Ποιο είναι το πιο επικίνδυνο τσιγάρο της ημέρας;

ποιο-είναι-το-πιο-επικίνδυνο-τσιγάρο-τ-288010

Το πρώτο είναι μάλλον πιο επικίνδυνο λένε οι ειδικοί, αφού όσο πιο νωρίς το πρωί κάνει κάποιος το πρώτο τσιγάρο της ημέρας, τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες να εκδηλώσει καρκίνο στον πνεύμονα, υποστηρίζουν αμερικανικοί επιστήμονες.

Η σχετική δημοσίευση έγινε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the National Cancer Institute από την ερευνητική ομάδα του Εθνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ. Οι ειδικοί ρώτησαν πάνω από 3.200 καπνιστές από τις ΗΠΑ και την Ιταλία τόσο για τις συνήθειες καπνίσματος, αλλά και πότε έκαναν το πρώτο τσιγάρο της ημέρας.

Όπως υποστηρίζει η ερευνητική ομάδα όσοι ξεκινάνε το κάπνισμα μέσα σε μια ώρα από τη στιγμή που ξυπνούν, διατρέχουν πιο αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του πνεύμονα, σε σχέση με εκείνους που ξεκινούν το κάπνισμα πιο μετά.

Οι επιστήμονες, προτού καταλήξουν στα παραπάνω συμπεράσματα, συνυπολόγισαν και διάφορούς άλλους παράγοντες κινδύνου που παίζουν ρόλο (ρυθμός καπνίσματος, διάστημα που ήταν καπνιστές οι εθελοντές κτλ). Η σύνδεση μεταξύ εκδήλωσης καρκίνου και ώρας του πρώτου τσιγάρου ήταν πιο έντονη στους ενεργούς καπνιστές, από ο,τι στους πρώην. Επιπλέον δεν φάνηκε οι επιπτώσεις αυτές να διαφέρουν μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν πάντως πως θα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω το συγκεκριμένο ζήτημα και συμβουλεύουν μέχρι τότε να μεσολαβεί κάποιο διάστημα από την ώρα αφύπνισης μέχρι το πρώτο τσιγάρο, εννοείται αν δεν μπορεί κανείς να διακόψει τελείως το κάπνισμα.

Σύμφωνα με άλλη έρευνα τώρα επτά στους δέκα έλληνες καπνιστές ανάβουν τσιγάρο μόλις ξυπνήσουν, και αυτή η συνήθεια είναι ένα σημάδι που υποδηλώνει έντονη εξάρτηση από τη νικοτίνη. Τα ευρήματα αυτά προέκυψαν από έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και το τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η έρευνα αποτελεί μέρος της Παγκόσμιας Μελέτης Ενηλίκων για το κάπνισμα και πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα τη χρονιά που μας πέρασε. Σε αυτή συμμετείχαν 6.600 νοικοκυριά και ένα άτομο από κάθε οικογένεια

okoursaros.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook