Συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου το απόγευμα για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα

συνάντηση-σαμαρά-βενιζέλου-το-απόγευ-149981

samaras-venizelos-660_13Με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο συναντάται σήμερα το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς στον απόηχο του μίνι κραχ της περασμένης εβδομάδας και ενόψει της συμμετοχής του στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που αρχίζει αύριο.

Στην συνάντηση θα συζητηθούν οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα που είναι σε εξέλιξη και συναντούν δυσκολίες λόγω της επιμονής των δανειστών αλλά και οι ενδοκυβερνητικές τριβές όπως εκφράστηκαν με τη αντιπαράθεση του ΠΑΣΟΚ με τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη για το μισθολόγιο του δημοσίου.

Χθες ο πρωθυπουργός από το βήμα του ΣΕΤΕ δήλωσε για μία ακόμη φορά δημοσίως ότι η Ελλάδα όχι μόνο βγαίνει από το μνημόνιο αλλά θα είναι και απόλυτα ασφαλής στην μεταμνημονιακή εποχή αρκεί να μην πέσει σε περιδίνηση και πολιτική αβεβαιότητα και να συνεχίσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

Χθες πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με την συμμετοχή του οικονομικού επιτελείου, των υπουργών Εργασίας, Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης και των συμβούλων του πρωθυπουργού με αντικείμενο τις δυσκολίες που συναντούν οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα  κυρίως στα θέματα της ρύθμισης των κόκκινων δανείων και των 100 δόσεων προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Καθώς η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για τα δύο αυτά θέματα αναζητείται νέος συμβιβασμός με την Τρόικα που θα διασώσει την εικόνα της στα μάτια της κοινής γνώμης.

Ανησυχία όμως υπάρχει και για την πιεστική απαίτηση των δανειστών να προχωρήσουν άμεσα όλες οι μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνουν και το εργασιακό και το ασφαλιστικό. Η κυβέρνηση θα ήθελε να μετατεθούν για αργότερα προκειμένου να μην δοκιμάσει περισσότερο της αντοχές των βουλευτών της συμπολίτευσης αλλά και των ανεξαρτήτων βουλευτών που χρειάζεται για την προεδρική εκλογή. Επιπλέον δεν έχει περιθώρια νέας δημοσκοπικής υποχώρησης που θα δημιουργήσουν την εντύπωση κατάρρευσης.

Οι ενστάσεις των δανειστών είναι ενδεικτικές των δυσκολιών που συναντά η ολοκλήρωση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας μετά την επίθεση των αγορών της περασμένη εβδομάδα και την αναδίπλωση της κυβέρνησης που εκ των πραγμάτων εξασθενεί την διαπραγματευτική της θέση. Το γεγονός ότι εταίροι και δανειστές δεν αντιλαμβάνονται την πολιτική κατάσταση προκαλεί τον εκνευρισμό του πρωθυπουργού ο οποίος αύριο και μεθαύριο θα έχει συναντήσεις με ηγέτες και αξιωματούχους της ΕΕ στον πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Η Τρόικα αναμένεται να έλθει στην Αθήνα ξανά την δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου και ενώ θα έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση στη νέα Ευρωπαική Επιτροπή. “Το θέλουμε κι εμείς για να ξέρουμε με ποιόν έχουμε να κάνουμε”, έλεγε στέλεχος του Μεγάρου Μαξίμου που όμως παραδεχόταν ότι η καθυστέρηση αυτή στενεύει ακόμη περισσότερο τα περιθώρια για την συνολική λύση που θα αφορά την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας σε συνδυασμό με την ρύθμιση του χρέους. Το να κλείσουν οι διαπραγματεύσεις για την συμφωνία που θα συνοδεύσει την προληπτική γραμμή στήριξης εντός του έτους μοιάζει πια εξαιρετικά δύσκολο. Είναι πιο πιθανό να υπάρξει το περίγραμμα της συμφωνίας και να το αξιοποιήσει η κυβέρνηση ως δίλημμα προς τους βουλευτές για την προεδρική εκλογή.

 

Πηγή : protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook