Σαμαράς: «Δεν χρειαζόμαστε άλλα χρήματα. Φτάσαμε στον πάτο, τώρα θα πάμε μόνο πάνω»

σαμαράς-δεν-χρειαζόμαστε-άλλα-χρήμα-140228

samaras5Την περαιτέρω αποκλιμάκωση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων αναμένει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σημαδοτώντας ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν προτίθεται άμεσα να προχωρήσει σε νέα έκδοση.

«Αναμένουμε να μειωθούν τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων και των εντόκων γραμματίων και να ενισχυθεί η ρευστότητα μέσω των επενδύσεων και των ιδιωτικοποιήσεων», σημείωσε ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξη που παραχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα στο πρακτορείο Bloomberg και η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα.

«Πλέον δεν θέλουμε να δανειζόμαστε περισσότερο από όσο χρειαζόμαστε. Φτάσαμε στον πάτο του πηγαδιού και τώρα μπορούμε να πάμε μόνο πάνω, και θα πάμε μόνο πάνω», αναφέρει ο κ.Σαμαράς.

Οπως υπογραμμίζει το δίκτυο, η Ελλάδα πυροδότησε την κρίση χρέους της Ευρωζώνης το 2009, όταν η τότε κυβέρνηση αποκάλυψε ότι το έλλειμμά της είχε εκτοξευθεί πέντε φορές παραπάνω από το επιτρεπόμενο στην ευρωζώνη, οδηγώντας τη χώρα σε δύο μνημόνια, ύψους 240 δισ. ευρώ.

Τώρα το κεφάλαιο επιστρέφει στη χώρα αυτή της Μεσογείου και η απόλυτη απόδοση στο ελληνικό 10ετές ομόλογο ανέβηκε σχεδόν 400% από τότε που ο Σαμαράς ανέλαβε την πρωθυπουργία, τον Ιούνιο του 2012, συνεχίζει ο αρθρογράφος του Bloomberg.

Σύμφωνα με τον κ.Σαμαρά, οι οικονομικοί δείκτες δείχνουν ότι η Ελλάδα μπορεί πλέον να σταθεί στα πόδια της, χωρίς περαιτέρω βοήθεια από τους ευρωπαίους εταίρους της και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Δεν χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα. Δεν έχουμε δημοσιονομικό κενό, δεν έχουμε δημοσιονομικό κενό και πάνω από όλα έχουμε τη δυνατότητα να πάμε στις αγορές εάν χρειαστεί», επισημαίνει ο πρωθυπουργός.

«Δεν βιαζόμαστε να ξανατρέξουμε στις αγορές»

Η Ελλάδα επέστρεψε από την «εξορία» στην αγορά ομολόγων στις 10 Απριλίου, με την έκδοση του 5ετούς ομολόγου έναντι 3 δισ. ευρώ και με επιτόκιο 4,95%, σε μία προσφορά που υπερκαλύφθηκε σχεδόν επτά φορές. Η τιμή της έκδοσης από τότε έχει κάνει «ράλι», καθώς η απόδοση έφτασε το 4,8% στις 18 Απριλίου. Στην επίσκεψή της η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, μία ημέρα μετά την έκδοση, χειροκρότησε το «βήμα προς την ομαλότητα» που έκανε η Ελλλάδα, προσθέτει το Bloomberg.

Ο Σαμαράς είπε ότι η χώρα πλέον δεν βιάζεται να τρέξει ξανά στις αγορές. «Στο μέλλον, θα ζητήσουμε χρήματα που χρειαζόμαστε με χαμηλότερο επιτόκιο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Πετύχαμε τους στόχους μας»

Καθώς το δημόσιο χρέος παραμένει στο 180% του ΑΕΠ αναλυτές, το οποίο είναι το υψηλότερο στην ευρωζώνη των 18 μελών, μερικές αναλυτές εκφράζουν αμφιβολίες για το αν αυτό το «ράλι» είναι βιώσιμο.

Ο Άντριου Μάλινερ, διαχειριστής κεφαλαίων στην Henderson Global Investors, στο Λονδίνο, είπε στο Bloomberg, στη διάρκεια τηλεφωνικής συνέντευξης στις 9 Απριλίου ότι η εταιρία του δεν θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα, επικαλούμενος την «πολύ θολή εικόνα στην μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους», της Ελλάδας.

Ο Αντώνης Σαμαράς υπολογίζει ότι οι ευρωπαίοι εταίροι της χώρας θα «τηρήσουν μέρος της συμφωνίας τους το 2012 για να παρέχουν επιπλέον ελάφρυνση χρέους, εάν καταφέρει να έχει πρωτογενές πλεόνασμα».

«Εάν η Ελλάδα επιτύχει τους στόχους της το οποίο έχει ήδη καταφέρει, οι δανειστές θα προχωρήσουν σε επιπλέον ελάφρυνση του χρέους. Αυτή η απόφαση είχε ληφθεί το Νοέμβριο του 2012. Εμείς πράξαμε το καθήκον μας, αναμένουμε κι από αυτούς να πράξουν το δικό τους», σημείωσε ο πρωθυπουργός. Ο ίδιος αρνήθηκε να σχολιάσει τι είδους ελάφρυνση θα ζητήσει η χώρα.

Την ώρα που η ανεργία αγγίζει το 27% και είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη και η οικονομία πλήττεται από αποπληθωρισμό, ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι εταιρείες όπως η Armonk, η ΙΒΜ και η Hewlett-Packard αρχίζουν να επενδύουν στην Ελλάδα, υποδεικνύοντας ότι το πλέον υπερχρεωμένο κράτος στην Ευρώπη γυρνά σελίδα.

«Κάθε ημέρα, ολοένα και περισσότερες εταιρείες έρχονται: για παράδειγμα η Hewlett-Packard, η ΙΒΜ, η Huawei και η ZTE. Επίσης, περισσότερα από 600 εκτάρια αστικής γης θα αναπτυχθούν στο παλαιό Αεροδρόμιο της Αθήνας, από Ελληνες και μη Ελληνες επενδυτές, με επένδυση 7 έως 8 δισ. ευρώ κατά τα αμέσως προσεχή χρόνια», δήλωσε ο κ. Σαμαράς.

Δημοσιονομικό έλλειμμα

Η συρρίκνωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και οι περικοπές στο δημόσιο τομέα, καθώς και στην αγορά εργασίας, κατέστησαν την Ελλάδα έναν περισσότερο ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, σύμφωνα με τον Αντώνη Σαμαρά. «Η Ελλάδα αντιμετώπιζε τους επενδυτές γραφειοκρατικά, τώρα τους αντιμετωπίζουμε ευνοϊκά», υπογράμμισε.

Αξιωματούχοι της Τρόικας δήλωσαν τον περασμένο μήνα ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά εκπλήρωσης των δημοσιονομικών της στόχων για φέτος. Η χώρα τώρα περιμένει την επιβεβαίωση της ευρωπαϊκής στατιστικής αρχής (Eurostat) για το δημοσιονομικό της πλεόνασμα, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειάζεται να χρηματοδοτεί μόνο παλιά της χρέη.

«Περιμένουμε μέχρι το 2015 ότι δεν θα έχουμε απλώς πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά ότι θα έχουμε και δημοσιονομικό πλεόνασμα. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούμε να αποπληρώνουμε το χρέος μας χωρίς δανεισμό. Υπάρχουν πολύ λίγες χώρες στην Ευρώπη που το κάνουν αυτό σήμερα», είπε ο κ.Σαμαράς.

Πηγή: ethnos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook