτης παρουσιάζει την ομάδα ΑΝΙΒΑΡΟ στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη «Κωμωδία, τραγωδία μονόπρακτη». Πρόκειται γα ένα άγνωστο έργο του μεγάλου μας συγγραφέα το οποίο παρουσιάζεται στα Χανιά, τη Δευτέρα 27 Οκτωβρίου στις 21.00 στο θέατρο Δημήτρης Βλησίδης σε σκηνοθεσία Μανώλη Σειραγάκη.

Η παράσταση πραγματοποιείται στα πλαίσια το 4ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Ιεράπετρας το οποίο ξεκίνησε με τη συμμετοχή επτά ομάδων από  την Ελλάδα και την Κύπρο.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον για τα Χανιά παρουσιάζει η συμμετοχή της ομάδας Αντίβαρο που δημιουργήθηκε το Μάη του 2013 στο Ρέθυμνο και εντυπωσίασε τον περασμένο Φεβρουάριο με την επιλογή ενός ξεχασμένου ανέκδοτου έργου του Νίκου Καζαντζάκη  που κανένας ελληνικός θίασος δεν είχε μέχρι φέτος ανεβάσει. Το ιδιότυπο έργο του μεγάλου Κρητικού, γραμμένο γύρω στα 1908, λέγεται «Κωμωδία, τραγωδία μονόπρακτη». Ήδη από τον τίτλο παίρνουμε μια γεύση για την ιδιαίτερη γραφή του επαναστάτη συγγραφέα.

Η Ομάδα ΑΝΤΙΒΑΡΟ, που συστεγάζει ερασιτέχνες και επαγγελματίες ηθοποιούς, διαγωνίζεται την Τρίτη 21 Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία προγραμματίζεται και εκδήλωση προς τιμή του κριτικού θεάτρου Κώστα Γεωργουσόπουλου. Η Ομάδα έχει προγραμματίσει παράσταση με το ίδιο έργο και στα Χανιά, στο θέατρο Δημήτρης Βλησίδης την Δευτέρα 27 Οκτωβρίου στις 9 ακριβώς.

Το έργο ανέβηκε φέτος το Μάιο για πρώτη φορά και στο Λονδίνο στο θέατρο Sadler’s Wells από τον αγγλικό θίασο The Canter Crew. Δύσκολα μπορεί κανείς να σκεφτεί κολακευτικότερο σχόλιο για την ελληνική παράσταση από το γεγονός ότι ο Άγγλος σκηνοθέτης Stephen Oswald πληροφορήθηκε την παράλληλη δουλειά της ομάδας Αντίβαρο, αναζήτησε επαφή μαζί της και κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση σε σχετικές φωτογραφίες. Η παράσταση ανεβαίνει με πρωτότυπη μουσική του Στέλιου Ζουμαδάκη, χορογραφίες της Ειρήνης Μοσχάκη, φωτισμούς του Γιώργου Πριναράκη και σκηνοθεσία του Μανώλη Σειραγάκη. Παίζουν επίσης Σπύρος Αλυσανδράτος, Κατερίνα Απλαδά, Δημήτρης Βαρελάς, Στέλιος Ζουμαδάκης, Ευθύμης Καρουζάκης, Βασιλική Μάρκου, Ειρήνη Μοσχάκη, Γιώργος Σηφακάκης, Βασίλης Σταματάκης, Γιάννης Χατζηβασιλείου.

Το πρωτοποριακό έργο του Καζαντζάκη θεωρείται το πιο μοντέρνο θεατρικό που έχει βγει από τη γραφίδα του. Γραμμένο την περίοδο που ήταν ακόμα φοιτητής, συγγενεύει φανερά με κομβικά έργα της ευρωπαϊκής θεατρικής πρωτοπορίας όπως, χαρακτηριστικά, με το Κεκλεισμένων των Θυρών του Ζαν Πωλ Σαρτρ και με το Περιμένοντας τον Γκοντό του Σάμιουελ Μπέκετ. Σημαντική διαφορά, ωστόσο, αποτελεί το γεγονός ότι το έργο του κρητικού στοχαστή και δραματογράφου είναι γραμμένο μερικές δεκαετίες νωρίτερα από τα αντίστοιχα των δυο ευρωπαίων ομοτέχνων του. Μια ακόμα ιδιοτυπία της Κωμωδίας είναι ότι σε σχέση με τα υπόλοιπα θεατρικά του Καζαντζάκη λείπει το μέγεθος και η χαρακτηριστική του πληθωρικότητα. Το έργο είναι ένα σύντομο μονόπρακτο (η παράσταση διαρκεί 50΄) μέσα στη σύντομη διάρκεια του οποίου ο Καζαντζάκης καταφέρνει να δώσει συμπυκνωμένες αλλά απόλυτα κατανοητές μερικές από τις βασικότερες φιλοσοφικές του θέσεις, από κείνες που του έδωσαν μια τόσο ξεχωριστή θέση στα παγκόσμια γράμματα.

Η παράσταση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Παράρτημα Χανίων της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη και  με την Ευγενική Χορηγία των Εκδόσεων Καζαντζάκη.

zarpa.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook