Το αριστούργημα του Γεωργίου Βιζυηνού «Το αμάρτημα της μητρός μου» στα Χανιά

το-αριστούργημα-του-γεωργίου-βιζυηνο-157143

 

afisaΤο αριστουργηματικό έργο «Το αμάρτημα της μητρός μου» του Γεωργίου Βιζυηνού παρουσιάζεται σε δύο παραστάσεις στα Χανιά. Την Τρίτη 22 Ιουλίου στον Εμπρόσνερο Αποκορώνου, στο θέατρο «Κρεμαστός» και την Παρασκευή 25 Ιουλίου στο Πέτρινο Θέατρο Νοπηγείων στο Καστέλι.

Η παράσταση παρουσιάζεται σε θεατρική προσαρμογή, διδασκαλία λόγου και σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη, με πρωταγωνιστές τον Κωνσταντίνο Γιαννακόπουλο και την Ρένα Κυπριώτη.

ALK_3712Πρόκειται για ένα σπάνιο ηθογραφικό και ψυχογραφικό έργο, από τα πιο σημαντικά της λογοτεχνίας μας. Με έντονο το αυτοβιογραφικό στοιχείο, το διήγημα αναφέρεται στις απελπισμένες αλλά μάταιες προσπάθειες της μητέρας του συγγραφέα να σώσει από το θάνατο το φιλάσθενο μικρό της κορίτσι.

ALK_3738Οι ενοχές της, ακολούθως, την ωθούν σε δυο αλλεπάλληλες υιοθεσίες κοριτσιών, που γίνονται όμως η αιτία να παραμεληθούν τα άλλα τρία ορφανά αγόρια της, και να στερηθούν των φροντίδων της. Και όταν μεγαλώνουν και γίνονται άνδρες, ακόμα δεν μπορούν να κατανοήσουν αυτή την άστοχη εμμονή, της κατά τα άλλα, ευσεβούς μητέρας τους.

Όταν, ύστερα από πολλά χρόνια, επιστρέφει από τη Γερμανία ο μεσαίος της γιός, ο ίδιος ο συγγραφέας, μαθαίνει έκπληκτος από τη Δεσποινιώ, τη μητέρα του το τραγικό μυστικό της.

ALK_3752Η παράσταση ξεκίνησε πέρσι το καλοκαίρι από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων περιοδεύοντας σε Ήπειρο, Δυτική Μακεδονία και φεστιβάλ της Αττικής με κατανυκτική υποδοχή. Συνεχίσθηκε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης με την ίδια αποδοχή, από τον περασμένο Οκτώβριο έως φέτος τον Μάρτιο.

Ο Γεώργιος Βιζυηνός επιζητά, σ’ αυτό το αριστουργηματικό έργο ,την αμοιβαία κατανόηση και συγχώρεση από τη μητέρα του, αποκαλύπτοντας τη βαθιά προσωπική του πληγή.

Πρόκειται για μια εξομολόγηση που ενώ θα μπορούσε να μείνει στο σκοτάδι, εδώ βγαίνει στο φώς και περνώντας από τις συμπληγάδες της ηθογραφίας και της ηθικογραφίας γίνεται λόγος δημόσιος και λυτρωτικός, στο πνεύμα του ενός πολύ μεγάλου Έλληνα συγγραφέα.

ALX_8485Ενός πνεύματος που έχει συμπεριλάβει και αφομοιώσει μέσα στο έργο του, όλα εκείνα τα στοιχεία ενός ζωντανού και πηγαίου λαϊκού πολιτισμού που εμπεριέχει τις δυνάμεις της ζωής και της πίστης, να υπερνικούν τις δυνάμεις του θανάτου και της φθοράς.

Το έργο θα περιοδεύσει σε όλη την Κρήτη τις παρακάτω ημερομηνίες:

  • Δευτέρα 21 Ιουλίου στο Ρέθυμνο (θέατρο Ερωφύλη – Φρούριο Φορτέτζα)
  • Τρίτη 22 Ιουλίου στα Χανιά (θέατρο Κρεμαστός – Εμπρόσνερος Αποκορώνου
  • Τετάρτη 23 Ιουλίου στον Αγ, Νικόλαο (Αύλιος χώρος Α΄ Γυμνασίου Αγ. Νικολάου)
  • Πέμπτη 24 Ιουλίου στο Ηράκλειο (Κηποθέατρο Μάνος Χατζιδάκις)
  • Παρασκευή 25 Ιουλίου στα Χανιά (πέτρινο θέατρο Νοπηγείων – Καστέλι)
  • Σάββατο 26 Ιουλίου στην Ιεράπετρα «Κύρβεια 2014» (Γυμνάσιο Ιεράπετρας)

zarpa.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook