Σταύρος Θεοδωράκης | Χανιώτης, δυσλεκτικός και ανορθόγραφος

σταύρος-θεοδωράκης-χανιώτης-δυσλεκτ-139822

theodorakis4Ο Σταύρος Θεοδωράκης ήρθε στη συνάντησή μας με το γνωστό σακίδιο. Μέχρι στιγμής δεν έχει απαντήσει ανοιχτά στο τι περιέχει, αλλά στη συνέντευξή μας μίλησε ξεκάθαρα για το αν θα πάρει το Αγιο Φως, για την «πολιτική προπαγάνδα» του Λάκη Λαζόπουλου, για τα «λεφτά που υπάρχουν» και για τη δυσλεξία που δεν του επιτρέπει να κάνει πολλαπλασιασμούς, παρά μόνο πρόσθεση. Ως προς το σακίδιο και τι κρύβεται εκεί μέσα, μάθαμε τα πάντα στο τέλος.

Γεννήθηκε στον Ανω Δραπανιά Χανίων.«Ενα χωριουδάκι κοντά στη θάλασσα, αλλά τότε η παραλία ήταν χωράφια με καρπούζια και τριφύλλι» λέει.«Δεν κολυμπούσαμε.

Μπάνιο έμαθα μεγάλος. Μόνος μου, γιατί ντρεπόμουν να πω σε κάποιον “δείξε μου πώς κολυμπάνε”. Κοιτούσα λοιπόν και μάθαινα. Στα 16 μου ανέβηκα σε μια Vespa και στην κατηφόρα της Ιερά οδού έμαθα να οδηγώ. Και μετά μόνος μου έγινα δημοσιογράφος. Ξημεροβραδιαζόμουν διαβάζοντας τα γεγονότα σε δυο τρεις διαφορετικές εφημερίδες. Αγόραζα τη μία και τις άλλες τις μάζευα από καλάθια αχρήστων ή παγκάκια. Τις “έλιωνα” τις εφημερίδες υπογραμμίζοντας με κόκκινο μελάνι κάθε σημαντική φράση».

theodorakis1Το σχολείο το τελείωσες στην Αγία Βαρβάρα;

Ναι, Αγία Βαρβάρα, Αιγάλεω.

«Αν βάλω μια λέξη δίπλα στο όνομά μου αυτή θα ήταν “ένστικτο”» έχεις πει. Το ένστικτο σε παρακίνησε και τώρα να φτιάξεις το Ποτάμι, γιατί κάποιοι ισχυρίζονται άλλα, πως κάποιοι άλλοι κρύβονται από πίσω…

Κυριακή, κοντή γιορτή, που λένε και στα χωριά μας. Σύντομα ακόμη και οι πιο καχύποπτοι θα έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους. Θα δουν ότι το Ποτάμι είναι καθαρό σαν τα ορεινά ποτάμια. Χωρίς σκουπίδια και ξένα σώματα.
Ποιοι σας χρηματοδοτούν;

Το Ποτάμι είναι ένα κόμμα χαμηλού κόστους. Δεν έχουμε στρατιές επαγγελματικών στελεχών, δεν έχουμε γραφεία-πολυκατοικίες, δεν έχουμε περιφερειακές οργανώσεις, όλα τα κάνουμε μέσω ίντερνετ. Τη δεκαετία 2000-2011 τα κόμματα πήραν 655.000.000 ευρώ. Το αντιλαμβάνεστε το νούμερο; Εξτρα τα δάνεια, που ήταν άλλα 272.000.000 ευρώ. Οι δικές μας περιοδείες όμως στοιχίζουν όσο τα εισιτήρια του τρένου ή του αεροπλάνου. Αντε και μια διανυκτέρευση 25 ευρώ στην Ηγουμενίτσα, 50 ευρώ στα Χανιά. Ε, αυτά τα λεφτά τα έχουμε. Μας τα δίνουν δηλαδή οι φίλοι μας.
theodorakis2Λεφτά υπάρχουν, δηλαδή;

Οταν μιλάς για κουπόνια των πέντε ευρώ, των δέκα, των είκοσι, των πενήντα κι όταν ο κόσμος νιώθει ότι ενισχύει κάτι δικό του, υπάρχουν.

Πριν ανακοινώσεις το Ποτάμι ενημέρωσες κάποιους επιχειρηματίες ή τους εκδότες;

Ποιους να ενημερώσω; Η παγωμάρα που επικράτησε στην «πιάτσα», όπως λέμε, μαρτυρά ότι κανείς δεν ήξερε τίποτα. Εδώ υπήρχαν εφημερίδες που έκαναν τρεις μέρες για να γράψουν ένα μονόστηλο.
Αγιο Φως θα πάρεις την Ανάσταση ή συμφωνείς με τον Νίκο Δήμου, ο οποίος ταύτισε με πρόσφατο άρθρο του το Αγιο Φως με ειδωλολατρικό;

Η γιαγιά μου η Αλεξία που ξημεροβραδιαζόταν στις εκκλησίες και νήστευε τις μισές μέρες του χρόνου, μου έλεγε να προσέχω τους Φαρισαίους. Μη ζητάτε λοιπόν από εμένα δημόσιους όρκους πίστης.
Για τις απόψεις του Νίκου Δήμου δεν πήρα απάντηση. Είναι στέλεχός σας, θα είναι υποψήφιος στις ευρωεκλογές;

Μα γιατί συζητάμε; Ο Νίκος Δήμου από την πρώτη στιγμή ξεκαθάρισε ότι είναι οι προσωπικές του απόψεις. Και είναι γνωστό ότι δεν είναι υποψήφιος. Είναι φίλος, δεν είναι στέλεχος και βεβαίως δεν είναι εκπρόσωπος του Ποταμιού, όπως ανοήτως επιμένουν να κραυγάζουν ορισμένοι.
theodorakis3Από κρατάει η σκούφια σου;

Από το σόι των Θεοδωράκηδων και των Φαντάκηδων. Οικογένειες των Χανίων Κρήτης και οι δύο.
Δεν είσαι από πολιτικό σόι;

Αν συνεχίσετε αυτή την κουβέντα οι δημοσιογράφοι, θα με αναγκάσετε να κάνω εξετάσεις DNA. Οχι, δεν έχω σχέσεις με καμία πολιτική οικογένεια της χώρας.
Τι σου έμαθε ο πατέρας σου;

Αυτό που μαθαίνω κι εγώ στην κόρη μου… Οτι πρέπει να είναι ευτυχισμένη και χρήσιμη. Οπως σου λένε να κάνεις και σε ένα πλοίο που κινδυνεύει. Να φορέσεις πρώτα το σωσίβιό σου και μετά να κοιτάξεις να σώσεις τους άλλους.
Αισθάνεσαι έτοιμος να σώσεις του άλλους;

Ο λαός δεν σώζεται. Ο λαός σώζει. Και πρέπει να απομακρυνθούμε από τους πολιτικούς μεσσίες -που είδαμε βέβαια πόσο μεσσίες είναι- και να βγουν μπροστά οι δημιουργικοί άνθρωποι. Αυτό το σχέδιο έχουμε στο Ποτάμι. Να εξασφαλίσουμε πολιτική δύναμη στους άξιους, στους θετικούς ανθρώπους. Σε αυτούς που λένε «μπορούμε να ενωθούμε και να σώσουμε τη χώρα».
Και ποιο είναι το σωσίβιό σου;

Δεν έχω ούτε σωσίβιο, ούτε αλεξίπτωτο. Και πολλές φορές είναι απαραίτητο να μην έχεις σωσίβιο. Να ξέρεις ότι δεν υπάρχει οδός διαφυγής.
Από τι κινδυνεύει αυτή τη στιγμή η χώρα;

Από αυτό που κινδύνευε πάντα: από τον κακό της εαυτό. Να τα κάνουμε όλα μισά και να τα περιμένουμε όλα από τους ξένους. Και, δυστυχώς, υπάρχουν πολλοί πολιτικοί που λένε «οι ξένοι θα μας σώσουν». Είτε με παρακαλετά είτε με τσαμπουκάδες. Ε, είναι ψέμα. Τα χέρια μας θα μας σώσουν. Αλλά πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο.
Ακόμη ένα μνημόνιο δηλαδή;

Τα μνημόνια τέλειωσαν. Και, τέλος πάντων, δεν μου αρέσει ο ρόλος του κακού μαθητή που ο γυμνασιάρχης τον βάζει τιμωρία. Οι ίδιοι οι Ελληνες θα πρέπει να κάνουν ένα εθνικό σχέδιο δράσης που θα βγάλει οριστικά από την κρίση.
Οι πιο σημαντικές πολιτικές λέξεις αυτού του σχεδίου;

Εξαγωγές. Παραγωγή. Τουρισμός. Καινοτομία.
Αν στις ευρωεκλογές επαληθευθούν κάποιες δημοσκοπήσεις που σας θέλουν με διψήφιο ποσοστό, θα ζητήσετε εκλογές;

Αυτό θα ήταν ανεύθυνο. Ο κόσμος ψηφίζει για ευρωβουλευτές, δεν ψηφίζει για να ρίξει ή για να επιβραβεύσει την κυβέρνηση.
Ποιο εύκολα θα συνεργαζόσασταν με τον Σαμαρά ή με τον Τσίπρα σε μια κυβέρνηση;

Βιάζεστε πολύ. Εκτός αν ξέρετε το εκλογικό αποτέλεσμα και δεν μου το λέτε.
theodorakisΠοιον από τους δύο θα στηρίξετε, αν κληθεί να κυβερνήσει;

Το θέμα είναι ποιον θα στηρίξει ο κόσμος. Ποιος θα είναι πρώτος στις εθνικές εκλογές, πόση διαφορά θα έχει από τον δεύτερο, πού θα βρίσκεται ο τρίτος… Είναι ένα πρόβλημα με πολλές μεταβλητές.
Ησασταν καλός στα Μαθηματικά στο σχολείο;

Οχι, γιατί είμαι δυσλεκτικός. Ακόμη και τώρα δεν μπορώ να κάνω πολλαπλασιασμό. Προσθέτω.
Το αγαπημένο σου μάθημα; Η Εκθεση;

Οχι, γιατί ήμουν και είμαι ανορθόγραφος. Και γράφω πιο εύκολα κεφαλαία παρά πεζά. Η Ιστορία μού άρεσε, η Γεωγραφία και η Χημεία κάποιες χρονιές. Επαιζε μεγάλο ρόλο και ο δάσκαλος. Αν με ενέπνεε, τον παρακολουθούσα. Αλλιώτικα, χάζευα.
Η σάτιρα σε ενοχλεί;

Οχι. Είμαι φίλος του Κανάκη, του Καλαμούκη, του Μητσικώστα, του Βουλαρίνου, του Ζαχαριάδη, του Γιαννακίδη, του Περρή. Μερικοί δεν το ξέρουν ότι είναι φίλοι μου, αλλά είναι.
Τον Λαζόπουλο δεν ανέφερες…

Ο Λαζόπουλος δεν κάνει πια σάτιρα. Κάνει πολιτική προπαγάνδα και μάλλον χοντροκομμένη.

Στο τέλος της συνέντευξης ανοίξαμε το σακίδιο και μέσα του βρήκαμε δύο τρία κόκκινα σημειωματάρια, ένα notebook Vaio, πολλά μολύβια και στυλό, έναν κρητικό σουγιά (για να καθαρίζει και να κόβει φρούτα, όπως έχει πει χαρακτηριστικά στο παρελθόν), τα κουπόνια του Ποταμιού και πολλή χαρτούρα.

Πηγή: espressonews.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook