Τίμησαν το Βασίλη Σκουλά για τα πενήντα χρόνια προσφοράς στον κρητικό πολιτισμό

τίμησαν-το-βασίλη-σκουλά-για-τα-πενήντ-209329

skoulas_vraveysiΤον σπουδαίο Ανωγειανό λυράρη, με πανελλήνια πλέον αλλά και παγκόσμια αναγνώριση, Βασίλη Σκουλά τίμησε  την Πέμπτη 29 Ιανουαρίου, σε μια ιδιαίτερη βραδιά στο Κέντρο ”Χατζής” στου Κοκκίνη το Χάνι ο ραδιοφωνικός σταθμός ”Κρητόραμα” και ο Λαογραφικός σύλλογος Κορφών.

Σε μια κατάμεστη αίθουσα ο μεγάλος μας λυράρης καταχειροκροτήθηκε από τον κόσμο που συνέρρευσε εκεί για τον μισό αιώνα προσφοράς του στην Κρητική μουσική και τον Πολιτισμό.

Την τιμητική πλακέτα για τον ραδιοφωνικό σταθμό Κρητόραμα του παρέδωσε ο ποιητής Γιώργης Καράτζης, την δεύτερη ο Πρόεδρος του Λαογραφικού συλλόγου Κορφών κ.Γιάννης Μπιτζανάκης, ενώ μια τρίτη από την χορηγό εταιρεία Κόκκαλης Α.Ε έδωσε στον Βασίλη Σκουλά ,ο π. Ανδρέας Κεφαλογιάννης.

Συγκινημένος για την τιμή που του έγινε παρουσιάστηκε ο Βασίλης Σκουλάς ο οποίος ανέφερε:

«Πραγματικά νιώθω έντονη τη συγκίνηση για την σημερινή τιμή από το Κρητόραμα και τον σύλλογο των Κορφών, αλλά και για όλους εσάς που με τιμάτε σήμερα με τη παρουσία σας. Ένας ραδιοφωνικός σταθμός που προάγει με τον καλύτερο τρόπο την μουσική μας παράδοση και ένας σύλλογος που προέρχεται από ένα μέρος με μεγάλους μερακλήδες και που έχω τις καλύτερες μνήμες από παρουσίες μου εκεί αλλά και αρκετούς φίλους. Σας ευχαριστώ όλους θερμά», κατέληξε εν μέσω χειροκροτημάτων ο κ. Σκουλάς.

 Ο π.Ανδρέας Κεφαλογιάννης εκθείασε στην ομιλία του τον σπουδαίο συγχωριανό μας αναφέροντας τα εξής:

”Θεωρώ ιδιαίτερη τιμή το γεγονός ότι ο καλός ραδιοφωνικός σταθμός Κρητόραμα με προσκάλεσε προκειμένου να τιμήσω ένα από τους πλέον διακεκριμένους και καλούς Ανωγειανούς, το Βασίλη Σκουλά.

Ο Καλαθάς είναι ένας μεγάλος, από τη μεγάλη γενιά των μουσικών που έχει αναδείξει η Κρήτη και ο Κρητικός Πολιτισμός και με τη σειρά τους αυτοί ανέδειξαν την Κρήτη και το μουσικό της Πολιτισμό.

Σε αυτή τη γενιά του Βασίλη Σκουλά ειδικά σε ότι αφορά τα Ανώγεια, είναι ο αείμνηστος Νίκος Ξυλούρης, ο Ψαραντώνης, ο Καλομοίρης, ο Μανώλης Μανουράς. Εκτός Ανωγείων στην ίδια γενιά θα τον έβαζα αν και είναι νεότερος, θα έλεγα στην ίδια σχολή με τον Μουντάκη, τον Σκορδαλό και με όλους τους μεγάλους της Κρητικής Παράδοσης.

Ο Βασίλης Σκουλάς με τη φωνή του ενώνει τον Ψηλορείτη με τον Όλυμπο. Κι αυτό γιατί η φωνή του Σκουλά βγαίνει μέσα από τα σωθικά του Ψηλορείτη. Είναι μια φωνή που έρχεται από τα βάθη των αιώνων την οποία τη χαρακτηρίζει η βυζαντινότητα, η καθαρότητα καθώς επίσης εκείνο το ατόφιο που χαρακτηρίζει τους ορεινούς και τους βουνίσιους και όσους ζουν κοντά στον Ψηλορείτη.

Μέσα από τα τραγούδια του, μέσα από τους στίχους και τη λύρα του έχει γλεντήσει γενιές και γενιές, έχουν τραγουδήσει μαζί του γενιές και γενιές, έχει γράψει ένα ξεχωριστό κομμάτι στο σύγχρονο Κρητικό Πολιτισμό τόσο με τα γνήσια παραδοσιακά τραγούδια, όσο και με τα έντεχνα διότι και εδώ διακρίνεται ο Βασίλης Σκουλάς.

Εύχομαι να τον έχει ο Θεός καλά για να μπορέσει να συνεχίσει να προσφέρει στα Ανώγεια, στην Κρήτη και στην Ελλάδα μέσα από τη φωνή, τη λύρα και το δοξάρι του..” κατέληξε ο π.Ανδρέας.

Μετά την βράβευση ακολούθησε ένα αυθεντικό και όμορφο παραδοσιακό γλέντι με αρκετούς καλλιτέχνες να παίζουν και να τιμούν με τη παρουσία τους τον σπουδαίο Ανωγειανό λυράρη. Ανάμεσα τους μεταξύ άλλων ο Γιώργης Νικηφόρου Ζερβάκης,ο Αντώνης Μαζοκοπάκης, ο Πάρις Περισυνάκης, ο Νίκος Στρατάκης, ο Μανώλης Αλεξάκης και ο Νεκτάριος Σαμόλης.

anogi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook