Στην τελική ευθεία το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για 6.000 ανέργους | Τα κριτήρια και οι δικαιούχοι

στην-τελική-ευθεία-το-πρόγραμμα-του-οα-184179

oaedΣτην τελική ευθεία μπαίνει η εφαρμογή ενός νέου προγράμματος απασχόλησης του ΟΑΕΔ, που αφορά την επιχορήγηση επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα για την πρόσληψη επιπλέον 6.000 εγγεγραμμένων ανέργων στα μητρώα του Οργανισμού, ηλικίας 25 – 66 ετών, καθώς πήρε ΦΕΚ. Το πρόγραμμα είχε αρχικό στόχο να καλύψει 5.000 ανέργους, αλλά λόγω της πολύ μεγάλης ζήτησης, προστέθηκαν κονδύλια για να καλυφθούν άλλα 6.000 άτομα.

Το κόστος του προγράμματος θα καλυφθεί από τον ΟΑΕΔ και η μέγιστη δαπάνη που έχει προϋπολογιστεί για την πρόσληψη τελικά 11.000 ανέργων, είναι 59,4 εκατ. ευρώ. Υπολογίζεται ότι το 2015 θα δαπανηθούν 41,58 εκατ. ευρώ, ενώ το 2016, θα απαιτηθούν άλλα 17,82 εκατ. ευρώ.

Ποσό και συνολική διάρκεια επιχορήγησης

Η επιχείρηση επιχορηγείται για κάθε άτομο που υπάγεται στο πρόγραμμα από την ημερομηνία πρόσληψής του. Σύμφωνα με την απόφαση που παρουσιάζει το dikaiologitika.gr η επιχορήγηση για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης για τους ωφελούμενους ανέργους (μισθωτοί και ημερομίσθιοι) ανέρχεται στο ποσό των 18 ευρώ την ημέρα και όχι πέραν των 25 ημερών το μήνα (ημέρες ασφάλισης). Το ποσό επιχορήγησης καλύπτει τμήμα του μισθολογικού κόστους. Η συνολική διάρκεια του προγράμματος ορίζεται στους δώδεκα (12) μήνες.

Δικαιούχοι – επιχειρήσεις

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που ασκούν οικονομική δραστηριότητα. Στο πρόγραμμα εντάσσονται για την κάλυψη κατά ανώτατο όριο δύο θέσεων οι επιχειρήσεις που δεν έχουν προβεί σε μείωση προσωπικού, τουλάχιστον ένα τρίμηνο πριν από την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής στο πρόγραμμα. Ως μείωση προσωπικού θεωρείται η καταγγελία της σύμβασης εργασίας, όπως επίσης και η εθελούσια έξοδος που γίνεται με πρωτοβουλία του εργοδότη.

Επίσης, δεν συμμετέχουν στο πρόγραμμα και επιχειρήσεις που έχουν πραγματοποιήσει αλλαγή στο καθεστώς απασχόλησης του προσωπικού τους, από πλήρη σε μερική απασχόληση ή εκ περιτροπής εργασία. Δεν θεωρείται μείωση η οικειοθελής αποχώρηση, η λήξη σύμβασης ορισμένου χρόνου, η καταγγελία σύμβασης εργασίας λόγω συνταξιοδότησης, η καταγγελία σύμβασης εργασίας ορισμένου χρόνου πριν τη λήξη που οφείλεται σε σπουδαίο λόγο που αφορά τον εργαζόμενο, η φυλάκιση και ο θάνατος, εφόσον προσκομίζονται τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Ωφελούμενοι είναι οι άνεργοι που:

  • Διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ κατά την υπόδειξή τους από το αρμόδιο ΚΠΑ2 και μέχρι την πρόσληψή τους.
  • Έχουν συμπληρώσει το τυποποιημένο έντυπο εξατομικευμένης προσέγγισης και έχουν συμφωνήσει σε ατομικό σχέδιο δράσης.
  • Είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους μέλους της ΕΕ ή και ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας.
  • Είναι ηλικίας 25 έως 66 ετών, δηλαδή να έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας τους και να διανύουν το 26ο έτος και το 67ο έτος αντίστοιχα κατά την ημερομηνία υπόδειξής τους από την αρμόδια Υπηρεσία.

Δεν είναι δυνατή η υπαγωγή:

Για άτομα που κατά το τελευταίο 12μηνο, πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στο πρόγραμμα από την επιχείρηση:

  • είχαν απασχοληθεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην ίδια επιχείρηση ή σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις ή σε επιχειρήσεις που μεταβιβάστηκαν ή αλλάζουν νομική μορφή ή διαλύονται και επαναλειτουργούν στον ίδιο ή σε άλλο χώρο με το αυτό αντικείμενο δραστηριότητας
  • είχαν απασχοληθεί με την ίδια ή άλλη ειδικότητα στον ίδιο χώρο σε άλλο εργοδότη με όμοια δραστηριότητα (κύρια ή/και δευτερεύουσα)
  • είχαν απασχοληθεί σε επιχείρηση όπου ο εταίρος ή ο εργοδότης έχει ή είχε κατά το προηγούμενο 12μηνο οποιαδήποτε μετοχική ή εταιρική σχέση με την ενταχθείσα επιχείρηση.
  • είχαν απασχοληθεί σε επιχείρηση συζύγου ή σε συγγενή α’ βαθμού εξ αίματος ή εξ’ αγχιστείας με τον εργοδότη.
  • είχαν προσληφθεί μετά την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης και δεν είχαν υποδειχθεί στα πλαίσια του προγράμματος.
  • για εργαζόμενους που θα απασχοληθούν αποκλειστικά, από την 22η ώρα βραδινή (έναρξη ωραρίου) έως και την 6η πρωϊνή (λήξη ωραρίου).

για άτομα που:

  • είναι εταίροι σε Ο.Ε., Ε.Ε, Ε.Π.Ε και στις Ι.Κ.Ε
  • είναι μέλη των Δ.Σ. στις Α.Ε.
  • είναι οι νόμιμοι εκπρόσωποι ή οι διαχειριστές των επιχειρήσεων
  • είναι μέλη σε συνεταιρισμούς (πλην των μελών των ΚοινΣεπ)
  • τοποθετούνται αναγκαστικά με τις διατάξεις του Ν. 2643/1998.
  • θα προσληφθούν στο πλαίσιο ένταξης της επιχείρησης σε οποιοδήποτε άλλο καθεστώς ενίσχυσης για την κάλυψη σχετικών συμβατικών της υποχρεώσεων, π.χ. επενδυτικό σχέδιο, το οποίο επίσης επιχορηγεί το μισθολογικό ή/και το μη μισθολογικό κόστος για τα άτομα αυτά,
  • θα προσληφθούν από τους δικαιούχους εργοδότες, προκειμένου να διαθέσουν τις υπηρεσίες τους σε άλλον εργοδότη (δευτερογενής ή έμμεσος εργοδότης).
  • θα απασχοληθούν με μίσθωση – σύμβαση έργου ή έμμισθη εντολή.

Επισημαίνεται ότι οι άνεργοι δεν υποβάλλουν οι ίδιοι αίτηση, αλλά υποδεικνύονται με συστατικό σημείωμα από την αρμόδια Υπηρεσία ( ΚΠΑ2) που είναι εγγεγραμμένοι, στις επιχειρήσεις που έχουν λάβει εγκριτική απόφαση, σύμφωνα με τις ζητούμενες ειδικότητες από τις επιχειρήσεις, καθώς και από τις επιλογές των ανέργων που έχουν καταγραφεί στα Ατομικά Σχέδια Δράσης κατά τη διαδικασία της εξατομικευμένης προσέγγισης.

Μετά την δημοσίευση πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος οι επιχειρήσεις που διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης στο πληροφοριακό σύστημα του ΟΑΕΔ και επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις, υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση υπαγωγής – εντολή κενής θέσης – υπεύθυνη δήλωση, η οποία είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Οργανισμού (www.oaed.gr).

Εντός τριάντα (30) ημερών από την έκδοση της εγκριτικής απόφασης υπαγωγής στο πρόγραμμα, η επιχείρηση προβαίνει σε πρόσληψη του ατόμου.

dikaiologitika.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook