Στόχος πολυεθνικών τα 5άστερα ξενοδοχεία | Επιδιώκουν αγορές στο Βόρειο Άξονα Κρήτης

στόχος-πολυεθνικών-τα-5άστερα-ξενοδοχ-38395

xenodoxeia 2Μεγάλο χαρακτηρίζεται το ενδιαφέρον πολυεθνικών εταιρειών για την αγορά ξενοδοχείων πέντε αστέρων στην Κρήτη, σύμφωνα με τα όσα είπε στο zarpa.gr, η πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Ανατολικής Κρήτης κα Άρτεμις Μαυράκη.

Η κα Μαυράκη σημείωσε πως το τελευταίο διάστημα και εξαιτίας της αυξημένης τουριστικής κίνησης στο νησί τα τελευταία δύο τρία χρόνια, πολυεθνικές εταιρείες από Αραβικές κυρίως χώρες, αλλά και από την Αγγλία – το ενδιαφέρον των Ρώσων έχει ατονήσει- επιδιώκουν να πραγματοποιήσουν αγορές μεγάλων και πολυτελών ξενοδοχειακών συγκροτημάτων σε ολόκληρη την Κρήτη.

Οι επενδυτές που πάντως επιχειρούν να προχωρήσουν σε αγορές μετά από εξονυχιστικό λογιστικό έλεγχο της επιχείρησης και με το χαμηλότερο δυνατό τίμημα, εξετάζοντας όλες της παραμέτρους μιας τέτοιου μεγέθους επένδυσης ενδιαφέρονται για πολυτελείς τουριστικές μονάδες στο Βόρειο Άξονα του νησιού, θέτοντας ως απαραίτητη προϋπόθεση το συγκρότημα να είναι κοντά σε θάλασσα, λιμάνι, αεροδρόμιο και νοσοκομείο.

Ενδιαφέρον όμως εκδηλώνεται το τελευταίο διάστημα και μικρότερες τουριστικές επιχειρήσεις 40- 50 δωματίων από χαμηλότερης δυναμικής επενδυτές που είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν μέχρι και ένα εκατομμύριο ευρώ για μια τέτοιου μεγέθους αγορά.

Σε ο,τι αφορά τις αγοραπωλησίες εξοχικών κατοικιών και αγροτεμαχίων η κα Μαυράκη χαρακτήρισε περιορισμένο το ενδιαφέρον, τουλάχιστον για την τωρινή περίοδο.

Ε ν τω μεταξύ με κάθε τρόπο θα έλεγε κανείς πως προσπαθούν να ξεφορτωθούν ιδιοκτήτες τα ακίνητα τους στα Χανιά, επιδιώκοντας κυρίως να πουλήσουν είτε οικόπεδα, είτε κατοικίες σε αλλοδαπούς που θέλουν είτε να μείνουν στα Χανιά είτε να εξασφαλίσουν μια άδεια παραμονής.

Την κατάσταση στην αγορά των ακινήτων περιγράφει στο zarpa.gr , η πρόεδρος των κτηματομεσιτικών γραφείων στα Χανιά κα Λουκία Καλλιγιάννη η οποία επισημαίνει ότι, πλέον η προσφορά είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από την ζήτηση, καθώς οι μέχρι πρότινος προνομιούχοι ιδιοκτήτες προσπαθούν να πουλήσουν είτε κατοικίες , είτε αγροτεμάχια, αφού ή δεν μπορούν να τα συντηρήσουν εξαιτίας της υψηλής φορολογίας η γιατί η κρίση τους έχει οδηγήσει σε τέτοιες επιλογές.

Η κα Καλλιγιάνη τόνισε πως οι αλλοδαποί επενδυτές ενδιαφέρονται για ακίνητα σε περιοχές όπως το Καστέλι, ο Αποκόρωνας και το Κολυμπάρι με προτεραιότητα σε αυτές που είναι κοντά σε θάλασσα.

Αυτοί δε που πραγματοποιούν τις περισσότερες αγορές είναι Κινέζοι και Ρώσοι, που πάντως δεν είναι διατεθειμένοι να σκορπίσουν χρήματα αφού επιδιώκουν να αγοράσουν πολύ φθηνά.

Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό που μας μετέφερε η πρόεδρος των κτηματομεσιτών όταν στις αρχές της οικονομικής κρίσης μια αντιπροσωπεία Ρώσων επενδυτών είχε έρθει στα Χανιά και προκλητικά απαιτούσε οι πωλήσεις ακινήτων να γίνονται έναντι του χαμηλότερου τιμήματος, εξαιτίας της κακής οικονομικής κατάστασης.

Σε ότι αφορά γενικότερα της αγοραπωλησίες η κα Καλλιγιάννη σημειώνει πως γενικότερα είναι πολύ περιορισμένη με τους επενδυτές από χώρες της Ε.Ε να μην δείχνουν ιδιαίτερη προθυμία για αγορές.

 

Ανδρέας Γερακάκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook