Μία ώρα κράτησε η εκεχειρία | Πάνω από 50 νεκροί στη Γάζα

μία-ώρα-κράτησε-η-εκεχειρία-πάνω-από-50-ν-159269

gaza2Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα τον τερματισμό της τριήμερης εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας μετά την πιθανή απαγωγή ενός στρατιώτη στον παλαιστινιακό θύλακα και πρόσθεσε ότι διεξάγονται ήδη επιχειρήσεις στο πεδίο.

Όταν ρωτήθηκε αν τερματίστηκε η εκεχειρία, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Πίτερ Λέρνερ απάντησε: «Ναι. Συνεχίζουμε τις επιχειρήσεις μας στο πεδίο».

Ο αριθμός των Παλαιστινίων οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους όταν ισραηλινές δυνάμεις σφυροκόπησαν με πυροβόλα το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας αυξήθηκε σε 50, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας στον παλαιστινιακό αυτό θύλακα.

Ο Μέντατ Αμπάς, διευθυντής στο υπουργείο Υγείας, δήλωσε πως «πάνω από 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 220 τραυματίστηκαν στη Ράφα».

Ο στρατός αποκάλυψε επίσης την ταυτότητα του στρατιώτη ο οποίος χωρίς αμφιβολία αιχμαλωτίστηκε. Ανέφερε ότι πρόκειται για τον Χαντάρ Γκόλντιν, έναν ανθυπολοχαγό 23 ετών που κατάγεται από την πόλη Κφαρ Σάμπα βόρεια του Τελ Αβίβ.

Η Αίγυπτος ανακοίνωσε στους παλαιστίνιους αξιωματούχος ότι αναβάλλει τις συνομιλίες με το Ισραήλ που ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσουν σήμερα στο Κάιρο με στόχο την επίτευξης οριστικής εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, αφού το εβραϊκό κράτος την ενημέρωσε για την πιθανή απαγωγή ενός ισραηλινού στρατιώτη, σύμφωνα με αξιωματούχο του Ισλαμικού Τζιχάντ.

Το Ισραήλ κατηγόρησε τη Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις για την παραβίαση της εκεχειρίας που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ και του ΟΗΕ, χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις, ενώ τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά ισραηλινών στρατιωτών στην περιοχή της Ράφα.

Ωστόσο, για πρώτη φορά, από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας, και οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει τη νύκτα για την εφαρμογή της ανθρωπιστικής εκεχειρίας για 72 ώρες, η οποία θα συνοδευόταν από την έναρξη διαπραγματεύσεων στο Κάιρο.

Δύο ώρες μετά την εφαρμογή της εκεχειρίας, οι σειρήνες ήχησαν στο Ισραήλ προειδοποιώντας για την εκτόξευση ρουκετών κοντά στη Ράφα, ενώ το ισραηλινό πυροβολικό απάντησε στα πυρά τις Χαμάς.

Προειδοποιήσεις Κέρι

Ανακοινώνοντας τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι είχε προειδοποιήσει ότι ο ισραηλινός στρατός θα συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις πίσω από τις γραμμές του, ενώ η Χαμάς διαβεβαίωσε ότι θα απαντούσε σε κάθε ισραηλινή επίθεση.

Η 72ωρη εκεχειρία ήταν η πιο φιλόδοξη μέχρι στιγμής προσπάθεια για τον τερματισμό των συγκρούσεων που ξεκίνησαν πριν από τουλάχιστον τρεις εβδομάδες.

«Καλούμε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση μέχρι να ξεκινήσει η ανθρωπιστική αυτή εκεχειρία και να τηρήσουν πλήρως τις δεσμεύσεις τους στη διάρκειά της.

Αυτή η εκεχειρία είναι για τους αθώους αμάχους μία πολύ αναγκαία διακοπή από τη βία», είπαν οι Κέρι και Μπαν, νωρίτερα με τη συμφωνία της εκεχειρίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους, οι χερσαίες δυνάμεις θα παραμείνουν στην περιοχή στη διάρκεια της εκεχειρίας.

Λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση της εκεχειρίας, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, αντιμέτωπος με τις διεθνείς επικρίσεις για τον αυξανόμενο αριθμό των νεκρών αμάχων στη Γάζα, δήλωσε ότι δεν θα δεχτεί καμία εκεχειρία που θα σταματούσε το Ισραήλ από την ολοκλήρωση της επιχείρησης καταστροφής των σηράγγων της Χαμάς.

Αργότερα, αξιωματούχος στο γραφείο του Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ αποδέχτηκε την πρόταση των ΗΠΑ και ΟΗΕ, ενώ εκπρόσωπος της Χαμάς είπε ότι όλες οι παλαιστινιακές οργανώσεις θα τηρήσουν την εκεχειρία.

Την ίδια ώρα, αντιπροσωπείες από την ισραηλινή και την παλαιστινιακή πλευρά αναμενότα να μεταβούν στο Κάιρο όπου θα είχαν ξεχωριστές διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη μία εκεχειρίας διαρκείας, ανέφερε η ανακοίνωση.

«Αυτοσυγκράτηση» προτείνει ο Λευκός Οίκος

Οι νεκροί πλέον ξεπερνούν τους 1.400. Περισσότεροι από 236.000 είναι οι κάτοικοι της Γάζας που αναζητούν καταφύγιο σε κτίρια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Ούτε σε αυτές τις εγκαταστάσεις ωστόσο δεν αισθάνονται ασφαλείς από τις εναέριες επιθέσεις των ισραηλινών.

ΗΠΑ: Απαράδεκτος ο βομβαρδισμός του σχολείου του ΟΗΕ

Την ίδια ώρα, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυσε για μία ακόμη φορά ότι η χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας θα σταματήσει μόνο όταν καταστραφούν όλες οι σήραγγες που οδηγούν στο Ισραήλ. Ο στρατός μάλιστα έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με δώδεκα παραδείγματα επιθέσεων της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος.

 

real.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook