Οι παγίδες της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων | Δες εδώ

οι-παγίδες-της-ρύθμισης-των-ληξιπρόθε-146731

eforia_aftodioikisiΑπό τα μέσα Νοεμβρίου, όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία ή τα ασφαλιστικά Ταμεία θα μπορούν να κάνουν αίτηση για να υπαχθούν σε ρύθμιση, μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής που σχεδιάζεται να τεθεί σε λειτουργία τότε. Ομως, η επιλογή των δόσεων πρέπει να γίνει με προσοχή.

Οι δόσεις δεν είναι άτοκες, ενώ όσο περισσότερες επιλέξει κανείς προκειμένου να αποπληρώσει την οφειλή, τόσο μειώνονται οι εκπτώσεις των προσαυξήσεων. Ετσι, οι φορολογούμενοι καλούνται να «ζυγίσουν» αρκετές παραμέτρους προκειμένου να καταλήξουν στον «τύπο» ρύθμισης στον οποίο θα ενταχθούν.

Η ρύθμιση δίνει πολλές εναλλακτικές. Από εφάπαξ εξόφληση της οφειλής με πλήρη διαγραφή των προσαυξήσεων έως 72 δόσεις με μείωση προσαυξήσεων κατά 30% ή 100 δόσεις με μείωση προσαυξήσεων 20%. Ενδιάμεσα υπάρχουν επιλογές 24 μηνιαίων δόσεων με διαγραφή προσαυξήσεων 80%, 36 δόσεων με διαγραφή 70%, 48 δόσεων με 60% μείωση προσαυξήσεων ή 60 δόσεων με σβήσιμο των μισών προσαυξήσεων (50%).

Τι συμφέρει λοιπόν τον φορολογούμενο; Σε σχετικό δημοσίευμα, τα «Νέα» παραθέτουν κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα. Ετσι, αν κάποιος χρωστά 10.000 ευρώ, από τα οποία τα 7.000 αποτελούν αρχική οφειλή και τα υπόλοιπα 3.000 προσαυξήσεις:

  • Αν επιλέξει τις 100 δόσεις, σβήνει το 20% των προσαυξήσεων, επομένως τα 10.000 ευρώ περιορίζονται σε 9.400 και η μηνιαία δόση θεωρητικά είναι 94 ευρώ. Σε αυτά όμως πρέπει να προστεθεί η ετήσια προσαύξηση 4,56%, οπότε η μηνιαία δόση αυξάνεται στα 113,17 ευρώ και ύστερα από οχτώ χρόνια και τρεις μήνες για τα 9.400 ευρώ θα έχει πληρώσει 11.317.
  • Αν επιλέξει τις 48 δόσεις, στα 3.000 ευρώ των προσαυξήσεων η μείωση είναι 60% (1.800 ευρώ), επομένως τα 10.000 της συνολικής οφειλής περιορίζονται σε 8.200. για τέσσερα χρόνια θα πρέπει να πληρώνει 187,21 ευρώ το μήνα. Στο τέλος για τα 8.200 θα έχει πληρώσει 8.986 ευρώ.

Πέρα όμως από τον αριθμό των δόσεων, τις προσαυξήσεις και το επιτόκιο, όσοι επιλέξουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι:

  • Για να διατηρήσουν τη ρύθμιση πρέπει να τελούν φορολογικά ενήμεροι σε όλη τη διάρκειά της
  • Ακόμη και εντός ρύθμισης, οι συμψηφισμοί με επιστροφές φόρων θα συνεχιστούν. Θα γίνονται αυτόματα στο τμήμα που αφορά το 1/7 του ποσού της ρυθμισμένης οφειλής που απομένει για εξόφληση. Επίσης η φορολογική διοίκηση διατηρεί το δικαίωμα να κατάσχει από χέρια τρίτου ποσό που πρόκειται να καταβάλει στον οφειλέτη, επίσης, στο 1/7 της οφειλής που υπολείπεται.
  • Αν δεν καταβληθεί μία δόση στην ώρα της, ο φορολογούμενος χάνει τη ρύθμιση και είναι αυτόματα εκτεθειμένος σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων. Μετά από το εξάμηνο, ο φορολογούμενος δεν χάνει τη ρύθμιση αν δεν καταβάλει εμπρόθεσμα μέχρι δύο δόσεις ανά έτος ή μία δόση ανά έτος για έως δύο μήνες. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει έξτρα προσαύξηση 2%.
  • Αν κάποιος χάσει τη ρύθμιση για λόγους ανωτέρας βίας μπορεί να ξαναμπεί, αφού δώσει εξηγήσεις, μόνο μία φορά.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook