Πλημμύρισαν κόσμο οι Βουκολιές | Χιλιάδες Χανιώτες στο παζάρι της Μεγάλης Παρασκευής

πλημμύρισαν-κόσμο-οι-βουκολιές-χιλιά-139549

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΟύτε η βροχή δεν φόβισε τους εκατοντάδες Χανιώτες που για μια ακόμη χρονιά, πλημμύρισαν σήμερα το πρωί τις Βουκολιές για να επισκεφθούν το τοπικό παζάρι.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΈνα έθιμο που έχει τις ρίζες του περίπου 160 χρόνια πίσω και που αποτελεί τόπο συνάντησης αλλά και αγορών για την ημέρα την ημέρα του Πάσχα.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΤο παραδοσιακό παζάρι των Βουκολιών έχει την δική του ιστορία. Οι Βουκολιές, πριν και μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν το εμπορικό κέντρο της κεντρικής και ανατολικής Κισάμου και μέρος του κεντρικού Σελίνου.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΗ περιοχή, καθώς ήταν γεωργοκτηνοτροφική, συγκέντρωνε κόσμο για πώληση και ανταλλαγή προϊόντων.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΈνα παζάρι, ένας τόπος δηλαδή δημόσιας αγοράς, το μοναδικό ίσως στην Κρήτη, που ξεκίνησε τον καιρό της Τουρκοκρατίας.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΤο παζάρι των Βουκολιών, τα παλαιότερα χρόνια, ήταν ένας από τους κυριότερους χώρους για οικονομικές συναλλαγές και κοινωνικές σχέσεις και λειτουργούσε κάθε Σάββατο.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΟι ημέρες που το παζάρι έφθανε στο αποκορύφωμά του ήταν την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου και την Μεγάλη Παρασκευή κατά την οποία μάλιστα γίνονταν και τα συνοικέσια και για αυτό, κατέβαιναν κορίτσια στις Βουκολιές από τα γύρω χωριά.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΣτα χρόνια της άνθισής του καταλάμβανε όλη τη σημερινή πλατεία των Βουκολιών. Το εμπόριο ζώων, είναι αυτό που κυριαρχούσε από παλιά.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΟι κτηνοτρόφοι έφερναν ολόκληρα κοπάδια από πρόβατα, κατσίκια και βόδια, που σφάζονταν ή πουλιούνταν εκεί.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΗ ατμόσφαιρα θύμιζε γιορτή και ήταν μια ευκαιρία για φίλους και συγγενείς να ξαναβρεθούν, αφού, καθώς δεν υπήρχαν ξενοδοχεία, όσοι έρχονταν για το παζάρι αναγκάζονταν να καταλύουν σε φιλικά και συγγενικά σπίτια.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΠαραμονή του παζαριού στήνονταν υπαίθριες ταβέρνες που τηγάνιζαν ψάρια, πατάτες και έψηναν κρέας.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΤη Μεγάλη Παρασκευή καταναλώνονταν πολλοί χοχλιοί (σαλιγκάρια) και σαρακοστιανά και πωλούνταν πάνω από χίλια ζώα.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΤο παρόν σήμερα έδωσαν το παζάρι, εκτός φυσικά από το πλήθος των Χανιωτών,  βουλευτές των Χανίων και συγκεκριμένα οι κ.κ Βολουδάκης και Μαρκογιαννάκης, ο νυν και υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Βουλγαράκης, οι επίσης υποψήφιοι Αντιπεριφερειάρχες κ.κ Αγοραστάκης, Σταματάκης, Μαρινάκης, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ κ. Γ .Νταγκουνάκης, ο νυν και υποψήφιος δήμαρχος Πλατανιά κ. Μαλανδράκης, και οι επίσης υποψήφιοι δήμαρχοι Πλατανιά κ.κ. Ντουντουλάκης και Μ. Νταγκουνάκης

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΤην ευθύνη της οργάνωσης και λειτουργίας του παζαριού είχε και φέτος δήμος Πλατανιά.

 

zarpa.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook