Τιμά η Κυπριακή Δημοκρατία την 54η επέτειο ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της

τιμά-η-κυπριακή-δημοκρατία-την-54η-επέτε-173347

kyprosΜε την Κύπρο εκ των πραγμάτων διχοτομημένη από το 1974, λόγω της εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής του βόρειου τμήματός της από την Τουρκία, η Κυπριακή Δημοκρατία τιμά σήμερα, 1η Οκτωβρίου, την 54η επέτειο ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της. Η Κυπριακή Δημοκρατία, που εγκαθιδρύθηκε το 1960, με τις συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου του 1959, μεταξύ της ελληνοκυπριακής, της τουρκοκυπριακής κοινότητας και των τριών εγγυητριών δυνάμεων, Αγγλίας, Ελλάδας και Τουρκίας, είχε κοινό βίο μέχρι και το 1963, όταν ξέσπασαν δικοινοτικές ταραχές και η Αγγλία χάραξε την «πράσινη γραμμή», η οποία χώρισε στα δύο την Λευκωσία.

Οι Τουρκοκύπριοι με εντολή της ηγεσίας τους και τη στήριξη της Άγκυρας αποχώρησαν από το κοινό κράτος, κλείστηκαν σε θύλακες και δημιούργησαν δική τους διοίκηση. Από το 1967 μέχρι το 1974, έγιναν συνομιλίες που έφθασαν κοντά σε συμφωνία για λύση, λίγο πριν την τουρκική εισβολή. Αλλεπάλληλοι γύροι συνομιλιών, από το 1974 μέχρι σήμερα, δεν έφεραν αποτέλεσμα.

Το 1983 η τουρκοκυπριακή ηγεσία ανακήρυξε το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου στην λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου», η οποία αναγνωρίζεται μόνο από την Άγκυρα. Τον Απρίλιο του 2004, οι Ελληνοκύπριοι με συντριπτική πλειοψηφία απέρριψαν το σχέδιο Ανάν για λύση του Κυπριακού, ενώ οι Τουρκοκύπριοι το αποδέχτηκαν. Ένα μήνα αργότερα η Κυπριακή Δημοκρατία έγινε πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αναστολή του ευρωπαϊκού κεκτημένου στο κατεχόμενο τμήμα του νησιού.

Η Κυπριακή Δημοκρατία τιμά την 54η επέτειο της ανεξαρτησίας με διάφορες εκδηλώσεις, που θα κορυφωθούν με την καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση, ενώπιον του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη. Την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος θα γίνει δεκτός από τον Ν.Αναστασιάδη. Ακολούθως, θα μεταβεί στο υπουργείο Άμυνας, όπου θα έχει συνομιλίες με τον κύπριο ομόλογο του Χριστόφορο Φωκαΐδη και θα υπογράψουν διακρατική συμφωνία.

 

Διάγγελμα Αναστασιάδη

Σε διάγγελμά του, ο Ν.Αναστασιάδης διαβεβαιώνει τον κυπριακό λαό ότι εργάζεται για την επίτευξη λύσης, που θα τερματίζει την κατοχή και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του συνόλου των νομίμων πολιτών στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως προνοείται από τις συμφωνίες κορυφής, τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Κοινή Διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου με τον τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου.

Τονίζει την επιτακτική ανάγκη να τερματιστεί «το απαράδεκτο κατοχικό status quo» και αναφέρεται στις επίμονες προσπάθειες που έχουν γίνει και έχουν δημιουργήσει τις συνθήκες για την διεξαγωγή μίας διαδικασίας, χωρίς περιοριστικά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία. «Οι Τουρκοκύπριοι θα πρέπει να θεωρούν δεδομένη την επιθυμία και την αποφασιστικότητα για εξεύρεση λύσης» επισημαίνει, αλλά υπογραμμίζει ότι «δεν είναι ποτέ δυνατό να αποδεχθεί μία λύση που δεν θα ανταποκρίνεται και στις προσδοκίες και των Ελληνοκυπρίων», όπως επίσης και δεν θα αποδεχθεί ποτέ μία λύση «που θα καθιστά τους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους δευτέρας τάξεως πολίτες της ΕΕ».

Μήνυμα του Γιοαχίμ Γκάουκ

Μήνυμα προς τον Νίκο Αναστασιάδη έστειλε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Γιοαχίμ Γκάουκ. «Οι διαπραγματεύσεις που άρχισαν ξανά τον Φεβρουάριο φέτος για να ξεπεραστεί η οδυνηρή διαίρεση της Κύπρου έγιναν χάρη και στην προσωπική σας προσήλωση και τη βούληση του λαού σας» τονίζει ο κ. Γκάουκ και εκφράζει τη στήριξη της Γερμανίας στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος και ως προς το θέμα της οικονομίας.

 

tanea. gr

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook