Ρέθυμνο | Απλήρωτες από τον Ιούλιο οι καθαρίστριες του νοσοκομείου

ρέθυμνο-απλήρωτες-από-τον-ιούλιο-οι-κα-194672

nosokomeio_rethymnoΑπλήρωτες από τον Ιούλιο παραμένουν οι εργαζόμενες στην καθαριότητα τυ νοσοκομείου Ρεθύμνου, σύμφωνα με καταγγελία που έκανε το Δ.Σ. του Συλλόγου εργαζομένων.

Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Ενώ πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, ενώ όλες έχουν επείγουσες υποχρεώσεις, οικογένειες, μικρά παιδιά, οι περισσότερες είναι απλήρωτες από τον Ιούλιο. Η σύμβαση της εταιρείας με το Νοσοκομείο έληξε. Το πιθανότερο είναι πως οι περισσότερες θα απολυθούν αλλά η εταιρεία για να αποφύγει τις αποζημιώσεις τις κρατά κυριολεκτικά ομήρους. Δεν τις απολύει για να αποφύγει προφανώς τις αποζημιώσεις απόλυσης ενδεχομένως και τα δεδουλευμένα αλλά και δεν τους δίνει δουλειά. Με υποχρεωτικές άδειες, αλλαγές στο συμφωνημένο εργασιακό καθεστώς κλπ προσπαθεί να τις εξαναγκάσει σε παραίτηση. Έτσι οι εργαζόμενες ούτε στο ταμείο ανεργίας μπορούν να μπουν.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρίσκεται ο πρόεδρος και η διοίκηση του Συλλόγου μας, με επίμονες παρεμβάσεις στη διοίκηση του Νοσοκομείου, και στην επιθεώρηση εργασίας. Το αντεργατικό θεσμικό πλαίσιο σκόπιμα είναι διάσπαρτο από «τρύπες» και «παραθυράκια» για να ληστεύουν τον ιδρώτα των εργαζομένων.

Για να τσακιστούν χρειάζεται η αγωνιστική αλληλεγγύη όλων των εργαζομένων.

Η διοίκηση του Νοσοκομείου έχει την κύρια ευθύνη για την αποθράσυνση των κρατικοδίαιτων εργολαβικών εταιρειών. Δεν τηρεί τη ρητή υποχρέωσή της από τον νόμο, να ελέγχει την τήρηση των συμβάσεων εργασίας, την καταβολή των δεδουλευμένων κλπ. Σε περίπτωση μη καταβολής των δεδουλευμένων, είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ να πληρώσουν τους εργαζόμενους, σε βάρος των απαιτήσεων της εταιρείας, αλλά αρνούνται επιδεικτικά να εφαρμόσουν το νόμο. Στις συμβάσεις αυτές προβλέπεται υποχρεωτικά το συνολικό ποσόν που πληρώνει το νοσοκομείο για τους εργαζόμενους και ξεχωριστά το ποσόν για την εταιρεία.

Και ενώ υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις και καταγγελίες ότι τα χρήματα που αφορούν τους εργαζόμενους δεν φτάνουν σ’ αυτούς, η διοίκηση με τη στάση της (άρνηση παράδοσης των συμβάσεων, άρνηση γνωστοποίησης του μισθολογικού προϋπολογισμού της σύμβασης), δεν βοηθά να ξεκαθαριστεί αυτό το ζήτημα. Τα ερωτηματικά είναι εύλογα και πρέπει πειστικά να απαντηθούν. Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν πάρα πολλές έγγραφες καταγγελίες εργαζομένων και συνδικαλιστικών οργανώσεων στη διοίκηση και στην επιθεώρηση εργασίας. Τις αγνοούν επιδεικτικά για να ασπαστούν τα φαιδρά και κατασκευασμένα «πειστήρια» των κατηγορουμένων εταιρειών.

Αναμφίβολα οι ευθύνες ξεκινούν από πολύ πολύ ψηλότερα. Είναι η στρατηγική της ΕΕ και ΟΛΩΝ των πολιτικών εκπροσώπων του κεφαλαίου να δώσουν γή και ύδωρ στην κερδοφορία των επιχειρηματικών συμφερόντων. Να τσακίσουν τα εργασιακά και λαϊκά δικαιώματα. Να παραχωρήσουν στην κερδοφορία τους την υγεία, την παιδεία, την πρόνοια και κάθε κοινωνική ανάγκη των εργαζομένων. Το πρόβλημα των απλήρωτων εργαζομένων της καθαριότητας μας αφορά όλους γιατί όλοι είμαστε αντιμέτωποι με αυτήν την πολιτική. Γιατί όσο βαδίζουμε «με τα νταούλια» της ΕΕ είμαστε όλοι υποψήφιοι εργολαβικοί, υποψήφιοι σκλάβοι χωρίς αλυσίδες. Γιατί όσο παραμένει και επεκτείνεται το καθεστώς της απλήρωτης δουλειάς κανείς εργαζόμενος δεν μπορεί να ησυχάζει.

Η διοίκηση του Συλλόγου μας δεν θα αφήσει τις συναδέλφισσες μόνες και αβοήθητες.

Θα κινήσουμε γη και ουρανό για να αναλάβει ο κάθε ένας τις ευθύνες του. Η ανοχή στο καθεστώς της εργασιακής Μανολάδας δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Απαιτούμε:

1) Άμεση πριν τα Χριστούγεννα καταβολή των δεδουλευμένων, του επιδόματος άδειας, του δώρου των Χριστουγέννων.

2) Με ευθύνη της διοίκησης του Νοσοκομείου να εξασφαλιστεί η ενημέρωση και η αυστηρή τήρηση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων σε όλα τα εργολαβικά συνεργεία, η κανονική και τακτική καταβολή των αποδοχών τους.

3) Να σταματήσει να ανέχεται το καθεστώς φόβου και εκβιασμών σε βάρος των εργαζομένων. Καμία απόλυση.

4) Άμεση πληρωμή των υπερωριών Κυριακών, Αργιών, νυχτερινών.

5) Ασφάλιση όλων των εργαζομένων με βαρέα και ανθυγιεινά. Παράδοση όλων των εξοφλητικών σημειωμάτων προς τους εργαζόμενους για τα τελευταία χρόνια.

6) Λήψη άμεσων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να αγωνιστούν για:

  • Υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης στα 751 ευρώ για όσους αμείβονται με το βασικό μισθό, ως ελάχιστη βάση για αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς.
  • Να επανέλθουν οι κατώτεροι κλαδικοί μισθοί στα επίπεδα του 2009.
  • Να καταργηθεί το αίσχος των άθλιων μισθών πείνας, των 586 και 511 ευρώ.
  • Κανένας εργαζόμενος χωρίς συλλογική σύμβαση.
  • Να βάλουμε τέρμα στη σύγχρονη γκιλοτίνα των ατομικών συμβάσεων.
  • Να καταργηθούν άμεσα όλοι οι αντεργατικοί νομοί που τσακίζουν τις συλλογικές συμβάσεις.
  • Να αποκατασταθούν οι σταθερές εργασιακές σχέσεις.
  • ΟΧΙ στις ελαστικές μορφές απασχόλησης,
  • ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση των παροχών Υγείας.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

Οριστική λύση είναι να φύγουν οι εργολάβοι και να προσληφθούν απευθείας οι εργαζόμενοι από το νοσοκομείο, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook