Οι άστεγοι των Χανίων… Η σκληρή πραγματικότητα που σοκάρει

οι-άστεγοι-των-χανίων-η-σκληρή-πραγμα-100347

astegos

Την ημέρα μπορεί να μην τους «βλέπει» κανείς. Μπορεί κανείς να μην γνωρίζει το δράμα τους, ακόμα και αν στέκονται ακριβώς δίπλα μας. Κι όμως υπάρχουν. Όσο και αν δεν θέλουμε να το πιστέψουμε και παρά τις δηλώσεις κατά καιρούς δημοσίων πρόσωπων που μέσα από την βολή τους ίσως δεν τους έβλεπαν, η ακόμα χειρότερα αρνούνταν να τους δουν και στα Χανιά λοιπόν, υπάρχουν άστεγοι.

Τα στοιχεία από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Χανίων και συγκεκριμένα από τον ΔΟΚΟΙΠΠ, είναι αδιάψευστος μάρτυρας πως και στην πόλη μας υπάρχουν άνθρωποι που περνούν τα βράδια τους σε παγκάκια, σε απάνεμα σημεία ή όπου βρουν.

Όπως είπε στο zarpa.gr ο νέος πρόεδρος του ΔΟΚΟΙΠΠ κ. Μιχάλης Βλαχάκης, από τον δήμο Χανίων έχουν από τις αρχές του Οκτωβρίου ξεκινήσει προσπάθειες με συλλογή στοιχείων από ευαισθητοποιημένους φορείς και συλλογικότητες της πόλης για τους αστέγους που ζουν στα Χανιά.

Συγκεκριμένα έχουν ζητηθεί στοιχεία από την Εκκλησία, από το Κοινωνικό Στέκι Μεταναστών και την Κοινωνική Κουζίνα, το Κύτταρο της Χαλέπας, τα ΚΑΠΗ, το Κέντρο Ψυχικής Υγείας και το Κέντρο Κοινωνικής Μέριμνας, προκειμένου να υπάρξουν μια καταγραφή οικογενειών και ατόμων που αντιμετωπίζουν ή ενδεχομένως αντιμετωπίσουν πρόβλημα στέγης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει έως τώρα ο δήμος Χανίων συνολικά στα Χανιά έχουν διαπιστωθεί περίπου 190 περιπτώσεις ατόμων και οικογενειών που μπορούν να χαρακτηριστούν ως άστεγοι ή εν δυνάμει άστεγοι.

Αυτά τα στοιχεία τα οποία έχει συλλέξει ο ΔΟΚΟΙΠΠ θα αξιολογηθούν με κοινωνική έρευνα, από τις αρμόδιες κοινωνικές υπηρεσίες, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιες είναι οι περιπτώσεις που όντως αφορούν άτομα με πρόβλημα στέγασης.

Ο κ. Βλαχάκης τόνισε στο zarpa.gr, ότι αυτές τις ημέρες έχει προκηρυχτεί  πρόγραμμα από το κοινωνικό πλεόνασμα, από το υπουργείο εργασίας για την κοινωνική στέγαση και επανένταξη 1200 αστέγων από όλη την Ελλάδα για το οποίο ο ΔΟΚΟΙΠΠ έχει καταθέσει άρτια και εμπρόθεσμη πρόταση και περιμένει ην αξιολόγηση και την ένταξη του στο παραπάνω πρόγραμμα.

Σημειώνεται επίσης πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα προβλέπει και επιδότηση για ανακαίνιση κατοικίας με το ποσό των 3.600 ευρώ και αφορά καταλύματα με νόμιμους ιδιοκτήτες τα οποία ήδη χρησιμοποιούνται και τα οποία όμως δεν πληρούν συνθήκες για αξιοπρεπή διαβίωση.

Τέλος ο κ. Βλαχάκης σημείωσε πως όποιος συνάνθρωπος μας  αντιμετωπίζει πρόβλημα στέγης και απευθυνθεί στο δήμο Χανίων οι αρμόδιες υπηρεσίες θα βρουν λύση.

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως πως μόνο ντροπή θα πρέπει να θεωρείται για τον πολιτισμό μιας κοινωνίας η ύπαρξη ακόμη και ενός συνανθρώπου μας που αναγκάζεται να «ζει» τέτοιες σε συνθήκες εξαθλίωσης.

Κι όμως…

Η Ελλάδα στο βωμό της «δημοσιονομικής προσαρμογής» θυσίασε τον πολιτισμό της.

Ανδρέας Γερακάκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook