ΣΥΡΙΖΑ | Επίδειξη δύναμης από την αριστερή πλατφόρμα

συριζα-επίδειξη-δύναμης-από-την-αριστ-219742

lafazanhsΟ Αλέξης Τσίπρας και οι υποστηρικτές του, βγήκε μεν νικητής κατά την διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που διεξήχθη υπό καθεστώς κυβερνησιμότητας, αλλά πήρε ένα ισχυρό μάθημα καθώς η Αριστερή Πλατφόρμα έκανε επίδειξη δύναμης.

Στην πρώτη «εσωτερική σύγκρουση» μετά την ανάληψη διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξε σχεδόν διχασμός.

Ο Αλέξης Τσίπρας, πέρασε τις απόψεις του, με μεγάλη πλειοψηφία από το ανώτατο όργανο, όρισε τον γραμματέα που ήθελε ο οποίος πήρε πάνω από το 50% των ψήφων. Ωστόσο, η παρέα του Παναγιώτη Λαφαζάνη έδειξε τα δόντια της στην ηγετική ομάδα.

Κατέβασε πρόταση-τροπολογία ενάντια στο πακέτο της συμφωνίας και τη λίστα των μεταρρυθμίσεων Βαρουφάκη η οποία ανέφερε: «Εκφράζουμε τη διαφωνία μας με τη συμφωνία και τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που συνομολογήθηκαν στο Eurogroup».

Ενώ επέκριναν την λειτουργία του Πρωθυπουργού, τονίζοντας πως οι πιο κρίσιμες αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται μετά από συζήτηση στα θεσμικά όργανα του κόμματος.

Πήρε 40% στην ψηφοφορία

Στην ψηφοφορία που ακολούθησε συγκέντρωσε ένα ποσοστό της τάξης του 40% των παρόντων. Ειδικότερα, από τα 201 μέλη της Κ.Ε. έλειπαν οι 36. Επί των παρόντων οι 92 καταψήφισαν την τροπολογία της Αριστερής Πλατφόρμας, οι 68 ψήφισαν «ναι» ενώ υπήρξαν και 5 λευκά τα οποία ασφαλώς προσμετρώνται στην πλευρά που δυσφορεί με τις κυβερνητικές επιλογές. Με άλλα λόγια, αν και κανείς δεν γνωρίζει πώς θα ψήφιζαν οι απόντες, δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς να είχαμε ανατροπές στην συμφωνία με το Eurogroup λόγω εσωκομματικού «βέτο».

Ανέλαβε να απαντήσει ο Δραγασάκης

Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι ανέλαβε να απαντήσει στην Αριστερή Πλατφόρμα και στον Παναγιώτη Λαφαζάνη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, στέλεχος που χαίρει εκτίμησης και κύρους στους κόλπους του κόμματος. «Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να λειτουργεί με όρους ενιαίου κόμματος μέσα από συλλογικές διαδικασίες και με υπευθυνότητα των μελών του. Απαιτείται συγκρότηση μιας μεγάλης πολιτικής και κοινωνικής συμμαχίας για να αποτρέψουμε την απειλή ενός νέου μνημονίου» είπε με νόημα.

Είναι ενδεικτικό εξάλλου, ότι η παρέμβαση Λαφαζάνη στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω της ψηφοφορίας, οδήγησε την Νέα Δημοκρατία να μιλά για αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης.

Μια δήλωση στην οποία ανέλαβε να απαντήσει προσωπικά ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με ένα ηγετικό ύφος. «Μόνο θυμηδία και ειρωνικά σχόλια προκαλούνται όταν η ΝΔ κάνει αναφορά σε αποσταθεροποίηση. Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί» τόνισε.

Παράλληλα εξήγησε ότι «οι διαφορετικές απόψεις στον ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν τίθενται υπό δίωξη, όπως συνήθως συμβαίνει στα άλλα κόμματα αλλά εκφράζονται ελεύθερα στις συλλογικές του διαδικασίες» και υποστήριξε πως μέσα από αυτές «η κυβέρνηση βγαίνει ακόμα πιο ισχυρή, πιο ενωμένη και με ακόμα πιο ευρεία, σχεδόν πρωτοφανή λαϊκή στήριξη για να εγγυηθεί το μέλλον της χώρας».

Πηγή: iefimerida.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook