Τι ωθεί τους άνδρες και τι τις γυναίκες στην απίστια

τι-ωθεί-τους-άνδρες-και-τι-τις-γυναίκες-199186

apistiaΣτο Ελληνικό Σεξολογικό Ινστιτούτο μια ομάδα ειδικών επιστημόνων ασχολείται με την έρευνα και καταγράφει τις αλλαγές στη σεξουαλικότητα των Ελλήνων στο κατώφλι του 21ου αιώνα.

Αυτό που πρώτα απ’ όλα αναδεικνύεται μέσα από όλη αυτήν την έρευνα είναι η ανάγκη για μια παιδεία γύρω από το σεξ. Κι αυτή η ανάγκη φαίνεται περισσότερο επιτακτική από οποιαδήπστε άλλη εποχή.

Προβάλλεται συνήθως το γεγονός ότι οι νέοι έχουν ανάγκη από σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Το πρόβλημα είναι ποιος θα διαπαιδαγωγήσει τους μεγάλους, ποιος θα διαπαιδαγωγήσει τους γονείς, ποιος θα διαπαιδαγωγήσει τους εκπαιδευτικούς, ποιος θα διαπαιδαγωγήσει τελικά εσάς και εμένα Γιατί η έλλειψη της δικής μας σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης είναι αυτή που οδήγησε τελικά οε λιγότερους γόμους, λιγότερες γεννήσεις και περισσότερα διαζύγια τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα

Στις μέρες μας ο άνθρωπος έχει να αντιμετωπίσει δυο παράλληλα ζητήματα τη δυνατότητα να κάνει σχέση και τη δυνατότητα να κάνει σεξ.

Ν’ αρχίσουμε από τη σχέση.

Από έρευνα του Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου, που πραγματοποιήθηκε πριν ένα χρόνο φαίνεται ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι είναι μόνοι τους, αδυνατώντας να κάνουν μια σχέση που αντέχει στο χρόνο, αν και μπορεί να είναι επιτυχημένοι σε άλλους τομείς της ζωής τους, όπως είναι η μόρφωση, το επάγγελμα κ.λ.π.. Θα μπορούσε μάλιστα να πει κανείς ότι όσο πιο πετυχημένος είναι ένας άνθρωπος, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχει να βρεθεί μόνος του στη ζωή.

Γιατί οι άνθρωποι στις μέρες μας δυσκολεύονται να κάνουν μια σχέση, μέσα από την οποία θα έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν και σεξουαλική ικανοποίηση;

Μέχρι πριν από «τριάντα χρόνια η επιλογή συντρόφου γινόταν από το κοινωνικό περιβάλλον και η επιλογή αυτή ήταν συνήθως επιτυχής για τα μέτρα της εποχής. Σήμερα, το βάρος της. επιλογής πέφτει στο ίδιο άτομο και μάλιστα αφού φορτώσαμε τις γυναίκες με τα υπολείμματα της φεμινιστικής επανάστασης και τα αγόρια με την αμφισβήτηση του ανδρισμού τους. Οι γυναίκες όλο και περισσότερο ασχολούνται με την καριέρα τους και οι άντρες όλο και περισσότερο τις βρίσκουν στα πόδια τους στους χώρους της δουλειάς.

Έτσι, όταν η γυναίκα βρεθεί πια στην τέταρτη δεκαετία της ζωής της, είναι δηλαδή 30 ως 40 ετών, αναζητεί πάση θυσία μια σχέση που θα οδηγήσει στην οικογένεια και τα παιδιά, ενώ ο αντίστοιχος άντρας απασχολείται με το να καταναλώνει γυναίκες, σύμφωνα με τις επιταγές της καταναλωτικής κοινωνίας.

Και το σεξ; Άλλοτε ευκαιριακό, πάντοτε με το άγχος της επίδοσης, του πρωταθλητισμού και της ανασφάλειας.

Στην αρχή είμαστε μόνο εραστές. Στη συνέχεια γινόμαστε σύζυγοι και πολλές φορές ξεχνάμε το ρόλο των εραστών. Αργότερα γινόμαστε γονείς και στη συνέχεια συνέταιροι ή συνεργάτες σε κάποια δουλειά. Έχουμε όμως ξεχάσει τους προηγούμενους ρόλους των εραστών, των συζύγων κτλ.

Η δυνατότητα να παίζουμε παράλληλα διαφορετικούς ρόλους δεν είναι καθόλου αυτονόητη. Και μάλιστα το να τους παίζουμε το ίδιο καλά. Η αδυναμία αυτή να παίζουμε εξ ίσου καλά όλους τους ρόλους έχει σαν αποτέλεσμα την αίσθηση άτι δεν παίρνουμε αρκετή ικανοποίηση από την κύρια σχέση. Όταν επίσης υπάρχουν σοβαρά προβλήματα σε μια σχέση, χάνουμε το ενδιαφέρον, την τρυφερότητα και την αγάπη που μας παρείχε ο σύντροφός μας Νοιώθουμε λοιπόν την ανάγκη να αναζητήσουμε το ενδιαφέρον και την αγάπη σε άλλη σχέση.

Ένας δεύτερος λόγος είναι η ελπίδα ότι από την άλλη ερωτική σχέση θα πάρουμε επιβεβαίωση που δεν παίρνουμε από την κύρια σχέση. Οι άνθρωποι στην εποχή μας. με τις πιέσεις που δέχονται από παντού, έχουν ανάγκη από συνεχή επιβεβαίωση ο άντρας για να επιβεβαιώσει τον ανδρισμό του δοκιμάζει με μια άλλη γυναίκα. Από την άλλη μεριά η γυναίκα εχει ανάγκη από την επιβεβαίωση ότι είναι πάντα επιθυμητή γεγονός που την ωθεί να δοκιμάσει με όνον άλλο άντρα

Ο τρίτος λόγος είναι τα πρότυπα που μος περνάει η τηλεόραση. Χωρίς να το θέλουμε το πρότυπο αυτό μας επηρεόζουν. Γιατί ο τάδε τραγουδιστής έχει εξωουζυγικές σχέσης και όχι εγώ; Γιατί ο τάδε σταρ του οινεμά αλλάζει εραστές. Μήπως κι εγώ πρέπει να κάνω το ίδιο;

Ένας τέταρτος λόγος που επιχειρούμε μια άλλη σχέση είναι για να ξεπεράσουμε ένα πρόβλημα στο σεξ. Έχει π.χ. πρόβλημα ο άντρας στη στύση του και προσπαθεί να δει αν θα το ξεπεράσει, κάνοντας σεξ με άλλη γυναίκα. Έχει μια γυναίκα ανοργασμία όταν κάνει έρωτα με σύζυγό της, δοκιμάζει και με άλλον άντρα μήπως λειτουργήσει με οργασμική κορύφωση. Αν τα καταφέρει, δημιουργεί μια παράλληλη σχέση.

Από έρευνα του Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου, προκύπτει ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά στη συχνότητα των παράλληλων σχέσεων των άντρων, σε σχέση με τις γυναίκες. Ίσως η διαφορά αυτή είναι μεγαλύτερη στην Ελλάδα, από ότι εμφανίζεται σε άλλες χώρες.

Από παλιά ήταν προνόμιο των ανδρών να ρέπουν προς τις παράλληλες σχέσεις. Τη ροπή αυτή τη δίνει η κουλτούρα μας. Για τον άντρα είναι τιμητικό και προνόμιο να διατηρεί εξωσυζυγική σχέση, για τη γυναίκα, όμως, όχι ακόμα. Παράγοντες, όπως η φιλοσοφία της εποχής, τα ΜΜΕ, η αδυναμία των ανθρώπων να κάνουν ώριμες σχέσεις, διευκολύνουν αυτό το είδος σχέσεων. Φυσικά η ηλικία, η διάρκεια και η κόπωση της προϋπάρχουσας σχέσης, όπως και η οικογενειακή κατάσταση, με παιδιά ή χωρίς, οδηγούν στην έναρξη και ίσως τη διατήρηση μιας παράλληλης σχέσης. Το υψηλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο μέχρι ενός σημείου διευκολύνει τέτοιου είδους σχέσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook