Ξεγυριστή κλωτσιά στην κυβέρνηση Σαμαρά έδωσε η Μέρκελ

ξεγυριστή-κλωτσιά-στην-κυβέρνηση-σαμ-171649

samaras_merkelΤσιμουδιά για το χρέος από την Γερμανίδα Καγκελάριο. Σε αντίθεση με το κλίμα που καλλιεργούσε όλο τον προηγούμενο χρόνο η κυβέρνηση.

Όπως όλα δείχνουν πηγαίνουμε φουλ για εκλογές. Ακολουθεί το ρεπορτάζ της Μαρίνας Μάνη για την συνέντευξη Τύπου Σαμαρά-Μέρκελ:

Στα αναμενόμενα μονοπάτια βάδισαν (δημοσίως) ο Αντώνης Σαμαράς και η Angela Merkel, μετά την μίας ώρας συνάντηση που είχαν στο Βερολίνο:

Η Γερμανίδα Καγκελάριος μίλησε με θερμά λόγια για τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και τις θυσίες του λαού, απέφυγε ωστόσο επιμελώς να δώσει στίγμα για την έκβαση της τελικής αξιολόγησης της τρόικας και για τη λύση που θα δοθεί στο χρέος.

Επίσης, παρότι δέχθηκε σχετική δημοσιογραφική ερώτηση στη διάρκεια της μίνι συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε, απέφυγε να αναφερθεί στο θέμα της κυβερνητικής σταθερότητας και των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα: “Μιλήσαμε με τον πρωθυπουργό για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα, προφανώς μόνο επιτυχίες υπάρχουν, τίποτ’ άλλο», ήταν η λιτή απάντηση που έδωσε.

Η Merkel παρέπεμψε πολλές φορές στην επικείμενη αξιολόγηση από την τρόικα, ενώ στις ερωτήσεις για «βοήθεια» του Βερολίνου παρέπεμψε στη γερμανική δανειοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για ενίσχυση της ρευστότητας, στο έργο της task force και στην ανάδειξη της προόδου που έχει πετύχει η χώρα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

  • Δώστε ανάσες, μη δώσετε νέο δάνειο

Ο πρωθυπουργός, δείχνοντας να επιλέγει με προσοχή τις λέξεις, ανέδειξε τις επιτυχίες που σημειώθηκαν από το 2012 και μετά, δηλαδή για τα πρωτογενή πλεονάσματα «ένα χρόνο νωρίτερα του προβλεπομένου», για την έξοδο στις αγορές «δύο χρόνια νωρίτερα», για την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και για την αργή αλλά σταθερή μείωση της ανεργίας «που όμως παραμένει ακόμη υψηλή κυρίως στους νέους».

Για να θέσει (και) επισήμως το αίτημα προς τους εταίρους: όχι νέο πακέτο βοήθειας – χρειαζόμαστε ανάσες, ειδικά φοροελαφρύνσεις («πετύχαμε πολλά σε συνθήκες ύφεσης, μπορούμε περισσόρερα σε συνθήκες ανάπτυξης») και τελική ρύθμιση για τη βιωσιμότητα του χρέους «μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση στα τέλη του 2014 και τα stress tests των τραπεζών» ώστε να ξεκινήσουν οι επενδύσεις.

Σε σχετική ερώτηση ωστόσο για κάτι πιο συγκεκριμένου περί του χρέους, απάντησε: «είναι νωρίς να πω κάτι συγκεκριμένο».

Χαρακτήρισε πάντως «επιτυχία» την έξοδο του ΔΝΤ από το πρόγραμμα πριν το κανονικό χρονοδιάγραμμα (σ.σ. συντομότερα από την άνοιξη του 2016) λέγοντας ότι μία τέτοια εξέλιξη δεν θα σημαίνει «βελούδινο διαζύγιο» αλλά απόδειξη ότι η χώρα μπορεί να σταθεί στα πόδια της.

  • Γεωστρατηγικός ρόλος και κοιτάσματα

Ο κ. Σαμαράς ανέδειξε -όπως επίσης αναμενόταν- το γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας λόγω της αποσταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής, αλλά και την παρουσία της στον (ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος) ενεργειακό τομέα, με τους αγωγούς και τα αποθέματά της σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook