Πόσο κοστίζει ο πολιτικός γάμος στα Χανιά;

πόσο-κοστίζει-ο-πολιτικός-γάμος-στα-χα-179025

politikos_gamosΑν και θα έπρεπε να κοστίζει μόλις 15 ευρώ, όσο δηλαδή και το παράβολο που επιβάλλει ο νόμος και το οποίο καταβάλλεται στην εφορία, κάθε δήμος έχει τις δικές του… τιμές. Ωστόσο, ο δήμος Χανίων θεωρείται από τους πιο φθηνούς για το ζευγάρι που θέλει να παντρευτεί και επιλέγει… δημαρχείο. Πιο συγκεκριμένα, στον δήμο Χανίων οι πολιτικοί γάμοι, οι οποίοι τελούνται κυρίως από τον κύριο Γιώργο Πουλιδάκη, κοστίζουν 36 ευρώ. Το ποσό αυτό αφορά το σύνολο που πρέπει να πληρώσει το ζευγάρι και είναι από τα χαμηλότερα ποσά στην Ελλάδα.

Το Ηράκλειο πάντως επιμένει στις υψηλές χρεώσεις, καθώς «χρεώνει» 100 ευρώ αν ο γάμος γίνει το πρωί και 150 ευρώ αν γίνει απόγευμα, ποσά που κατατάσσουν τον δήμο Ηρακλείου στον πιο ακριβό της χώρας.

Ενδεικτικά οι τιμές σε άλλες περιοχές της χώρας: Καλαμάτα 100 ευρώ, Αθήνα 75 ευρώ για τους δημότες και 100 ευρώ για τους μη δημότες, στην Άρτα 60 ευρώ, στο Μεσολόγγι, την Καβάλα και την Κηφισιά 50 ευρώ, στον Άγιο Νικόλαο 150 αν τελεστεί στο δημαρχείο, ενώ προβλέπεται και η περίπτωση του ξενοδοχείου. Τότε όμως το ειδικό τέλος ανεβαίνει στα 550 ευρώ. Σε άλλους δημοφιλείς προορισμούς, όπως οι Σπέτσες και η Ύδρα, οι πολιτικοί γάμοι γίνονται χωρίς επιπλέον επιβάρυνση, ενώ στη Ρόδο στοιχίζουν 70 ευρώ.

Σημειώνεται πως στο επιπλέον κόστος δεν περιλαμβάνεται στολισμός, ή κάποια παροχή, αλλά απλώς η τέλεση του γάμου στο δημαρχείο.

Ο πολιτικός γάμος καθιερώθηκε με νόμο στην Ελλάδα το 1982 και δηλώνει ρητά πως «η αίτηση για τη χορήγηση άδειας γάμου καθώς και η ίδια η άδεια δεν υπόκειται σε δημοτικά ή άλλα τέλη, εκτός από το νόμιμο τέλος χαρτοσήμου» (Προεδρικό Διάταγμα 391 (ΦΕΚ Α 73/18.06.1982). Ο νόμος προβλέπει ως μοναδική υποχρέωση την καταβολή παράβολου χαρτοσήμου ή διπλότυπου είσπραξης των 15 ευρώ από εφορία.

Σημειώνεται πως και στον θρησκευτικό γάμο, η μόνη οικονομική υποχρέωση ενός ζευγαριού είναι η έκδοση των αντίστοιχων παραβόλων για άδεια γάμου. Κάθε πρόσθετη επιβάρυνση από την εκκλησία και τον παπά είναι αυθαίρετη και παράνομη.

zarpa.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook